Ο Πολιτισμός βασικό «εργαλείο» ανάπτυξης για όλη την Ήπειρο!

on .

NIKOPOLH THEATRO

• Σε βασικό «εργαλείο» τουριστικής και κατ’ επέκταση οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να μετατραπεί ο πολιτιστικός πλούτος μίας περιοχής υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα καταφέρει να διασυνδεθεί με την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αυτό ακριβώς επιχειρείται με την καινοτόμο πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Διαδρομών στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, στην υποστήριξη και ανάπτυξη της οποίας συμμετέχουν, με τον δικό τους τρόπο, τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται κατά μήκος της. Το κέρδος θα είναι λοιπόν αμφίδρομο!

Ενημερωτικά σεμινάρια
Η διαδικασία πιστοποίησης των πρώτων επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και έγιναν μέλη του Τοπικού Συμφώνου Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες μέσω παρακολούθησης του τελικού ενημερωτικού σεμιναρίου πιστοποίησης που διοργανώθηκε από την ΉΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες (φωτό). Πιο συγκεκριμένα, τα δύο πρώτα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στην Ηγουμενίτσα και στα Γιάννενα και το τρίτο στην Πρέβεζα για τις επιχειρήσεις των Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας.
Στόχος των σεμιναρίων ήταν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να ενημερωθούν τα μέλη του Τοπικού Συμφώνου πιο αναλυτικά για την πολιτιστική κληρονομιά που αποτελεί και το «προϊόν» γύρω από το οποίο δημιουργήθηκε η πολιτιστική διαδρομή, για το ρόλο του πολιτισμού στη σύγχρονη κοινωνία και τη σχέση του με την οικονομία, καθώς και για τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία προβολής και διαδικτυακού μάρκετινγκ των τόπων αλλά και των επιχειρήσεων καθαυτών.

Στο επίκεντρο τα θέατρα
Για το λόγο αυτό συμμετείχαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου με παρουσιάσεις των αντίστοιχων αρχαιολογικών χώρων και θεάτρων τους. Ειδικότερα η Γεωργία Πλιάκου, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων ΕΦΑ Θεσπρωτίας μαζί με την Αρχαιολόγο Βασιλική Λάμπρου μίλησαν για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Γιτάνων και την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Η Βιβή Γιούνη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΕΦΑ Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Θεάτρου και των άλλων μνημείων της, η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια ΕΦΑ Άρτας, μίλησε για το Μικρό Θέατρο Αμβρακίας και τα νεότερα στοιχεία από τις εργασίες ανάδειξής του και η Ανθή Αγγέλη, Προϊσταμένη ΕΦΑ Πρέβεζας, για τους αρχαιολογικούς χώρους της Νικόπολης και της Κασσώπης.

Ένα ολιστικό προϊόν!
Τα στελέχη της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. Γεωργία Κιτσάκη και Αριστοτέλης Σταγκίκας μίλησαν για τη σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη σχέση της οικονομίας με τον πολιτισμό στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ τα στελέχη του Σωματείου «Διάζωμα», Ευδόκιμος Φρέγκογλου, Νίκος Στακιάς και Ηλίας Χάντζος για τη διαδικτυακή προβολή και τις δυνατότητες ανάπτυξης των επιχειρήσεων μέσα από αυτή. Την έναρξη των σεμιναρίων έκανε ο Νικόλαος Δ. Καράμπελας, Πρόεδρος του Δικτύου Επιχειρήσεων της Πολιτιστικής Διαδρομής, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο του δικτύου των επιχειρήσεων (cluster) στην υποστήριξη και ανάπτυξη της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου και την προσέγγισή της ως ολιστικού τουριστικού προϊόντος.
Επιπλέον, έγινε σύντομη αναφορά στις μελλοντικές δράσεις όλων των φορέων που αποτελούν μέρος της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης) «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ενεργό πρόγραμμα, στο οποίο μελλοντικά θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί από την πρώτη φάση στο Τοπικό Σύμφωνο.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ