Τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. στο μνημείο των Προκρίτων της Παραμυθιάς

on .

APODHMOI PARAMYTHIA 19 1 24

• Έντονο συναισθηματικά ήταν το αποτύπωμα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, τα οποία, μεταξύ των άλλων, βρέθηκαν στο μνημείο εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους "Τσάμηδες" 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς, ενώ δέος ένιωσαν στον ιστορικό ναό Παναγίας Παραμυθίας, που από το πέρασμα του χρόνου έχει υποστεί φθορές και χρειάζεται επειγόντως αναστηλωτικές εργασίες.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού αισθάνθηκαν, και το έδειξαν, διάχυτη συγκίνηση στο μνημείο των εκτελεσθέντων 49 Προκρίτων, όπου κατέθεσαν στεφάνια τιμής και μνήμης, ενώ ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων τέλεσε τρισάγιο.

Μάλιστα, άκουσαν από παρευρισκόμενους εκπροσώπους τοπικών φορέων και την συγκλονιστική ιστορία των εκτελέσεων, που  δεν τη γνώριζαν στο βάθος της. Και ενημερώθηκαν και για την σημερινή προπαγάνδα των "Τσάμηδων" σε βάρος της Θεσπρωτίας, με την διευκρίνηση ότι η ιστορία διδάσκει και δεν αποτελεί αφετηρία εκδίκησης, αλλά εφαλτήριο να μην ξανασυμβούν τέτοια ολέθρια γεγονότα. 

Οι Έλληνες βουλευτές του εξωτερικού βρέθηκαν επίσης στον ιστορικό ναό Παναγίας Παραμυθίας, όπου τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε ο Μητροπολίτης Σεραπίων και διεπίστωσαν την ανάγκη αποκατάστασής της, τονίζοντας πως θα πράξουν ό,τι μπορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αλλοιώσεις είναι εκτεταμένες, άρα και επικίνδυνες για τη στατικότητα τμημάτων του ναού, γι' αυτό χρειάζεται να συνταχθεί μελέτη, να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και να υλοποιηθεί έργο αναστήλωσης-συντήρησης του ναού, που, έχει μεγάλη αξία και πνευματική και αρχαιολογική.