«Να εκπαιδεύσουμε νέους που θα αγαπήσουν το Ζαγόρι…»

on .

GEITONAS BRABEYSH

• Τις ευχαριστίες του προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονοδεδρίου «Αφοί Ριζάρη» απευθύνει ο Ελευθέριος Γείτονας για την αναμνηστική πλακέτα που του απένειμαν πριν λίγες ημέρες ως δείγμα ευγνωμοσύνης για την πολύπλευρη προσφορά του στον τόπο. Σε επιστολή του που κοινοποιήθηκε και στον «Π.Λ.», ο κ. Γείτονας αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αγαπητά μέλη του Συλλόγου Μονοδενδρίου «Αφοί Ριζάρη» και αγαπητοί μου Απόστολε Βασδέκη και Βασίλη Λαδιά, η τιμή που μου κάνατε με την απονομή της Αναμνηστικής Πλακέτας, αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή και δροσοβόλο πνοή για να θρέψω τα όνειρά μου για την προκοπή και την παγκόσμια ανάδειξη του λατρεμένου τόπου. 

Κάθε φορά που φτάνω στο Μονοδένδρι αναπνέω το άρωμα της δημιουργικότητας και της ευεργεσίας των «Αδελφών Ριζάρη» και πλάθω όνειρα ότι με τη συνεργασία όλων μας θα ξαναζυμώσουμε το άρωμα της «Ριζάρειας» διάπλασης και θα μεταμορφώσουμε το Ζαγόρι σε τόπο ψυχικής και πνευματικής ευδαιμονίας. 

Ομιλώ δε για πνευματική ευδαιμονία, διότι αν θέλουμε να ζήσουμε σ’ έναν πλανήτη που θα μας θωπεύει και δεν θα μας δέρνει με την ανομβρία του, με τις πλημμύρες του και την εξαφάνιση του φυτικού και ζωϊκού βασιλείου, πρέπει να τον φροντίζουμε και να τον προστατεύουμε… Και η φροντίδα και προστασία του περιβάλλοντος αναδεικνύεται, μόνο αν το γνωρίσουμε σε βάθος και πλάτος. 

Να γνωρίσουμε το φυτικό και ζωϊκό του πλούτο και το βάθος της γης πάνω στην οποία θεμελιώθηκαν αυτά τα πέτρινα παλάτια,  τα οποία με τρόπο σεμνό κοσμούν το οικιστικό σύστημα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρότεινα να εκπαιδεύσουμε εκπαιδευτικούς και φοιτητές που θα αγαπήσουν το Μονοδένδρι και τη Βίτσα και όλα τα Ζαγοροχώρια και θα μπορούν ανάλογα με την ηλικία τους να ξεναγούν  τους επισκέπτες. 

Έχω ακόμη πολλές ιδέες για τα χωριά μας. Αυτές μπορούμε να τις συζητήσουμε σε μια σύναξη του Συλλόγου σας στον οποίον θα ήθελα πολύ να εγγραφώ. Χίλια ευχαριστώ, για την εξαιρετική τιμή που μου κάνατε».