Άμεση συντήρηση χρειάζεται ο Ναός Παναγίας Παραμυθιάς!

on .

PARAMYTHIA

• Ανάγκη συντήρησης και αποκατάστασης έχει ο ιστορικός ναός - μνημείο της Παναγίας (14ος αι.) στην Παραμυθιά, ο οποίος χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Πρόσφατα βρέθηκε σ’ αυτόν ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Σεραπίων, ο οποίος είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι πρόκειται για ένα παλαιό κτίσμα οκτώ αιώνων περίπου, στο οποίο η φθορά, την οποία έχει επιφέρει ο χρόνος είναι εκτεταμένη. 

Στο Πατριαρχικό σιγίλιο του 1636 ο ναός της Παναγίας Παραμυθίας συγκαταλέγεται μεταξύ των Σταυροπηγιακών Μονών της Ηπείρου, που υπαγόταν στην Επισκοπή Βουθρωτού και Γλυκής. Αργότερα λειτούργησε ως επισκοπικός ναός (μέχρι το 1960) και σήμερα είναι ο κοιμητηριακός ναός της Παραμυθιάς.

Ανάμεσα στα κειμήλιά του συγκαταλέγονται μεγάλος κεντητός (πάνω σε ερυθρό μεταξωτό ύφασμα) επιτάφιος, που φιλοτεχνήθηκε με δεξιότητα το 1578/8 από τον μοναχό Αρσένιο, έντυπο ευαγγέλιο με ξύλινη στάχωση από τα μέσα του 17ου αι., επενδεδυμένη με κεντητό βελούδινο ύφασμα βυσσινί χρώματος στολισμένο με άνθη, εικόνες, άμφια, σκεύη και βιβλία.

Η ροή του χρόνου θα βιάζεται πάντα να σφραγίσει το κτίσμα αυτό, που χρειάζεται άμεσα αποκατάσταση, με τα παρεπόμενα της φθαρτότητας, απόρροια των οποίων είναι και το γεγονός ότι στο εσωτερικό του ναού σώζεται περιορισμένος αριθμός τοιχογραφιών. Όμως μέσα σ' αυτό τον χώρο θα κρατιέται πάντα καλά η παρακαταθήκη του Θεού και μαζί της η ελπίδα Του. 

Η.Μ.