Ζωντανό το αίτημα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων!

on .

PONTIOI ANATOLH MNHMOSYNO 15 5 23

• Έγκλημα που, μπορεί να μην έχει αναγνωριστεί ακόμα ως γενοκτονία, όμως παραμένει ζωντανό στις μνήμες είναι αυτό που συντελέστηκε έναν αιώνα πριν στον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Μαζί του ζωντανό παραμένει και το αίτημα της επίσημης αναγνώρισής του από τη διεθνή κοινότητα.

Αυτό τονίστηκε το πρωί της Κυριακής, κατά τις εκδηλώσεις για την «Μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» που έγιναν στην Ανατολή, την περιοχή όπου, μαζί με τη Μπάφρα και τη Νεοκαισάρεια, εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία εγκαταστάθηκαν, ξεριζωμένοι βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, πάλεψαν και πρόκοψαν.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στην εκκλησία της του Θεού Σοφίας Ανατολής. Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων Ανατολής και ακολούθησαν δύο παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου που ερμήνευσε η Χορωδία «Ανάσπαλτος Πατρίδα» της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου υπό τη διεύθυνση της Γωγώς Καρβούνη. Η τελετή ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι χαιρετισμοί

-Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε στην έννοια των χαμένων πατρίδων επισημαίνοντας πως «όταν κάνουμε λάθη ως έθνος, πάντα την πληρώνει κάποιο κομμάτι της πατρίδας μας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση την πλήρωσαν οι Πόντιοι». Όπως συμπλήρωσε, «δυστυχώς, όταν δεν είμαστε ενωμένοι, αυτό το πληρώνουμε ακριβά», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως οι πρόσφυγες όπου πήγαν έδωσαν άλλη πνοή, μεταφέροντας στις νέες πατρίδες τις αξίες τους και τη δημιουργικότητά τους. 

- Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου τόνισε πως «έχουμε χρέος τιμής και μνήμης απέναντι στους ομοεθνείς μας Πόντιους και Μικρασιάτες που σφαγιάστηκαν, απέναντι στις ζωές, στις μανάδες και τα παιδιά που χάθηκαν και οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας δύο πράγματα. Καταρχήν, πως όσοι έφτασαν στην Ελλάδα διωγμένοι από τους Τούρκους υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι αιμοδότες της πατρίδας μας. Παράλληλα, θα πρέπει να τους ζητήσουμε μία μεγάλη συγνώμη για το γεγονός ότι δεν έτυχαν της καλύτερης υποδοχής από τη μητέρα πατρίδα». 

- Η Πρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου Νινέττα Κολυζώη στον λόγο της επισήμανε την ανάγκη επίσημης αναγνώρισης της γενοκτονίας του Μικρασιατικού και Ποντιακού ελληνισμού, ένα πρωτογενές έγκλημα, όπως είπε, που δεν είχε συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. «Η γενοκτονία αποτελεί το βαρύτερο έγκλημα για το οποίο δεν υπάρχει παραγραφή. Η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε άμεσα ή έμμεσα τις άλλες δύο γενοκτονίες του προηγούμενου αιώνα, των Εβραίων και των Αρμενίων. Η γενοκτονία των Ποντίων έχει τις ίδιες ηθικές αναλογίες με αυτές, δυστυχώς όμως αποτελεί την περισσότερο λησμονημένη  από τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η κ. Κολυζώη αναφέρθηκε παράλληλα στον ξεριζωμό και την ιστορική πορεία των προσφύγων του Πόντου, οι οποίοι ρίζωσαν στις νέες πατρίδες τους και μεγαλούργησαν. 

Στην προχθεσινή τελετή παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, οι υποψήφιοι βουλευτές Μαρία Κεφάλα και Σπύρος Κωνσταντόπουλος, οι πρ. δήμαρχοι Θωμάς Μπέγκας και Νίκος Γκόντας, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διοικητής Ηπείρου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, Αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι και δεκάδες κάτοικοι της Ανατολής. 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ