«Θέμα εκ του μηδενός…» για την Πασχάλειο Σχολή

on .

PASXALEIOS KAPESOBO

• Αφού ολοκληρωθεί η αποκατάστασή του, το εντυπωσιακό κτίριο της άλλοτε Αναγνωστοπούλειου Σχολής στο Δίλοφο θα αξιοποιηθεί ώστε να είναι χρήσιμο για τον τόπο, τόνισε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει στο Ζαγόρι για το πού θα στεγαστεί το γραφείο της UNESCO. 

 Για το τελευταίο αυτό ζήτημα ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως η επιλογή της Πασχαλείου Σχολής δεν έγινε από την Περιφέρεια ή τον Δήμο Ζαγορίου, που είχαν προτείνει το υπό αναστήλωση κτίριο στο Δίλοφο, αλλά από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα, έσπευσε να σημειώσει πως μαζί με τα γραφεία της UNESCO μπορεί να υπάρξει και μουσείο στην Πασχάλειο για τα εκθέματα που είναι εκεί, όπως τα ανθίβολα που αγόρασε παλιότερα η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και η Χάρτα του Ρήγα. «Δύο γραφεία που πρέπει να παρουσιάσουμε μέχρι τις 24 και 25 Μαΐου για την επίσημη τελετή της UNESCO στο Ζαγόρι δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα», είπε ο κ. Καχριμάνης και πρόσθεσε πως «κάποιοι δημιουργούν θέμα εκ του μηδενός».

Υπενθυμίζεται ότι στο ζήτημα της στέγασης της UNESCO στην Πασχάλειο Σχολή στο Καπέσοβο αντιδρά ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, ο οποίος αντιπροτείνει τα γραφεία της να πάνε στο Δίλοφο και το κτίριο της Αναγνωστοπούλειου.