Στο εδώλιο αύριο ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου»!

on .

ANTONIOS PAPANIKOLAOY

• Aύριο, Τρίτη θα δοθεί η συνέχεια στο πολύκροτο «σήριαλ» της δίωξης του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» πατρός Αντώνιου Παπανικολάου, καθώς, αν δεν υπάρξει αναβολή, ξεκινάει στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη με κατηγορούμενους τον ίδιο και επτά ακόμη στελέχη της γνωστής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Πρόκειται για μία υπόθεση που η κοινή γνώμη της Ηπείρου παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς υπάρχει άμεση σύνδεση της περιοχής μας με την «Κιβωτό», το πρώτο εκτός Αθηνών παράρτημα της οποίας ιδρύθηκε και λειτουργεί στην ακριτική Πωγωνιανή, με τον π. Αντώνιο να το επισκέπτεται τακτικά όσο ήταν επικεφαλής της. Μάλιστα, η δίωξη του ίδιου, της συζύγου του και στελεχών της «Κιβωτού» είχε ως αποτέλεσμα να «φρενάρουν» οι δωρεές απλών πολιτών και φορέων προς το τοπικό Παράρτημα.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζουν τα στελέχη της «Κιβωτού του Κόσμου» είναι βαριά σωματική βλάβη ανηλίκου, επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου, απλή σωματική βλάβη ανηλίκου, απειλή εις βάρος ανηλίκου, συνέργεια σε απλή σωματική βλάβη, έκθεση, βαριά σωματική βλάβη ανηλίκων που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ηθική αυτουργία κατά συρροήν σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου, ηθική αυτουργία κατά συρροήν σε απλή σωματική βλάβη ανηλίκου και ηθική αυτουργία κατά συρροήν σε απειλή εις βάρος ανηλίκου.

Τα περιστατικά, όπως περιγράφονται στο κατηγορητήριο, και τα οποία έχουν κληθεί για να τα υποστηρίξουν στο ακροατήριο 35 μάρτυρες, αναδεικνύουν βασανιστικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης και εκμετάλλευσης των ανήλικων που φιλοξενούνταν στην «Κιβωτό», με την επιβολή βαριών χειρωνακτικών εργασιών, με εξοντωτικές απομονώσεις εξοντωτικές, ακόμα και με …κατάποση νερού από τουαλέτα!

Οι δε κατηγορούμενοι αρνούνται όσα τους αποδίδονται και μιλάνε για ψεύδη και συκοφαντίες με κεντρικό στόχο την πατέρα Αντώνιο, καθώς όλα ξεκίνησαν από την καταγγελία ενός 19χρονου που είχε απομακρυνθεί από την «Κιβωτό» λόγω παραβατικής συμπεριφοράς.

Τι λέει ο ίδιος

Σε μήνυμά του με αφορμή την αυριανή έναρξη της δίκης ο πατέρας Αντώνιος τονίζει: «Συνεχίζω να ανεβαίνω τον Γολγοθά έως την πλήρη δικαίωση. Ουδέν ψευδέστερον ότι υπήρχαν βιαιοπραγίες στα παιδιά».

Εξάλλου, σε υπόμνημά του ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» κάνει λόγο για σκοπιμότητες. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Λόγω προφανών σκοπιμοτήτων, μετά από 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, υποβλήθηκαν δύο καταγγελίες σε βάρος της διοίκησης της Κιβωτού, που άκριτα υιοθετήθηκαν από ορισμένες μόνον Αρχές, Φορείς και Μέσα. Δυο καταγγελίες προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες. Μάλιστα, η επόμενη “αντέγραφε” τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης…».

Αξίζει να τονιστεί ότι ο π. Αντώνιος αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του και για άλλες κατηγορίες, που αφορούσαν σε ασελγείς πράξεις εις βάρος δύο ανήλικων φιλοξενουμένων της οργάνωσης.