Κανείς δεν ξεχνά το δράμα των προσφύγων του Πόντου

on .

PROSFYGES MIKRASIATES

• Για την επέτειο των εκατό χρόνων από  την γενοκτονία των Ποντίων από τους Νεότουρκους του Κεμάλ, εξέδωσε ανακοίνωση η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα: «Εκατό χρόνια μετά κανείς δεν ξεχνά το δράμα των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, οι οποίοι πλήρωσαν με την ζωή ή τον εκτοπισμό τους. Η ευχή είναι μια, Ποτέ Ξανά και η διαβεβαίωση ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!», τονίζει η Δημοτική παράταξη, που σημειώνει και τα εξής:

«Από το 1923 κράτησε το μαρτύριο των Ελλήνων του Πόντου, ορισμένοι από τους οποίους, οι εναπομείναντες, ύστερα από τραγικές συνθήκες, έφτασαν στην Ελλάδα για να βρουν καταφύγιο και θαλπωρή από τη μητέρα πατρίδα. Η 19η Μαΐου είναι η μαύρη επέτειος του Ποντιακού Ελληνισμού, ο οποίος όμως κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και ως άνθρωποι του μόχθου και του πολιτισμού, κατάφεραν να στεριώσουν και να δημιουργήσουν τις νέες πατρίδες τους. 

Η Ήπειρος υποδέχθηκε τους πρόσφυγες και τους βοήθησε να ορθοποδήσουν στην αρχή και να στεριώσουν, ενώ όλοι τους αποδείχθηκαν πρότυπα μεθοδικότητας και μαχητικότητας, κερδίζοντας την ίδια τη ζωή και το στοίχημα της δημιουργίας».