Με άρωμα Ηπείρου Διεθνές Συμπόσιο στην Αυστρία για την Επανάσταση

on .

PAPAZOH ELLH AYSTRIA 6 10 2021

• Το μοναδικό συμπόσιο σε ολόκληρο το κράτος της Αυστρίας που τίμησε την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έγινε πρόσφατα στο Γκρατς και έφερε την υπογραφή της Γιαννιώτισσας Έλλης Παπαζώη, η οποία είναι επιστημονική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο της αυστριακής πόλης.

Η ίδια μίλησε στον «Π.Λ» και τον Νίκο Γιωτίτσα για τους στόχους που επιτεύχθηκαν από το Διεθνές αυτό Συμπόσιο, μέσω του οποίου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την Ιστορία της Ελλάδας και τη σύνδεσή της με την Αυστρία, καθώς επίσης ήρθαν σε επαφή με αξιόλογους επιστήμονες και εκπροσώπους του ελληνικού κράτους, όπως την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αυστρία.
Αξίζει να σημειωθεί, πώς παράλληλα με το συμπόσιο, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στη συνοδευτική περιοδική έκθεση που πραγματοποιήθηκε από συνεργασία του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γκρατς με το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη στα Ιωάννινα, ενώ η έκθεση επικεντρώθηκε στην παιδεία εκείνης της περιόδου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Γιαννιώτες Δασκάλους του Γένους, Κοσμά Μπαλάνο και Αθανάσιο Ψαλίδα, που αποτέλεσαν δύο από τους επιφανέστερους εκπροσώπους των γραμμάτων στην Ήπειρο.

Η Συνέντευξη

• Ποιοί στόχοι επιτεύχθηκαν από το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο «Η απελευθερωμένη Ελλάδα και η κλασική αρχαιότητα (1821–2021)», του οποίου είχατε την επιμέλεια της διοργάνωσης και της πραγματοποίησης στην πανέμορφη και ιστορική πόλη Γκρατς της Αυστρίας;

-Πρωταρχικός στόχος του συμποσίου «Das befreite Griechenland und die klassische Antike / Η απελευθερωμένη Ελλάδα και η κλασική αρχαιότητα (1821–2021)» στο Γκρατς, ήταν η ανάδειξη της Ελλάδας στο εξωτερικό και ο εορτασμός της ιστορικής επετείου της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για το μοναδικό συμπόσιο σε ολόκληρο το κράτος της Αυστρίας που τίμησε αυτή την επέτειο, το οποίο δεν πραγματεύτηκε μόνο τον Απελευθερωτικό Αγώνα, αλλά και τον Φιλελληνισμό και την έρευνα της κλασικής αρχαιότητας. Στο πλαίσιο του συμποσίου οι ομιλίες διακεκριμένων Ελλήνων, Αυστριακών και Γερμανών επιστημόνων διαφώτισαν σημαντικές πτυχές του Απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων και τις συνέπειές του στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της Ευρώπης στη διάρκεια των 200 αυτών χρόνων. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η μεγάλη συμβολή του ευρωπαϊκού Φιλελληνισμού, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο τόσο στην ενίσχυση του Αγώνα, όσο και στην εντατικοποίηση της έρευνας της κλασικής αρχαιότητας. Μέσα από την εκδήλωση οι επισκέπτες εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για την Ιστορία της Ελλάδας και τη σύνδεσή της με την Αυστρία, καθώς επίσης ήρθαν σε επαφή με αξιόλογους επιστήμονες και εκπροσώπους του ελληνικού κράτους, όπως την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αυστρία.

• Στο πλαίσιο του συμποσίου αναλάβατε επίσης την επιμέλεια μίας περιοδικής έκθεσης. Τι ακριβώς προβλήθηκε σε αυτή;

-Παράλληλα με το συμπόσιο οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στη συνοδευτική περιοδική έκθεση, η οποία προέβαλε χαρακτηριστικές πτυχές γύρω από την Ελληνική Επανάσταση. Η έκθεση επικεντρώθηκε στην παιδεία εκείνης της περιόδου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Γιαννιώτες Δασκάλους του Γένους, Κοσμά Μπαλάνο και Αθανάσιο Ψαλίδα, που αποτέλεσαν δύο από τους επιφανέστερους εκπροσώπους των γραμμάτων στην Ήπειρο και συνέβαλαν στη διαφύλαξη της Ελληνικής παιδείας, τη διαφώτιση και τη συνειδητοποίηση της ταυτότητας των υπόδουλων Ελλήνων. Ακόμη, προβλήθηκαν οι εμπνευστές του Απελευθερωτικού Αγώνα, η Φιλική Εταιρεία και καθοριστικές μάχες, όπως η ναυμαχία του Ναυαρίνου, που σηματοδότησε την έκβαση της Επανάστασης. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν σπουδαίοι Φιλέλληνες, όπως ο Λόρδος Βύρων, καθώς επίσης και συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές της Επανάστασης, όπως αυτή είχε αποτυπωθεί εικαστικά μέσα από τις απεικονίσεις καλλιτεχνών που επισκέπτονταν την Ελλάδα. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε έπειτα από συνεργασία του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γκρατς με το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη στα Ιωάννινα (που μας προσδίδει ιδιαίτερη τιμή ως Γιαννιώτες!) και το νεοϊδρυθέν Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα.

• Ποιοι ήταν οι φορείς που με την στήριξή τους πραγματοποιήθηκε αυτή η ιδιαίτερης σημασίας εκδήλωση;

-Οι διοργανωτικοί φορείς του συμποσίου, το Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γκρατς (Institut für Antike der Universität Graz) και το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Γκρατς (Archäologiemuseum Joanneum), υποστήριξαν οικονομικά και φιλοξένησαν αυτή την εκδήλωση. Το συμπόσιο τέλεσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αυστρία με εκπρόσωπο την Πρέσβη, κα. Κατερίνα Κόικα. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο Αυστρο-Ελληνικός Σύλλογος του Γκρατς (Österreichisch-griechische Gesellschaft in Graz) και ο αυστριακός σύλλογος «Österreichische Humanistische Gesellschaft für die Steiermark». Η περιοδική έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη και του Μουσείου Φιλελληνισμού. Δε θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω θερμά τους φορείς και όλους τους συνεργάτες μου, οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης για τον εορτασμό αυτής της σημαντικής επετείου, ιδιαίτερα τον διευθυντή του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών, κ. Peter Scherrer, την κα Κόικα που με την παρουσία της ενίσχυσε το κύρος της εκδήλωσης και τους διευθυντές των μουσείων, κκ. Άννα και Κων/νο Βρέλλη, καθώς και τον κ. Κων/νο Βελέντζα.

Το προφίλ της Ε. Παπαζώη

• Η Έλλη Παπαζώη έχει καταγωγή από τα Ιωάννινα και είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Μονάχου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές, έχοντας κερδίσει δύο υποτροφίες και σήμερα είναι υποψήφια Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς. Έχει εργαστεί στη Γλυπτοθήκη, στις Κρατικές Αρχαιολογικές Συλλογές του Μονάχου και στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας ως επιστημονική βοηθός. Από το 2019 είναι επιστημονική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς και διδάσκει μαθήματα Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας. Τους καλοκαιρινούς συμμετέχει σε αρχαιολογικές έρευνες πεδίου στην Ελλάδα και την Ιταλία.