Ακολουθίες και αγιασμοί υδάτων για τα Θεοφάνεια

on .

THEOFANEIA FOTA STAYROS

• Συνεχίζεται το πρόγραμμα των Ακολουθιών του εορταστικού Δωδεκαημέρου στους ναούς της πόλης των Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο αυτό αύριο, Πέμπτη, Παραμονή Θεοφανείων, ώρα 7 π.μ., θα τελεστούν Όρθρος, Μέγας Εσπερινός & Θεία Λειτουργία. Μεθαύριο, Παρασκευή, ώρα 7 π.μ., θα γίνουν  Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στις 10 π.μ. θα τελεστεί η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και στις 11 π.μ. θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη Λίμνη, ενώ το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου και ώρα 7.30 π.μ. θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή.

Στο γεφύρι της Πλάκας

 Αγιασμός των υδάτων θα γίνει την Παρασκευή, ώρα 11 π.μ. και στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας από τον  Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τις Κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου. Ο καθαγιασμός των υδάτων στον ποταμό Άραχθο έχει φέτος ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη τελετή που θα γίνει με φόντο το πλήρως αναστηλωμένο γεφύρι της Πλάκας, με δεδομένο ότι το 2020 παρέμενε ακόμη ο μεταλλότυπος. Τα επόμενα δύο χρόνια η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών.

Στη Βροσίνα

Θεία Λειτουργία στον Ναό Αγίου Γεωργίου Βροσίνας θα γίνει την Παρασκευή και θα ακολουθήσει τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού για τον αγιασμό των υδάτων στο γεφύρι της Βροσίνας, στον Ζαλογγίτικο ποταμό. Μετά το τέλος της τελετής θα ακολουθήσει εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας. 

Στη Σκλίβανη

Τα Θεοφάνια στη Σκλίβανη θα εορταστούν στην εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, στην κεντρική πλατεία, ενώ ο Σταυρός θα αγιάσει τα νερά του πηγαδιού του χωριού. Στη συνέχεια η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα για τους κατοίκους της Σκλίβανης ενώ η εκκλησιαστική επιτροπή θα προσφέρει καφέ στο κεντρικό καφενείο του χωριού.

Στις Πηγές Άρτας

Την Παρασκευή, ώρα 11 π.μ. θα τελεστεί αγιασμός των υδάτων και στη γέφυρα Κοράκου στην Τοπική Κοινότητα Πηγών, ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη της Άρτας. Το συγκεκριμένο σημείο επιλέχθηκε σημειολογικά καθώς αποτελεί το σύνορο δύο Νομών και δύο Περιφερειών, Ηπείρου και Θεσσαλίας.