Κίνδυνος κατάρρευσης για δύο Ναούς στο Ριζοβούνι Πρέβεζας

on .

NAOI RIZOBOYNI

• Το χωριό Ριζοβούνι επισκέφθηκε την Κυριακή αντιπροσωπεία του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση των δύο παλαιών Ναών που είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο.

Οι δύο Ναοί και το καμπαναριό βρίσκονται στο μέσο του χωριού σε έκταση περίπου 2.500 τ.μ.. Ο παλαιός Ναός ανεγέρθηκε το 1848 και είναι μικρός ξυλόστεγος Ναός, ενώ στον νεότερο οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 1867 και ολοκληρώθηκαν το 1870. Πρόκειται για Τρίκλιτη Βασιλική με γυναικωνίτη.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν τα μέλη του Ομίλου UNESCO, με την πάροδο των ετών και οι δύο Ναοί έχουν υποστεί σοβαρές παρεμβάσεις και αλλοιώσεις. Από τον σεισμό του 1981 προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και οι δύο Ναοί έχουν σοβαρά προβλήματα, ενώ ένας σημαντικός αρχιτεκτονικός και εικονογραφικός πλούτος κινδυνεύει να χαθεί αφού τα καιρικά φαινόμενα και οι ρηγματώσεις που υπάρχουν, επιδεινώνουν την κατάσταση και επιταχύνουν τις φθορές. Ιδίως ο μικρότερος και παλαιότερος Ναός κινδυνεύει με κατάρρευση, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως εμφανής είναι και η διείσδυση υγρασίας από την τοιχοποιΐα προς την ζωγραφική επιφάνεια των εικονογραφιών, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα και καταστροφές.

Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν, η Περιφέρεια Ηπείρου διέθεσε το ποσό των 20.000 ευρώ για την στέγη του νεότερου Ναού και παράλληλα απευθύνει έκκληση σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια, Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Δήμο Ζηρού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας ώστε να δρομολογηθούν οι ενέργειες για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων που χρειάζονται για την συντήρηση και αποκατάσταση των δύο μνημείων. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλο στην εγκατάλειψη δύο τόσο σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία», τονίζει χαρακτηριστικά.