Τα Γιάννενα με λαμπρότητα γιορτάζουν σήμερα τον Πολιούχο τους Άγιο Γεώργιο

on .

AG GEORGIOS AMAKSA 16 1 24

• Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τα Γιάννενα πανηγυρίζουν τη μνήμη του Πολιούχου τους Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου.

Στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων που κορυφώνονται σήμερα με τη λιτάνευση των σεπτών λειψάνων του Αγίου, βρίσκεται ο Προσκυνηματικός ομώνυμος Ναός στην πλατεία Πάργης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χτες το πρωί με την Αρχιερατική Λειτουργία στον Σεπτό Οίκο του Αγίου. Ακολούθησε το απόγευμα η μεταφορά της εικόνας του Αγίου με το πατροπαράδοτο παϊτόνι που έσερνε ένα λευκό άλογο, στο εικονοστάσι παραπλευρως της κεντρικής πύλης του Κάστρου των Ιωαννίνων. 

Πρόκειται για το σημείο όπου ο Νεομάρτυρας κρεμάστηκε από τους Τούρκους, καθώς παρέμεινε πιστός μέχρι το τέλος στον Χριστιανισμό. 

Στο εικονοστάσι τελέστηκε δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, παρουσία ιερέων της Μητρόπολης, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη και πολλών πιστών που στο τέλος προσκύνησαν την εικόνα. 

Στη συνέχεια και αφού η άμαξα διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η εικόνα μεταφέρθηκε στο Ναό του Αγίου στην Πλατεία Πάργης. Εκεί τελέστηκε αρχικά η Ιερά Παράκληση και ακολούθως ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Σήμερα η λιτανεία

Η κορύφωση των εκδηλώσεων για τον πολιούχο των Ιωαννίνων πραγματοποιείται, σήμερα Τετάρτη. Λόγω της εορτής κλειστά θα παραμείνουν καταστήματα και σχολεία εντός της πόλης, ενώ δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν κανονικά. 

Σχετικά με τις λατρευτικές εκδηλώσεις, σήμερα στις 7 π.μ. θα τελεστούν Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό στη Πλατεία Πάργης, ενώ στις 10.30 π.μ. θα ακολουθήσει λιτανεία των Λειψάνων του Αγίου και η εναπόθεσή τους στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Εν συνεχεία, στις 5 το απόγευμα θα γίνει Ιερά παράκληση στον Σεπτό Οίκο του Αγίου  και στις 6 μ.μ. Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. 

Τέλος, αύριο Πέμπτη, ανήμερα της εορτής του Αγ. Αθανασίου, στις 7 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό  και στις 5 μ.μ. θα ακολουθήσουν Εσπερινός, Ιερά Παράκληση του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου και επιστροφή των λειψάνων του στον Ναό του πολιούχου στην Πλατεία Πάργης.