ΑΡΤΑ: Εγκαινιάστηκε η Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας

on .

NEKROPOLH ARTA

• Τον αρχαιολογικό χώρο της Δυτικής Νεκρόπολης της Αμβρακίας, καθώς και την έκθεση «Η Άρτα το 1821: Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες» στο Κάστρο της πόλης εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού κατά την επίσκεψή της στην Άρτα.
Η υπουργός επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς, τον Ιερό Ναό Παναγίας της Παρηγορήτισσας, το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης, στα θεμέλια του οποίου αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες, το λεγόμενο μικρό θέατρο Αμβρακίας –η αρχαιολογική έρευνα αποκαλύπτει ότι μάλλον πρόκειται για το βουλευτήριο της αρχαίας πόλης- και τον Ιερό Ναό Αγίας Θεοδώρας, ενώ προήδρευσε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Άρτας, με την συμμετοχή των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας - Χρ. Τσιρογιάννη, Ροζ. Βαβέτση, Χρ. Χασιάκου, Περ. Μίγδου, Νικ. Καλαντζή- παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Στύλιου και του αντιπεριαφερειάρχη Άρτας Β. Ψαθά, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αφορούν στην περιοχή.
Στην σύσκεψη η Υπουργός έθεσε το ζήτημα της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, στο οικόπεδο του υφιστάμενου μουσείου, προκειμένου να αποκτήσει κατάλληλους χώρους για την έκθεση των πολύτιμων βυζαντινών ευρημάτων της περιοχής.
Στον χαιρετισμό της στα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Δυτική Νεκρόπολη μπορεί να αποτελέσει σημείο ανάδειξης του παρελθόντος της πόλης, αλλά και τόπο προβολής του ιστορικού και του μνημειακού της αποθέματος….».

Εγκαίνια έκθεσης
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκαινίασε την έκθεση «Η Άρτα το 1821: Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες» στο Κάστρο της Άρτας.
Στην έκθεση παρουσιάζεται η Άρτα κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους και τους πρώτους χρόνους του Αγώνα, μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό. Περιγράφονται οι επικρατούσες, πριν από την κήρυξη της Επανάστασης, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, σκιαγραφούνται σημαντικές προσωπικότητες, που επηρέασαν την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων και προβάλλονται τα σημαντικότερα στρατιωτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Άρτας.
Στα πλαίσια της έκθεσης το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποίησε παρουσίαση καινοτόμων ψηφιακών πολιτιστικών εφαρμογών, τις οποίες έχει αναπτύξει στο πλαίσιο του έργου HERMES- «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://greece-italy.eu/rlb-funded-projects/hermes/), το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.
Οι εφαρμογές, τις οποίες έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής με επιστημονικώς υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Χρυσόστομο Στύλιο, αφορούν στην επαυξημένη (Augmented Reality) και εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality), μέσω των οποίων δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα απεικόνισης υλικών και άυλων πολιτιστικών στοιχείων, δίνοντας την δυνατότητα στους ψηφιακούς επισκέπτες να γνωρίσουν, να αποκτήσουν πληροφορίες και να περιηγηθούν σε σημαντικά πολιτιστικά αντικείμενα, σε κτίρια, ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους.