Υφαντική στο Μέκκειο Ίδρυμα και ξυλοτεχνία στο Μέτσοβο

on .

MEKKEIO ARGALEIOS

• Τη δημιουργία 19 δομών κατάρτισης στην υφαντική, κεραμική και ξυλοτεχνία σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ν. Γιατρομανωλάκη από το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα του Τζίβρε στο Σουφλί.

Το συνολικότερο έργο για την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σκοπό την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών μέσω της χειροτεχνίας αλλά και την ανάδειξη μιας νέας γενιάς χειροτεχνών σε περιοχές με μεγάλη χειροτεχνική παράδοση.

Δύο από τις δομές αυτές θα έχουν έδρα στο Νομό Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα η υφαντική θα στεγαστεί στο Μέκκειο Ίδρυμα, ενώ η ξυλοτεχνική στο Μέτσοβο στο ξυλουργείο του Ιδρύματος Β.Μ. Τοσίτσα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας αναπτύσσονται προγράμματα σπουδών τεσσάρων εξαμήνων, με συνολική διάρκεια 260 ωρών (80 ώρες θεωρητική εκπαίδευση και 180 ώρες εργαστηριακά μαθήματα) για την ξυλοτεχνία, την υφαντική και την κεραμική, ενώ στις δομές θα διδάξουν τόσο καθηγητές πανεπιστημίου όσο και εμπειροτεχνίτες από την κάθε περιοχή.

Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις απαραίτητες κτηριακές επισκευές και προσαρμογές, την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, καθώς τις αμοιβές των διδασκόντων.

Παράλληλα στο έργο που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνεται και η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ελληνική χειροτεχνία με στόχο την προβολή του ελληνικού χειροτεχνικού brand αλλά και την δικτύωση των χειροτεχνών μέσω μητρώου χειροτεχνών και την κατάρτισής μέσω ψηφιακών μαθημάτων χειροτεχνικής επιχειρηματικότητας.