Για τους πρόσφυγες αγίους μίλησε ο π. Θωμάς Ανδρέου

on .

ANDREOY OMILIA

• Ο αρχιμανδρίτης π. Θωμάς Ανδρέου, πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Ιωαννίνων, ο οποίος μίλησε την Κυριακή στον ναό της Αγίας Μαρίνας, όπου ανέπτυξε το θέμα «Πρόσφυγες άγιοι της Εκκλησίας μας».

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «η προσφυγιά των ξεριζωμένων Ελλήνων έφερε μαζί πολιτισμό, ιστορία, παραδόσεις ήθη και έθιμα και κυρίως Αγιότητα! Αγιότητα μέσα από τις εκατοντάδες θαυματουργές εικόνες που έφεραν μαζί τους από τις αλησμόνητες Πατρίδες, τα Άγια σκεύη των Ναών τους, τα Άγια λείψανα των Αγίων και των μαρτύρων αλλά και την ζωντανή Αγιότητα στα πρόσωπα των προσφύγων Αγίων της εκκλησίας μας. Όπως είναι ο Άγιος Παΐσιος, ο νονός του ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, η Αγία Σοφία η Χελιδόνα του Πόντου που ασκήτευσε και κοιμήθηκε στην Μονή της Παναγίας της Κλεισούρας, ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης από την Αργυρούπολη του Πόντου ήρθε στη Δράμα της Μακεδονίας και κοιμήθηκε στην Μονή Αναλήψεως στην Σίψα, ο άγιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης από το Λιβίσι της Μικρασίας που κοιμήθηκε στην Μονή Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια.

Ήρθαν από τα ματωμένα χώματα των επτά αρχαίων εκκλησιών της Αποκάλυψης, από τις λυχνίες που για αιώνες φώτισαν τον κόσμο και «κρίμασιν οἷς οἶδε Κύριος» έσβησαν ξαφνικά, οι φωτοδότρες του Χριστιανισμού της καθ’ ημάς Ανατολής εν αναμονή της σάλπιγγας του Αγγέλου…».

Γιορτινή εκδήλωση

Ο κύκλος των Κυριακάτικων εσπερινών ομιλιών, υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση εορταστικής εκδήλωσης με τίτλο «Μικρασία, χαίρε», την προσεχή Κυριακή, 29 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ. στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, με αφορμή την επέτειο της συμπληρώσεως 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.