Ντοκιμαντέρ φέρνει στο... φως την επανάσταση του Συρράκου!

on .

SYRRAKO XIONISMENO

• Την ευκαιρία να αναδείξει ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν την πορεία της περιοχής αξιοποιεί ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.

Στο πλαίσιο των δράσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 πρόκειται να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ για την επανάσταση του Συρράκου και μια δραματοποιημένη παρουσίαση, σε μορφή βίντεο, της ζωής και της δράσης του προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη.
Το έργο με τον γενικό τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 στο Συρράκο της Ηπείρου» εντάχθηκε στον Άξονα «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και θα χρηματοδοτηθεί με 52.130,84 ευρώ για την υλοποίηση των τριών υποέργων που περιλαμβάνονται στην πρόταση.

Συρράκο και Κατσαντώνης
Το πρώτο υποέργο αφορά στη δημιουργία ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ, διάρκειας περίπου 50 λεπτών, στο οποίο, με βασικό άξονα την επανάσταση των Συρρακιωτών το 1821, θα εξεταστούν τόσο η δράση και λειτουργία του ιστορικού χωριού προεπαναστατικά, όσο και η μετέπειτα πορεία του μέχρι σήμερα. Το δεύτερο συνίσταται στη δημιουργία, σε ψηφιακή μορφή, μιας δραματοποιημένης παρουσίασης, διάρκειας περίπου 80 λεπτών, της ζωής και της δράσης του προεπαναστατικού ήρωα της περιοχής Πρωτοκλέφτη Κατσαντώνη, με διαχρονική σύνδεση, σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο, της εποχής και του τρόπου ζωής και δράσης του με πρόσωπα και καταστάσεις μέχρι το σήμερα, ενώ το τρίτο υποέργο υποέργο αφορά δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης.

Ο Γιάννης Σεντελές
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές εκφράζει την ικανοποίησή του, που η πρόταση του Δήμου Βορ. Τζουμέρκων στην πρόσκληση του «Αντώνης Τρίτσης» για τα 200 χρόνια από το 1821 θα πάρει σύντομα τον δρόμο της υλοποίησης, δημιουργώντας δυο σημαντικά ντοκουμέντα για την ιστορία της περιοχής. «Ευελπιστούμε ότι και οι υπόλοιπες πέντε προτάσεις, που έχουμε ήδη καταθέσει στο πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 8.700.000 ευρώ, θα λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις, σηματοδοτώντας την έναρξη εκτέλεσης μιας σειράς σημαντικών έργων για την ανάπτυξη του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων», τονίζει χαρακτηριστικά.