Zωντανή η θυσία του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά!

on .

SPITI PAYLOY MELA KHFISIA 13 10 20

• «Να ξέρετε πως αν σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει... Αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε...», είχε πει ο Παύλος Μελάς, ο οποίος θυσιάστηκε υπέρ της πατρίδας ακριβώς πριν από 116 χρόνια, στις 13 Οκτωβρίου του 1904.
Τα λόγια αυτά και το παράδειγμα του ήρωα αξιωματικού, που αγωνίστηκε με σθένος και αυταπάρνηση για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, παραμένουν ακόμη ζωντανά και ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα, καθώς διανύουμε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από σοβαρές προκλήσεις κατά της χώρας μας.
Η μνήμη του Παύλου Μελά τιμήθηκε χθες τόσο στην Αθήνα όπου αποκαλύφθηκε η πλήρως αποκατεστημένη εξοχική οικία του, όσο και στον Παρακάλαμο Πωγωνίου απ’ τον οποίο αντλεί την καταγωγή της η οικογένεια των Μελάδων.

Ένα ιστορικό σπίτι
Τα επίσημα αποκαλυπτήρια της πλήρως αποκατεστημένης οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά της Αθήνας έγιναν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στην εκδήλωση ήταν προγραμματισμένο να παραβρεθούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι πρώτες ενέργειες για την αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά έγιναν τον Αύγουστο του 2019 και οι διαδικασίες άρχισαν από τον περασμένο Φεβρουάριο. Για την ολοκλήρωση του έργου υπήρξε συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Πολιτισμού ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η επικαιροποιημένη μελέτη της αποκατάστασης του κτιρίου.
Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η οικία «ήταν η εξοχική κατοικία της οικογένειας Μελά στην Κηφισιά, που αποτελούσε δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο της μεγαλοαστικής κοινωνίας των Αθηνών, τον 19ο αιώνα. Φιλοξένησε από το 1895 -τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωή του- τον Παύλο Μελά, τη σύζυγό του Ναταλία –το γένος Δραγούμη- και τα δύο παιδιά τους, τον Μιχαήλ και τη Ζωή -μητέρα της κ. Ναταλίας Ιωαννίδη», η οποία και δώρισε το σπίτι στο ελληνικό Κράτος.

melas

Στον Παρακάλαμο…
Υπό καταρρακτώδη βροχή και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού τίμησε χθες και ο Δήμος Πωγωνίου τη μνήμη του Παύλου Μελά, σε μία λιτή τελετή που περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο Κωνσταντίνο Καψάλη. Ο ήρωας Μακεδονομάχος γεννήθηκε στη Μασσαλία και ήταν ένα από τα επτά παιδιά του Ηπειρώτη έμπορου Μιχαήλ Μελά, γόνου σημαντικής εμπορικής οικογένειας με καταγωγή από την παλιά Πογδόριανη (σημερινός Παρακάλαμος) Πωγωνίου, όπου διασώζονται εξάλλου ερείπια του πύργου των Μελάδων.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες τελείται ο εορτασμός καθώς και στον ηρωισμό του Παύλου Μελά. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης, «η πανδημία του κορονοϊού μας αναγκάζει να αλλάξουμε τις συνθήκες της τελετής αλλά δεν μπορούμε να μην τιμήσουμε τη μνήμη αυτού του μεγάλου ήρωα. Η δράση του και ο πρόωρος θάνατός του άλλαξαν την ιστορία αυτής της χώρας. Θα τον θυμόμαστε πάντα και θα αντλούμε διδάγματα για το παρόν και το μέλλον».