Εθνικό χρέος το μνημείο για τους πεσόντες του 40 – 41!

on .

KALPAKI MNHMEIO FANTAROS

• Μπορεί να πέρασαν 80 ολόκληρα χρόνια από τον Έπος του 1940 – 41, όμως, το ελληνικό Κράτος, το οποίο συνεχίζει πάντως την ανεύρεση και τον ενταφιασμό των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται διάσπαρτα στα Αλβανικά βουνά, ακόμα να εκπληρώσει μία βασική υποχρέωσή του έναντι των συνολικά 14.000 πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
Ο λόγος για την κατασκευή ενός μνημείου για όλους τους νεκρούς μας κοντά στο άγαλμα του Μαχητή στο Καλπάκι, όπου εξάλλου ο Δήμος έχει παραχωρήσει έκταση, όπως υπενθυμίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών & Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος του 1940 – 41 και πρ. αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας.

Καμία δικαιολογία
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, χρειάστηκε να περάσουν 78 ολόκληρα χρόνια και μετά από επίμονες προσπάθειες ν’ αρχίσει η αναζήτηση και ο ενταφιασμός των οστών των 8.000 πεσόντων στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου. Για την αναζήτηση των πεσόντων μετά από δεκαετίες καθυστέρησης μπορεί να ευσταθεί η δικαιολογία ότι δεν υπήρχε η ανταπόκριση από την αλβανική πλευρά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, δεν υπάρχει δικαιολογία για την καθυστέρηση στην κατασκευή ενός λιτού μνημείου στην Ελλάδα, όπου θα γραφτούν τα ονόματα των 14.000 πεσόντων.
Όπως υπενθυμίζει, πριν 15 χρόνια, το 2005, ο ίδιος έθεσε το ζήτημα και συγκεκριμένα για την κατασκευή μνημείου στο Καλπάκι, χωρίς καμία ανταπόκριση. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2007 συστάθηκε Επιτροπή για κατασκευή μνημείου, όμως έμεινε στα χαρτιά. Ένα χρόνο αργότερα, η Βουλή χορήγησε ποσό 500.000 ευρώ για την ανέγερση του μνημείου, όμως έκτοτε αγνοείται η τύχη του και το μόνο που έγινε μέχρι σήμερα ήταν η παραχώρηση από τον Δήμο Πωγωνίου έκτασης 18 στρεμμάτων κάτω από το άγαλμα του Μαχητή.

«Είναι εθνικό καθήκον…»
«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για δικαιολογίες, προφάσεις και ολιγωρίες», τονίζει ο Γιώργος Σούρλας και προσθέτει την απαίτηση των συγγενών των πεσόντων να δουν τα ονόματά τους γραμμένα σε μια μαρμάρινη πλάκα!
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, τονίζει χαρακτηριστικά: «Έστω και μετά από 80 χρόνια το μνημείο πρέπει να κατασκευαστεί και να ενταχθεί σε ένα εθνικό πάρκο για το Έπος 1940 – 41 στο Καλπάκι, όπου βρίσκεται το άγαλμα του «Μαχητή» και το Πολεμικό Μουσείο. Αυτό επιτάσσει το εθνικό μας καθήκον, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που δοκιμάζεται το έθνος και χρειάζεται υψηλό εθνικό φρόνημα».