Η πρώτη τελετή μνήμης για τη μάχη της Νικόπολης

on .

PREBEZA2
• Με σεμνότητα και λιτά έγινε η πρώτη τελετή τιμής και μνήμης στη Νικόπολη Πρέβεζας, όπου στις 23 Οκτωβρίου του 1798 Πρεβεζάνοι πολιτοφύλακες, Σουλιώτες και Γάλλοι γρεναδιέροι στρατιώτες του Ναπολέοντα πολέμησαν κατά του Αλή πασά, που ήθελε να καθυποτάξει ολόκληρη την περιοχή και ακολούθησε η μεγάλη σφαγή της Πρέβεζας. 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Πρέβεζας και τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και ανακοινώθηκε ότι από κοινού θα αναγείρουν μνημείο στο σημείο, αλλά και θα υλοποιήσουν επιστημονικό συνέδριο για τη Μάχη της Νικόπολης, όπου θα παρουσιαστεί και η διαχρονική σχέση της Πρέβεζας με τη Γαλλία μέσα στο πέρασμα του χρόνου.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Πρεβέζης Χρυσόστομο, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νικόλαος Γεωργάκος και ο εκπρόσωπος του Γάλλου Πρέσβη Nicolas Eybalin, διευθυντής του IFG Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, κατέθεσαν, σε μια συμβολική κίνηση, από κοινού στεφάνι, προκειμένου να καταδειχθεί η διαχρονικότητα της Ελληνογαλλικής συμμαχίας, φιλίας και συνεργασίας. 
Κατατέθηκε και ένα ακόμη στεφάνι, από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Λευκάδας Σμήναρχο Αργύριο Κωστούρο, ως εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η.Μ.