Τιμήθηκαν γεγονότα – σταθμοί για την ιστορία της Ηπείρου!

on .

HMERES MNHMHS AYG 2023

• Δύο επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για γεγονότα που σηματοδότησαν και αποτέλεσαν σταθμούς της τοπικής ιστορίας έλαβαν χώρα το περασμένο διήμερο στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στη Μενίνα ως ανάμνηση της ομώνυμης μάχης του 1944 και στα «Αμπέλια» της Ελεούσας όπου την ίδια χρονιά εκτελέστηκαν από τους ναζί έξι νεαροί αντιστασιακοί.

Παράλληλα, στο Σούλι έλαβε και φέτος χώρα το καθιερωμένο αντάμωμα στο οποίο κυριάρχησε το αίτημα για ισόρροπη ανάπτυξη της ιστορικής περιοχής. 

Τελετή στα «Αμπέλια»

Τη μνήμη των έξι νεαρών ανδρών που τον Αύγουστο του 1944 εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα «Αμπέλια» Ελεούσας, τίμησαν ο Δήμος Ζίτσας και η Κοινότητα Ελεούσας, το πρωί της Κυριακής.

Με επιμνημόσυνη δέηση, 79 χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη ημέρα, συγγενείς και συγχωριανοί των θυμάτων, παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών καθώς και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων απέδωσαν φόρο τιμής συμμετέχοντας στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει φιλοτεχνηθεί στον τόπο της εκτέλεσης. 

Στα διαχρονικά μηνύματα της επετείου, καθώς και στο χρονικό της αποφράδας  ημέρας της 21ης Αυγούστου του 1944 αναφέρθηκε με σύντομη ομιλία του, ο Πρόεδρος την Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ζίτσας, Αλκιβιάδης Βότσικας. 

Στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων κατέθεσαν ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Γεώργιος Παππάς, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου Χρήστος Κωλέτσης,  η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, ο Πρόεδρος της κοινότητας Ελεούσας  Λάμπρος  Γκούντας, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» Βασίλης Γαρδίκος, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανώσεων κομμάτων, συγγενείς των θυμάτων. Παρόντες ήταν επίσης οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Γ. Στέφος και Στ. Ζούμπας.

Λιτή η Μενίνα

 Με λιτότητα εορτάστηκε την Κυριακή η Μάχη της Μενίνας αλλά το μήνυμα ήταν ουσιαστικό. Όχι άλλες συμφορές, παντού και πάντοτε ειρήνη. Ομιλήτρια ήταν η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ρεγγίνα Δηλαβέρη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία, που έχει οι λαοί να ζουν ειρηνικά, χωρίς να ξεχνούν, φυσικά, το παρελθόν.

Ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος τόνισε, σε σύντομη παρέμβασή του, ότι στους αγωνιστές για την Ελλάδα «χρωστάμε τη ζωή μας, που την καταστρέφουμε αδιάκοπα. Χρωστάμε την ύπαρξή μας, και όμως τους  περιφρονούμε και τους ξεχνάμε. Χρωστάμε την ελευθερία μας, και, όμως την τσαλαπατάμε. Ο ήλιος της θυσίας τους ας μας διαπερνά με τις χρυσαφένιες ακτίνες του».

Παρέστησαν επίσης και κατέθεσαν στεφάνια ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν. Δ. Βασίλης Γιόγιακας, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, εκπρόσωπος της τοπικής Αστυνομίας, εκπρόσωπος των ΕΟΑ-ΕΔΕΣ, εκπρόσωπος συγγενών των πεσόντων, εκπρόσωπος αποστράτων κ.ά.

Αντάμωμα στο Σούλι

Τέλος, με κύρια επιδίωξη να μην αποκοπούν από τις ρίζες τους, αλλά και να θυμίσουν προς κάθε κατεύθυνση ότι χρέος είναι να μη λησμονηθεί η ιστορία του Σουλίου και να αναπτυχθεί ισορροπημένα ο τόπος τους, αντάμωσαν την περασμένη Παρασκευή οι Σουλιώτες, σε μια εκδήλωση, που έχει γίνει θεσμός, στο Σούλι. 

Βασικός ομιλητής ήταν ο Σουλιώτης δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη το Σούλι να αναδειχθεί και να αποτελέσει, όπως παλιά, έτσι και σήμερα, έναν φάρο. Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από παρεμβάσεις στο χώρο του Σουλίου, τις οποίες έχει ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο για να υλοποιηθούν χρειάζεται να  διευθετηθούν ζητήματα, που συνδέονται με την αποκατάσταση των ημιερειπωμένων κατοικιών, ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου, και τη συμβίωση του αρχαιολογικού χώρου με την πρωτογενή παραγωγή. Ακόμη χαιρέτισαν την εκδήλωση απόγονοι Σουλιώτικων φαρών, τονίζοντας την ανάγκη ο ηρωισμός των Σουλιωτών να διατηρηθεί ως παντοτινή κληρονομιά του Γένους. 

Ξενάγηση - τραγούδια

Οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στα πλέον σημαντικά τοπόσημα και μνημεία του Σουλίου από τον φιλόλογο – συγγραφέα – ερευνητή της ιστορίας του Σουλίου και γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Γλαβίτσα» Ευάγγελο Τσιρώνη, ο οποίος εκτεταμένα και τεκμηριωμένα έχει ασχοληθεί με το Σούλι και την ιστορία των Σουλιωτών. Ακόμη ακούστηκαν παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια ανασυνθεμένα σε λυρική μορφή (βιολί: Κωστής Λεοντάρης, πιάνο: Λαμπρίνα Πρεβεζάνου, τραγούδι: Μαρία Τσιρώνη – σοπράνο Εθνικής Λυρικής Σκηνής) και η εκδήλωση έκλεισε με δημοτικό πανηγύρι.