Ο Ν. Δένδιας να μη παρασυρθεί από τις υποσχέσεις των Αλβανών

on .

ANDREAS2

• Δημόσια παρέμβαση ενόψει της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα Τίρανα για την έναρξη των συνομιλιών για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Αλβανία, έκανε με δήλωσή του ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.

Προειδοποιεί μάλιστα τον Υπουργό να μην παρασυρθεί από τα χαμόγελα και τις υποσχέσεις των γειτόνων.
«Ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών είναι κατ΄ αρχήν ευπρόσδεκτος», αναφέρει εισαγωγικά ο κ. Ανδρέας, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι προκαλεί «κάποια ανησυχία» η πληροφορία ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι η οριστικοποίηση των λεπτομερειών σχετικά με τη συμφωνία οριοθετήσεως των υδάτων και τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνέχεια προσθέτει- επικαλούμενος δημοσιεύματα- γίνεται λόγος για την de jure κατάργηση του νόμου περί εμπολέμου καταστάσεως, καθώς και διάφορα άλλα ζητήματα, ενώ τελευταία είναι η βελτίωση της καταστάσεως της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, όπως και τα… δικαιώματα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα!
«Όμως, κατά την γνώμη μας, το πρώτο θέμα πού θα πρέπει να συζητηθεί είναι τα δικαιώματα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, τα οποία- όπως όλο γνωρίζουν- ο Ράμα όχι μόνο δεν σέβεται, αλλά ασύστολα και αδίστακτα καταπατεί».
Και ο ακρίτας Μητροπολίτης συνεχίζει:
«Διότι, εάν υποθέσουμε ότι επιτυγχάνεται η οριοθέτηση των υδάτων και της Α.Ο.Ζ., αλλά η Αλβανία δεν αλλάξει τακτική έναντι των Βορειοηπειρωτών, ποιό θα είναι το όφελος;
Γι’ αυτό μας φαίνεται παράξενη έως ύποπτη η χαρά των αλβανικών Μ.Μ.Ε., αφού λέγεται ότι η Ελληνική επιθετική διπλωματία στην περιοχή θα αποφέρει τα σχετικά “δώρα” για την Αλβανία. Άραγε ποια “δώρα” ονειρεύονται οι γείτονες;
Είναι κατανοητό, ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει την Τουρκία και το φιλοπολεμικό της μένος, για αυτό ίσως προσπαθεί να επιλύσει διάφορα προβλήματα με άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία.
Αυτό όμως, επ΄ ουδενί λόγω πρέπει να γίνει εις βάρος των αδελφών Βορειοηπειρωτών».
Ο κ. Ανδρέας προτρέπει τον κ. Δένδια να μη παρασυρθεί από χαμόγελα και απλόχερες υποσχέσεις της γείτονος και αν χρειαστεί «να πατήσει πόδι», γιατί «μόνο αυτή την γλώσσα καταλαβαίνουν οι Αλβανοί».
«Ας μείνει -καταλήγει- σταθερός και ανυποχώρητος. Ας προσέξει δε και το ζήτημα των εγκληματιών «Τσάμηδων», τους οποίους υπογείως παρακινεί η Αλβανία σε παράλογες και ανιστόρητες διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδος. Τέλος, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αλβανική μειονότητα. Σε όσους δεν αρέσει εδώ, ας επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Διαφορετικά, υπάρχει φόβος να δημιουργηθεί πρόβλημα εκ του μηδενός. “Οι καιροί ου μενετοί”».

Web Baner Antigoni