Οφειλόμενη τιμή στον διακεκριμένο Καθηγητή Φυσικής Ευθύμιο Καξίρα!

on .

KAKSIRAS ANAGOREYSH 25 1 24

• Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι πλέον ο διεθνούς αναγνώρισης Γιαννιώτης Καθηγητής Ευθύμιος Καξίρας. Η αναγόρευσή του έγινε το απόγευμα της Τετάρτης σε μία λαμπρή τελετή στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας».

Ο κ. Καξίρας  είναι καθηγητής Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής στην έδρα John Hasbrouck και καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ. Η μεγάλη του ανακάλυψη είναι η ανάπτυξη της θεωρίας των Twistronics που αναφέρεται στις ηλεκτρονικές και μηχανικές ιδιότητες πολυεπίπεδων υλικών όπως το γραφένιο. 

Η τελετή

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα όπου έγινε η αναγόρευση του Ευθύμιου Καξίρα σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την προσφώνηση έκανε η Πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, η οποία χαρακτήρισε την αναγόρευσή του ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου του το οποίο έχει αποτελέσει, όπως είπε, έμπνευση για πολλά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της πόλης μας. Τον Έπαινο του Τιμωμένου έκανε ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Γεώργιος Φλούδας, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το ερευνητικό του έργο. 

Όπως τόνισε, ο Ευθύμιος Καξίρας είναι ένας ταπεινός άνθρωπος και επιστήμονας που τιμά την Ήπειρο όπου και αν βρίσκεται.

Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος της Αναγόρευσης από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής Σαμουήλ Κοέν και στη συνέχεια ο τιμώμενος καθηγητής φόρεσε την τήβεννο και του επιδόθηκαν οι τίτλοι. 

Προσωπικές αναφορές

Στην αντιφώνησή του ο Ευθύμιος Καξίρας, αφού ευχαρίστησε τη Σχολή Θετικών Επιστημών και το Τμήμα Φυσικής, καθώς και τις Πρυτανικές Αρχές για την τιμή που του έκαναν, μίλησε με θέμα «Φυσική πολύπλοκων συστημάτων: ταξίδι σε πολλαπλές κλίμακες στον χώρο και τον χρόνο».

Η ομιλία του έκλεισε με προσωπικές αναφορές στο παρελθόν και συγκεκριμένα με αναμνήσεις από τα μαθητικά του χρόνια στη Ζωσιμαία Σχολή και τα φοιτητικά στο τότε Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα στον πρώην πρύτανη Χρήστο Μασσαλά, με τον οποίο, μπορεί να μην έπιασαν ποτέ ψάρια, όπως είπε χαρακτηριστικά, όμως πηγαίνοντας για ψάρεμα στον Λούρο του μετάδωσε τα επιστημονικά «φώτα», καθώς και στον ομότιμο καθηγητή Φυσικής Γιώργο Λεοντάρη που τον έπαιρνε μαζί του σε ακαδημαϊκές διαλέξεις. 

Στην τελετή παραβρέθηκαν σύσσωμες οι τοπικές Αρχές, ο  Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, πρώην πρυτάνεις, εκπρόσωποι του Στρατού, και της Αστυνομίας και πλήθος κόσμου. Την παρουσίαση έκανε η Πώλα Γκέκα, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου.