Άδικο να μένει η Νικόπολη εκτός μνημείων της UNESCO

on .

NIKOPOLH

• Τι και αν είναι το μεγαλύτερο σε έκταση αρχαιολογικό μνημείο όλης της χώρας κι ένα από τα σημαντικότερα της Ηπείρου, χτισμένο σε ανάμνηση της ναυμαχίας του Ακτίου που κυριολεκτικά άλλαξε τον ρου της ιστορίας το 31 π.Χ..
Η Νικόπολη στην Πρέβεζα εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός του καταλόγου με τα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί επαναλαμβανόμενα αιτήματα εδώ και 18 χρόνια (!), ενώ υπάρχουν σχετικές δεσμεύσεις απ’ όλες τις ηγεσίες που πέρασαν από το υπουργείο Πολιτισμού μέσα σ’ αυτό το διάστημα.
Τη μεγάλη αδικία επισημαίνει η πρ. Πρύτανης και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη (φωτό), ενώνοντας τη φωνή της με τους φορείς της Πρέβεζας και όλης της Ηπείρου που διεκδικούν την ένταξη στην UNESCO της πόλης την οποία έχτισε ο Οκταβιανός σε ανάμνηση της νίκης του κατά την ιστορική ναυμαχία του Ακτίου επί του στόλου της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου.

Πρώτη επίσκεψη
Η κ. Νεγρεπόντη, επικεφαλής και της Επιτροπής «Τιμή στο 1821», επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες την Πρέβεζα προσκεκλημένη από την Επιτροπή «Πρέβεζα 1921-2021», για να κάνει μια ομιλία στα πλαίσια των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία με θέμα «Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821». Στο πλαίσιο αυτό ξεναγήθηκε σε διάφορα τοπικά αξιοθέατα. Πρώτη επίσκεψη ήταν στη Νικόπολη, με την πρ. Πρύτανη να κάνει λόγο για συγκλονιστικά από πολλές απόψεις, απομεινάρια της Νικόπολης και για «μνημείο με βαριά ιστορία και μοναδικές αρχαιολογικές περγαμηνές, επάνω από τις οποίες αιωρείται ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα, το διάσημο ζευγάρι που διασχίζει το χρόνο αλώβητο και παντοτινά νέο».

Περιπέτειες 18 ετών!
Εκτός από τον ενθουσιασμό της από την περιήγηση στη Νικόπολη, η κ. Νεγρεπόντη εκφράζει δυσάρεστη έκπληξη λόγω των όσων πληροφορήθηκε από τον Πρόεδρο του «Ομίλου για την UNESCO» Πρέβεζας Ευάγγελο Κατσίμπρα, καθώς και μέλη του σχετικά με τις... περιπέτειες του αρχαιολογικού χώρου.
Μεταξύ άλλων, την ενημέρωσαν ότι ήδη από το μακρινό 2003 έχει υποβληθεί αίτηση να συμπεριληφθεί το μνημείο στην κατηγορία των προστατευόμενων από την UNESCO, η οποία ανανεώθηκε μετά την πάροδο δέκα ετών από την αρχική. Ωστόσο, και παρότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού που πέρασαν αλλά και η σημερινή, δεσμεύτηκαν να προωθήσουν το σχετικό αίτημα, ενώ ανάλογα αιτήματα γειτονικών ή μη μνημείων, που υποβλήθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο αυτού της Νικόπολης ικανοποιήθηκαν, η ίδια η πόλη του Οκταβιανού εξακολουθεί να μένει εκτός του σχετικού καταλόγου.
«Υποθέτω, από κοινού με κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, ότι οφείλω με την παρούσα να ενισχύσω τη φωνή της Πρέβεζας, για την ανάγκη άμεσης ικανοποίησης του πολύχρονου όσο και αυτονόητου αιτήματός της. Σε μία χώρα, όπως είναι η πατρίδα μας, που ουσιαστικά επιβιώνει από τον τουρισμό, θα ήταν όντως ασυγχώρητη η διαιώνιση μιας τέτοιας παράλειψης», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ