Το «Πάρκο Ιστορίας» έργο με πολλαπλή αξία για το Πωγώνι

on .

STEFANHS KAPSALHS PARKO ISTORIAS 1 6 21

• Αίτημα του Δήμου Πωγωνίου και των κατοίκων της περιοχής που «μετράει» πολλά χρόνια είναι η δημιουργία «Πάρκου Ιστορίας» στο Καλπάκι, στον χώρο όπου γράφτηκαν το 1940 – 41 μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες του Ελληνο – Ιταλικού Πολέμου, ο οποίος κατέληξε στη συντριβή του στρατού του Μουσολίνι.
Το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης με τον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδη Στεφανή, όπου επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η διαχείριση του «Πάρκου Ιστορίας» θα παραχωρηθεί στο Υπουργείο μέσω προγραμματικής σύμβασης. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, η δημιουργία του Πάρκου θα αναδείξει τη συνδρομή και συμμετοχή της ευρύτερης περιοχής στο Έπος του ’40 και συγχρόνως θα αποτίσει φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν αλλά και σε όσους χάθηκαν για την ελευθερία του Έθνους.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Στρατηγός ε.α. και τέως Διευθυντής του Τμήματος Ιστορίας του στρατού Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο Γιώργος Σούρλας, παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και μελετητές του έργου.

Μεγάλο ενδιαφέρον
Ο Δήμος Πωγωνίου σε χθεσινή του ανακοίνωση δεν παραλείπει να σημειώσει ότι τα τελευταία χρόνια η συνεργασία και το ενδιαφέρον του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ήταν μεγάλο. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει εξάλλου τη συνδρομή του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα που προχώρησε στην υλοποίηση μιας απόφασης πολλών ετών για την χρηματοδότηση του Δήμου για μία από τις τρεις ενότητες του Πάρκου.

Τρεις παρεμβάσεις
Το «Πάρκο Ιστορίας» περιλαμβάνει την κατασκευή του Νέου Πολεμικού Μουσείου στο Καλπάκι, την ανάδειξη - ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών του Έπους του 1940 και την κατασκευή Μνημείου πεσόντων.
Πρόκειται, σύμφωνα με τον Δήμο Πωγωνίου, για ένα έργο με ιδιαίτερη πολιτιστική, πολιτισμική και αναπτυξιακή αξία, ενώ η ανάδειξη των ιστορικών σημείων των περιοχών θα συμβάλλει, όπως τονίζει, στην προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, στην ανάπτυξη ειδικών, εναλλακτικών μορφών τουρισμού στις περιοχές παρέμβασης, καθώς και στη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την ιστορική ενημέρωση των επισκεπτών.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ