Θλίψη για τον θάνατο του συνθέτη Τάκη Μουσαφίρη

on .

MOYSAFIRHS TAKHS

• Φτωχότερο είναι από χθες το καλό λαϊκό τραγούδι, καθώς έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος συνθέτης και στιχουργός, ο Γιαννιώτης Τάκης Μουσαφίρης.

Ο σημαντικός δημιουργός νόσησε με κορωνοϊό και αυτό στάθηκε αφορμή για τον θάνατό του. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες, έδινε και μάχη με τον καρκίνο.

Από Γιάννενα - Αθήνα
Ο Τάκης Μουσαφίρης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τους ορεινούς Καλαρρύτες, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς συνθέτες της περιόδου μετά το 1970.
Γεννήθηκε στα Γιάννενα και σε μικρή ηλικία μετοίκησε με την οικογένειά του στην Αθήνα αναζητώντας μία καλύτερη ζωή. Οι δύο γονείς του ήταν μουσικά καταρτισμένοι και μετέδωσαν τις γνώσεις τους στον μικρό Παναγιώτη, όπως ήταν το βαφτιστικό όνομά του. Πριν φύγει για Αθήνα, η οικογένεια Μουσαφίρη έπαιζε σε μαγαζιά των Ιωαννίνων.

Ο ίδιος έκανε τις πρώτες του μουσικές δουλειές σε μικρά ταβερνάκια και μπουάτ της Πλάκας. Άρχισε να παίζει κιθάρα και μπουζούκι και παράλληλα να συνθέτει διάφορα τραγούδια.

Μεγάλα σουξέ
Αν και έγραφε από πολύ νωρίς μελωδίες, τα μεγάλα του σουξέ τα έδωσε σε γνωστούς τραγουδιστές στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ένας από εκείνους που έγραψε πάνω στη φωνή τους ήταν ο Δημήτρης Μητροπάνος. «Κάνε κάτι να χάσω το τρένο», «Πες μου πού πουλάν' καρδιές», «Σε μια στοίβα καλαμιές», «Χιονάνθρωπος» ήταν μερικά από τα τραγούδια του που ο σπουδαίος καλλιτέχνης έκανε διαχρονικές επιτυχίες. Επιτυχίες έδωσε επίσης την ίδια εποχή στη Ρίτα Σακελλαρίου, ενώ τη δεκαετία του ’80 συνεργάστηκε με τον Στράτο Διονυσίου, ο οποίος χάρη στον Μουσαφίρη έκανε νέα καριέρα. «Ο ταξιτζής», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Εγώ να δεις» ήταν ορισμένα από τα μεγαλύτερα σουξέ τους.
Συνεργάστηκε επίσης με τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Κατερίνα Στανίση, η Δούκισσα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Πίτσα Παπαδοπούλου κ.α..

Δεν ξέχασε ποτέ...
Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο λαϊκός δημιουργός αναφερόμενος στην καταγωγή του, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ ούτε κι εγώ να καταλάβω από πού είμαι. Είμαι συνεχώς μέσα σε μια βάρκα στο Ρίο - Αντίρριο και πηγαίνω πότε στην Αθήνα και πότε στα Γιάννενα. Μάλλον δεν έχω μία πατρίδα, αλλά δύο. Είμαι από τα Γιάννενα, είμαι από την Αθήνα, είμαι από την Ελλάδα». Πάντως, δεν ξέχασε ποτέ τα Γιάννενα, τα οποία επισκεπτόταν τακτικά, καθώς, εκτός από συγγενείς, είχε εδώ και πολλούς φίλους.