Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Μήνυμα για άλμα ευθύνης, προκοπής και ευημερίας

on .

PARELASH OKT 2023

• Εκεί, όπου το αίμα έρρευσε άφθονο και οι Έλληνες στρατιώτες έγραψαν σελίδες δόξας, σε Ήπειρο, αλλά και Βόρειο Ήπειρο, τιμήθηκε λαμπρά το «ΟΧΙ» των Ελλήνων το 1940. 

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου κορυφώθηκαν το Σάββατο στα Γιάννενα με την μεγαλειώδη παρέλαση μαθητών, συλλόγων και σωματείων, φοιτητών, στρατού και Ελληνικής Αστυνομίας. Το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα, οι βουλευτές Μ. Τζούφη και Ι. Τσίμαρης, η ευρωβουλευτής Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου, οι βουλευτές του Νομού, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής κ.α.

Μηνύματα 

● Για άλμα ευθύνης έκανε λόγο στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης στα Γιάννενα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων «…Όπως ο Έλληνας, ο πολεμικός Έλληνας κάνει άλμα ευθύνης έτσι αξίζει και ο ειρηνικός Έλληνας να κάνει το δικό του άλμα ευθύνης, ώστε να κατακτήσει όχι την ελευθερία του, γιατί αυτή μας την έδωσαν αυτοί που τιμούμε σήμερα, αλλά να κατακτήσει την προκοπή και την ευημερία του μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο…».

● Από την πλευρά της η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα, σημείωσε: «Το μεγάλο όχι του 1940 προς τον κατακτητή μετατράπηκε σε ένα μεγάλο ναι. Ναι στην ελευθερία, ναι στην ανεξαρτησία, ναι στην πρόοδο και την ευημερία, ναι σε μια ισχυρή Ελλάδα. Το παράδειγμα και οι θυσίες των προγόνων μας αποτελούν το μεγαλύτερο χρέος που έχουν όλοι μας, να παλεύουμε μέσα στις δυσκολίες της σύγχρονης πραγματικότητας για μια ισχυρή Ελλάδα».

● Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης στο μήνυμά του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι πετυχαίνουν θαύματα…».

● «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, τιμώντας την ιστορική μνήμη, τιμώντας την μνήμη των προγόνων μας, εξασφαλίζουμε το μέλλον της πατρίδας μας» δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.

● Η βουλευτής Ιωαννίνων του του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζουφη τόνισε ότι «η μνήμη οφείλει να μένει ενεργή και μάλιστα σε μια εποχή που οι ιδέες του φασισμού και ναζισμού ανακάμπτουν...». 

● Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του: «…Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανεξαρτησία και να υπηρετούμε το διεθνές δίκαιο, το οποίο ήταν πάντα με τη σωστή πλευρά της ιστορίας…».

Στην Κόνιτσα

Λαμπρές οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο και στην Κόνιτσα. Η μνήμη των ηρώων του ΄40 τιμήθηκε το Σάββατο με Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ιερουργούντος και προεξάρχοντος του Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος π. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, ο οποίος αναπλήρωσε τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσίαζε, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων που τελέστηκαν στο μνημείο Ηρώων στο προαύλιο του Δημαρχείου και ομιλία από τον Διευθυντή του Α’ Δημοτικού Σχολείου κ. Ιωάννη Λάμπρο με θέμα: «28η Οκτωβρίου! Μνήμη και Ιστορία». 

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την εθνική επέτειο ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση και με παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας. 

Στο Καλπάκι Ιωαννίνων 

Έγιναν και φέτος «Τα Καλπάκια», προς τιμήν των ηρώων του '40, όπου κεντρική εκδήλωση, παραμονή της επετείου, στις 27 Οκτωβρίου, ήταν η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, στην οποία πήραν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας άνδρες, γυναίκες και παιδιά της περιοχής και  μέσα στη νύχτα ζωντάνεψε μνήμες και ακτινοβόλησε και πάλι το μήνυμα της αντίστασης και της ελευθερίας. 

Νωρίτερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο μνημείο του Έλληνα στρατιώτη από τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ιωαννίνων π. Θωμά Ανδρέου. 

Παρών ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, η  βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης κ.ά. 

Σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, οργανώθηκαν επίσημες Τελετές Μνήμης προς τιμή των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο (1940-1941), το Σάββατο, τόσο στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας, όσο και στο ιστορικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις. 

Στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Κλεισούρας, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι ο κ. Κώτσηρας. Αφού αναφέρθηκε στον ηρωισμό του 40, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ελπίζει πως η υπόθεση Μπελέρη θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατό από τις αλβανικές αρχές και σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ».

Στους Βουλιαράτες τελέστηκε δοξολογία στο ναό του αγίου Αθανασίου μετά την οποία εψάλη και τρισάγιο στον τάφο  για τα πέντε χρόνια από το θάνατο του Κων/νου Κατσίφα.  Στη συνέχεια ακολούθησε μαθητική παρέλαση, με την ελληνική και την αλβανική σημαία, μέχρι το στρατιωτικό νεκροταφείο (ναός Αγίας Σκέπης), όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο.