Εκπαιδευτική περιήγηση στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

on .

GITANA

• Κάλεσμα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς απευθύνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας να λάβουν μέρος σε μία εκπαιδευτική περιήγηση στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο στη Θεσπρωτία, ιδιαίτερης ιστορικής, καλλιτεχνικής και επιστημονικής σημασίας. Η δράση διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό την ερχόμενη εβδομάδα για 4η χρονιά της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι μαθητές θα «ξεναγηθούν» στο έργο συντήρησης και αποκατάστασης στην περιοχή του αρχαίου θεάτρου, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ήπειρος 2014 – 2020, με βασική επιδίωξη την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη της συμβολής της συντήρησης στη διαφύλαξη των μνημείων. Θα παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία καθαρισμού και συντήρησης λίθινων αρχιτεκτονικών μελών και θα γνωρίσουν τον βασικό εξοπλισμό και τα εργαλεία του συντηρητή.
Επιπλέον, η ΕΦΑ Θεσπρωτίας συμμετέχει και στο πρόγραμμα των διαδικτυακών εκδηλώσεων με την προβολή ολιγόλεπτου βίντεο με θέμα τις εργασίες συντήρησης που έχουν πραγματοποιηθεί σε τρεις σημαντικούς οχυρωμένους οικισμούς της Θεσπρωτίας, την Ελέα, τη Ντόλιανη και τα Γίτανα, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Το βίντεο θα προβληθεί μέσα από τις σελίδες του ΣΣΑΕΤΕΕ και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας στο facebook κατά την εβδομάδα του εορτασμού.