Βραβεύτηκε ο σπουδαίος Ηπειρώτης κλαρινίστας Γρηγόρης Καψάλης

on .

SOYKOYBELOS KAPSALHS BRABEYSH

• Τον περασμένο Αύγουστο ο Δήμος Ζαγορίου σε συνεργασία με την Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών συνδιοργάνωσαν εκδήλωση προς τιμήν του εμβληματικού Ζαγορίσιου μουσικού Γρηγόρη Καψάλη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Ελαφότοπο (Τσερβάρι) Ζαγορίου, όπου θα τον βράβευε ο Δήμος Ζαγορίου. Σε μια άτυχη στιγμή, το πρωί της ημέρας βράβευσης ο Γρηγόρης Καψάλης είχε ένα σοβαρό ατύχημα που απαίτησε χειρουργική επέμβαση και πολύμηνη νοσηλεία και θεραπεία. Παράλληλα, μαζί με την ευχή για ανάρρωση όλων των θεατών και μεγάλου αριθμού φίλων της παράδοσης που πληροφορήθηκαν το γεγονός, δόθηκε η υπόσχεση ότι όταν όλα με το καλό περάσουν, θα πραγματοποιηθεί η βράβευση. Κάτι που τελικά έγινε στο σπίτι του στα Γιάννενα, την ημέρα εορτής του Πολιούχου της πόλης, στις 17 Ιανουαρίου. 

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, συγκινημένος του παρέδωσε την τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου «σε αναγνώριση της προσφοράς του για την διάδοση και διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής». Τον συνόδευαν ο Ηλίας Γκαρτζονίκας, γενικός συντονιστής της συναυλίας για την βράβευση και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, ο Πολύβιος Καρράς, για δεκαετίες καταγραφέας της μουσικής του Γρηγόρη Καψάλη και του Ζαγορίου και ο Δημήτρης Γκαρτζονίκας, υπεύθυνος δημιουργίας του ντοκιμαντέρ της βράβευσης. Ο Γρηγόρης Καψάλης εμφανώς συγκινημένος και αυτός, παρέλαβε ην τιμητική πλακέτα ευχαριστώντας από καρδιάς όλους τους Ζαγορίσιους και τους Έλληνες για την αγάπη που του έδειξαν για τόσες δεκαετίες. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζαγορίου ο κορυφαίος μουσικός, στα 95 χρόνια του επέλεξε να ευχαριστήσει τους πάντες με τον τρόπο που ήξερε καλύτερα και έκανε πράξη για «… έναν αιώνα Πολιτισμού». Έπαιξε και τραγούδησε σχεδόν δέκα χαρακτηριστικά Ζαγορίσια τραγούδια και σόλα, δημιουργώντας μια αξέχαστη στιγμή, αντάξια ενός εμβληματικού καλλιτέχνη που ζει και αναπνέει μέσα από την παραδοσιακή μουσική.