Αναμένεται ο ορισμός τοποτηρητή για τη Μητρόπολη Παραμυθιάς

on .

MHTROPOLH PARAMYTHIAS

• Ολοκληρώθηκε ο τρέχον κύκλος παραιτήσεων μητροπολιτών που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους, εξαιτίας προβλημάτων Υγείας. Μετά τους μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμο, Παραμυθίας Τίτο, χθες υπέβαλε την παραίτησή του και ο μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος. 

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα κηρύξει τις τρεις μητροπόλεις «σε χηρεία» και θα ορίσει τους τοποτηρητές τους, μέχρι την εκλογή των νέων μητροπολιτών που θα γίνει στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας που συγκαλείται στις αρχές Οκτωβρίου. 

Από χθες άρχισαν τα σενάρια διαδοχής των τριών παραιτηθέντων μητροπολιτών, με τις προβλέψεις την περίοδο αυτή να είναι ακόμη δύσκολες εξαιτίας των συσχετισμών που θα προκύψουν από το «μοίρασμα» των μητροπόλεων. Καθοριστική θα είναι η επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, που ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την Ιεραρχία. Για τη Μητρόπολη Παραμυθιάς, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, φαίνεται να υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αίσθηση ότι θα προκρινόταν ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, παλιός συνεργάτης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος είχε εκλεγεί μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και παραιτήθηκε το 2005 προκειμένου να προστατεύσει από τις επιθέσεις που δεχόταν τότε ο Χριστόδουλος. Ενδιάφερον έχει επιδείξει ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, η μητέρα του οποίου κατάγεται από τη Μολυβδοσκέπαστη. Στο προσκήνιο ήλθε χθες και το όνομα του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτη Ιάκωβος Αθανασίου.