Τιμήθηκε η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Πληκατιώτισσας

on .

PLHKATIOTISSA

• Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την περιοχή, αλλά και από τα Γιάννινα, καθώς και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, τιμήθηκε, στο Πληκάτι της Κόνιτσας η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πληκατιώτισσας, πριν 250 ακριβώς χρόνια.

Στον ομώνυμο ναό παρών ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας περισιτοιχιζόμενος από ιερείς της περιοχής, ο οποίος, κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στη στοργική Μητέρα του Θεού, που ανακουφίζει τους πονεμένους, ενώ παρηγορεί και ελεεί τους αμαρτωλούς. Και πρόσθεσε πως η αγάπη της πλούσια απλώνεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Επισήμανε ακόμη πως Tόσες φορές έσωσε το έθνος μας, απλώνοντας τη χάρη της πάνω από τον αγωνιζόμενο στρατό μας και τον δοκιμαζόμενο λαό μας. 

Προς το τέλος της θείας λειτουργίας ακολούθησε λιτανεία της εικόνας περιμετρικά του χωριού, που την ακολούθησαν εκατοντάδες προσκυνητές. Έγινε μάλιστα και στάση, λίγο έξω από το χωριό, στο παρεκκλήσι της «Παναγιοπούλας», στο βράχο που υπέδειξε η Παναγιά να χτιστεί (ανεγέρθηκε το 1775, κατεδαφίστηκε το 1951 για να υψωθεί εκ βάθρων άλλο στη θέση του από το στρατό).

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ