Καταθέσεις στεφάνων, πορεία, έκθεση και μία συναυλία για το Πολυτεχνείο!

on .

POLYTEXNEIO STEFANIA

• H 48η Επέτειος από την ιστορική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, η οποία αποτέλεσε την αρχή του τέλος για την επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών, τιμάται σήμερα και στα Γιάννενα.
Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν καταθέσεις στεφάνων και πορείες, ενώ φορείς και παρατάξεις με ανακοινώσεις αποτίουν φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές του.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων θα καταθέσουν στεφάνια στο Ηρώο Πολυτεχνείου της οδού Δομπόλη στις 11 π.μ., ενώ το απόγευμα, στις 5 μ.μ. σειρά θα πάρει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τα σωματεία του. Όσον αφορά στους Φοιτητικούς Συλλόγους του Φυσικού, της Ιατρικής, του Ιστορικού - Αρχαιολογικού και του ΒΕΤ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα καταθέσουν στεφάνια στο Ηρώο ώρα 12 μ., ενώ στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία από τη Δομπόλη προς την Κεντρική Πλατεία. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης θα υπάρξει και μουσικό αφιέρωμα, με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Λοΐζου από τον Πολυχώρο των Φοιτητικών Συλλόγων Ιωαννίνων.
Παράλληλα, στο χώρο του Ηρώου θα παρουσιαστεί και σήμερα, ώρες 11 π.μ. με 2 μ.μ., έκθεση φωτογραφικού υλικού αφιερωμένη στα ιστορικά γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με ειδική αναφορά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα Γιάννενα. Σε περίπτωση βροχής η έκθεση θα μεταφερθεί στον προαύλιο χώρο της λέσχης του Πανεπιστημίου.

Tα μηνύματα
• Με αφορμή την σημερινή 48η Επέτειο του Πολυτεχνείου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σε μήνυμά του αναφέρει: «Τιμούμε μία κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Μία στιγμή που αποτελεί σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Ιδανικά ύψιστα. Τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν γράφοντας την αρχή του τέλους της επταετούς δικτατορίας και των δεινών για την πατρίδα μας». Σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ, «η εξέγερση του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να εμπνέει και να στέλνει μήνυμα αγώνα, ευθύνης και ελπίδας. Σήμερα, στις ιδιαίτερες συνθήκες που βρισκόμαστε λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε και της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, η Επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο. Με ενότητα και ευθύνη μπορούμε να σταθούμε απέναντι στις προκλήσεις της δικής μας εποχής και όλοι μαζί να βγούμε νικητές».
• Σε μήνυμά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» και πρ. δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας τονίζει για τη σημερινή Επέτειο: «Οι εκδηλώσεις μνήμης ενός ιστορικού πολιτικού γεγονότος όπως η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν αποτελούν σίγουρα ένα μνημόσυνο, αλλά είναι μια προβολή στο σήμερα του αγώνα που έδωσαν όσοι ύψωσαν το ανάστημά τους στη δικτατορία, πάντα με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη τους. Πιστεύω άλλωστε ότι αυτή είναι η πολιτική παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν όσοι έδωσαν τον αγώνα αυτό. Το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθέρια», παραμένει πάντα επίκαιρο για την κοινωνία μας η οποία έχει ανάγκη από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, την ίδια ώρα που η παιδεία αποτελεί το στοιχείο που εξελίσσει τις κοινωνίες και η ελευθέρια παραμένει ένα πανανθρώπινο δικαίωμα».
• Σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα «Γιάννενα Τώρα» τονίζει με αφορμή την Επέτειο: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1973 αποτελεί εδώ και 48 χρόνια το σύμβολο της αντίστασης απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα και του αγώνα για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Το φοιτητικό κίνημα με την αντιδικτατορική του δράση εμφύσησε στον ελληνικό λαό την ελπίδα για ελευθερία και άναψε την σπίθα για την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα. Σήμερα, τιμούμε τους φοιτητές και όλους τους πολίτες που πάλεψαν για κοινά ιδεώδη, κοινές αρχές και κοινές αξίες: για την παιδεία, την ελευθερία και την αξιοπρεπή διαβίωση. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σε συνθήκες πανδημίας, το μήνυμα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου παραμένει ηχηρό».
• Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με αφορμή την ημέρα τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Τιμούμε τη νεολαία και τους φοιτητές που δεν να επέλεξαν να παραμείνουν σιωπηλοί και ήσυχοι, αλλά να αγωνιστούν και να θυσιαστούν για να υλοποιηθεί το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών. Σήμερα, με ένα σφοδρό κύμα ανεξέλεγκτης ακρίβειας να απειλεί τα λαϊκά στρώματα, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να έχει υπερβεί τα όριά του και στις ΜΕΘ να γίνεται πλέον επιλογή των ασθενών για διασωλήνωση, με δεκάδες χιλιάδες νέους να αποκλείονται από την πρόσβαση στα ΑΕΙ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παρακολουθεί «ανέμελος θεατής», με το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά στις «απευθείας αναθέσεις». Ταυτόχρονα η ακροδεξιά, παρά την καταδίκη της Χ.Α, σηκώνει και πάλι κεφάλι με τα επεισόδια και την τρομοκρατία ακόμα και σε σχολεία».
• Σε εκτενή ανακοίνωσή της για την σημερινή ημέρα η Τ.Ε. Ιωαννίνων του ΚΚΕ σημειώνει πως «η ιδιαίτερη σημασία του Πολυτεχνείου έγκειται στο ότι ο φοιτητικός ξεσηκωμός συγκέντρωσε άμεσα την ενεργητική αλληλεγγύη χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων και άλλων λαϊκών δυνάμεων» και προσθέτει: «Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην εργατική - λαϊκή πάλη για μόρφωση και εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για την απόρριψη κάθε αντεργατικού - αντιλαϊκού νόμου, για την καταδίκη κάθε αστικού κόμματος, που, με το μαστίγιο ή το καρότο, στερεί από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τον πλούτο που παράγουν».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ