Comp 1

Βαριά η πρώτη ήττα Μακεδονικός - ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

on .

pas

Καταστροφική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η 4η αγωνιστική της Super League 2 για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα της Ηπείρου έκανε κάκιστη εμφάνιση χτες στη Θεσσαλονίκη, ηττήθηκε δίκαια με 3-1 από τον Μακεδονικό στο γήπεδο της Νέας Ευκαρπίας και απομακρύνθηκε 5 πόντους από την κορυφή μετά τον θρίαμβο της Λάρισα με 3-0 το Σάββατο επί του Ηρακλή.

H  ομάδα του Ρενέ Πομς ήταν εκτός κλίματος αγώνα και βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ από το γκολ του Ζαφειράκη (7’), ενώ ο Μακεδονικός πέτυχε άλλα δύο γκολ με τους Ταβάρες (83’) και Ραμίρεζ (90’). Το γκολ του Τζίνο (92’) δεν ήταν καν γκολ της τιμής για τους Γιαννιώτες που έχασαν με κάτω τα χέρια από την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Την πρώτη του ήττα στο πρωτάθλημα του Α’ ομίλου της Super League γνώρισε χτες ο ΠΑΣ Γιάννινα και μάλιστα ήταν βαριά μετά από κάκιστη εμφάνιση. Η ομάδα της Ηπείρου δεν ανταποκρίθηκε ούτε ένα λεπτό στις απαιτήσεις του αγώνα και βρέθηκε πολύ νωρίς πίσω στο σκορ από το γκολ του Ζαφειράκη (7’), ενώ ο Μακεδονικός πέτυχε άλλα δύο γκολ με τις «χρυσές» του αλλαγές Ταβάρες (83’) και Ραμίρεζ (90’). Το γκολ του Τζίνο (93’) απλά μίκρυνε το εύρος της ήττας για τους Γιαννιώτες και σε καμία περίπτωση δεν κρύβει τα δομικά προβλήματα της γιαννιώτικης ομάδας. 

Πώς έπαιξε ο ΠΑΣ

Χωρίς τον τραυματία Μπεγκάλα και τον διεθνή Λεό παρατάχθηκε χτες ο ΠΑΣ Γιάννινα στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον Μακεδονικό. Ο Ρενέ Πομς παρέταξε την ομάδα με 3-4-3 βάζοντας τον Πάνο σε ρόλο εσωτερικού χαφ μαζί με τον Τζίνο, κίνηση που πάντως δεν απέδωσε καθώς η γιαννιώτικη ομάδα έχασε σχεδόν όλες τις μονομαχίες στη μεσαία γραμμή, ενώ ήταν και ευάλωτη στις αντεπιθέσεις.

Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Αθανασίου και την τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Μπακαδήμας (δεξιά), Ρίντερ (κέντρο) και Σομποτσίνσκι (αριστερά). Τη δεξιά πτέρυγα κάλυπτε ο Σόρια, την αριστερή ο Λούπας και δίδυμο στα εσωτερικά χαφ έπαιξαν οι Τζίνο και Πάνος. Την τριπλέτα της επίθεσης αποτελούσαν ο Μάντζης (δεξιά), ο Χάινριχ (αριστερά) και ο Σέποβιτς στην κορυφή της επίθεσης.

Φάντασμα ο ΠΑΣ, προβάδισμα ο Μακεδονικός

Μπορεί ο ΠΑΣ Γιάννινα να είχε χτες τη συμπαράσταση περίπου 150 οπαδών του που ταξίδεψαν άλλοι από τα Γιάννενα, αλλά και ορισμένοι που ζουν στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η ομάδα δεν πήρε δύναμη από την παρουσία τους και φάνηκε κοιμισμένη και νωθρή στο ξεκίνημα του αγώνα, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Μακεδονικός.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης στο γήπεδο της Νέας Ευκαρπίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου διεθνή ποδοσφαιριστή Τζορτζ Μπάλντοκ, όπως και σε όλα τα γήπεδα της Super League 2 το Σαββατοκύριακο. 

Ο Μακεδονικός εκμεταλλεύτηκε το κακό ξεκίνημα του ΠΑΣ στον χτεσινό αγώνα και κατάφερε να σκοράρει στην πρώτη επίσκεψή του στην εστία του Αθανασίου και συνάμα στην πρώτη αξιόλογη στιγμή του αγώνα. Μόλις στο 7’ ο Λεωνιδόπουλος από δεξιά κέρδισε την κόντρα από τον Σομποτσίνσκι και έκανε τη σέντρα στην καρδιά της άμυνας και εκεί ο Ζαφειράκης με διαγώνια κεφαλιά νίκησε τον Αθανασίου και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.

Θα περίμενε κανείς οι παίκτες του Ρενέ Πομς να αφυπνιστούν από το γρήγορο γκολ των γηπεδούχων, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Στο 17' ο Παντεκίδης παραχώρησε κόρνερ πριν γίνει απειλητικός ο Μάντζης. Με την εκτέλεση του κόρνερ, η μπάλα έφτασε στον Χάινριχ που βρήκε αέρα παρά μπάλα με αποτέλεσμα αυτή να φύγει άουτ.

Χαμένο τετ

 α τετ του Σόρια

Στο 20' ο Σόρια εκτέλεσε το κόρνερ από αριστερά, ο προωθημένος στόπερ Ρίντερ πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά πάνω από τα δοκάρια.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία του ΠΑΣ Γιάννινα για την ισοφάριση χάθηκε ένα λεπτό αργότερα. Συγκεκριμένα, στο 21’ ο Λούπας βρήκε με ωραία κάθετη μπαλιά στον Σέποβιτς, ο Σέρβος επιθετικός είδε τον αμαρκάριστο Σόρια μέσα στην περιοχή. Ο Ισπανός βρέθηκε απέναντι από τον Ταλιχμανίδη και έκανε το σουτ αλλά ο τερματοφύλακας του Μακεδονικού έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ.

Η απάντηση του Μακεδονικού ήρθε στο 26’ όταν ο Ζαφειράκης πάσαρε στον Χερίδη που έκανε το σουτ από το ύψος του πέναλτι και απέκρουσε σωτήρια ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ Αθανασίου. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης «πάγωσε» τον ρυθμό και το παιχνίδι πήγε σε δυνατές μονομαχίες στη μεσαία γραμμή, ενώ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους είχε κι άλλη ευκαιρία για γκολ. Στο 45+1' ο Χάσεκ πάσαρε στον Χερίδη, ο Αθανασίου βγήκε και απομάκρυνε τη μπάλα, ο Σιχαρουλασβίλι έκανε το σουτ βλέποντας τον τερματοφύλακα του ΠΑΣ εκτός θέσης αλλά ο Αθανασίου πρόλαβε να επιστρέψει και μπλόκαρε τη μπάλα. Ο ΠΑΣ πήγε στα αποδυτήρια πίσω στο σκορ και μετά από μια κακή εμφάνιση στο πρώτο μέρος με τους παίκτες να βρίσκονται σε κακή μέρα. 

Αλλαγές, αλλά μηδέν εις το… πηλίκον

Με την έναρξη της επανάληψης ο Ρενέ Πομς έριξε στον αγώνα τον Νικολιά στη θέση του αρνητικού Λούπα και γύρισε τον Χάινριχ αριστερό μπακ χαφ με τον έμπειρο μεσοεπιθετικό να παίζει αριστερά στην επίθεση. Η πρώτη καλή στιγμή στην επανάληψη για τους Γιαννιώτες ήταν στο 50’ με κεφαλιά του Μάντζη ύστερα από σέντρα του Σόρια από δεξιά, όμως η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 55’ ο Πάνος απείλησε με σουτ, όμως ο Ταλιχμανίδης έδιωξε δύσκολα και στην επαναφορά ο Σέποβιτς καταλογίστηκε σε θέση off side πριν προλάβει να σουτάρει.  Στο 64’ ο Ζαφειράκης έκανε το σουτ από τον άξονα, όμως η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Αθανασίου. Στο 67’ ήταν η σειρά του Μάντζη να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, όμως η κεφαλιά του δεν ήταν δυνατή και μπλόκαρε εύκολα ο τερματοφύλακας του Μακεδονικού.

Δεύτερο γκολ ο Μακεδονικός

Ο προπονητής του Μακεδονικού Στέλιος Μαλεζάς έκανε διπλή αλλαγή στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα και έριξε στον αγώνα τους Ραμίρεζ και Ταβάρες στις θέσεις των Σιχαρουλασβίλι και Ζαφειράκη. Με το που μπήκε στο ματς αυτό το δίδυμο η άμυνα του ΠΑΣ ταλαιπωρήθηκε πολύ και εν τέλει δέχτηκε δύο γκολ μέσα σε δύο λεπτά. Ο Πορτογάλος Ταβάρες έκανε αισθητή άμεση την παρουσία του και στο 76’ έκανε την ατομική ενέργεια και το σουτ από αριστερά, με τη μπάλα να φεύγει δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Αθανασίου.

Ο Πομς έριξε στο ματς τον Αζίζ στη θέση του Χάινριχ στο τελευταίο δεκάλεπτο, όμως ο Αγγλονιγηριανός δεν έκανε καν αισθητή την παρουσία του στο παιχνίδι. Στο 81’ ο Μακεδονικός κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Ταβάρες από τον Μπακαδήμα, με τον διαιτητή Αλιάγα να καταλογίζει την παράβαση παρά τις διαμαρτυρίες του στόπερ του ΠΑΣ Γιάννινα. Την  εκτέλεση ανέλαβε στο 83’ ο Πορτογάλος Ταβάρες που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Αθανασίου για το 2-0 και ουσιαστικά έκρινε και το παιχνίδι. 

Ο ΠΑΣ έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να απαντήσει με κεφαλιά του Μάντζη στο 86’ ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Σόρια, όμως και πάλι δεν βρήκε στόχο. 

Στο 90’ ο Μακεδονικός πέτυχε και τρίτο γκολ δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του. Ο Ρίντερ έκανε τραγικό λάθος στη μεσαία γραμμή και ο Ραμίρεζ του έκλεψε τη μπάλα. Ο 26χρονος Κολομβιανός μεσοεπιθετικός έκανε την κούρσα, συνδυάστηκε με τον Πορτογάλο Ταβάρες και έκανε το πλασέ στην κενή εστία για το 3-0, με τον ΠΑΣ να δείχνει εικόνα κατάρρευσης. 

Το μόνο που κατάφερε η γιαννιώτικη ομάδα ήταν να μειώσει το σκορ, χωρίς όμως να μειώσει το μέγεθος στης αποτυχίας. Σε μία ακόμα σέντρα του Σόρια από δεξιά στο 92’ ο Μάντζης πήρε την κεφαλιά και έστρωσε στον Τζίνο, ο οποίος με μονοκόμματο σουτ στην κίνηση νίκησε τον Ταλιχμανίδη και διαμόρφωσε το τελικό 3-1. 

Με τη λήξη της αναμέτρησης και τη βαριά ήττα του ΠΑΣ Γιάννινα στη Νέα Ευκαρπία οι φίλαθλοι φώναξαν συνθήματα και γιούχαραν τους παίκτες. Στην κερκίδα πήγαν οι μεγαλομέτοχοι Παναγιώτης και Γιάννης Χριστοβασίλης μαζί με τον τεχνικό διευθυντή Κώστα Παλαιολόγο και τον γενικό αρχηγό Γιώργο Ντάσιο. Συνομίλησαν για αρκετή ώρα με τους οπαδούς της γιαννιώτικης ομάδας, όμως άκρη δεν φάνηκε να βγαίνει και στην παρούσα φάση ο ΠΑΣ χρειάζεται έργα και όχι λόγια. 

Διαιτησία: Αλιάγας (Καλορογιάννης – Δανδανόπουλος)

Μακεδονικός (Στέλιος Μαλεζάς): Ταλιχμανίδης, Παντεκίδης, Πέδρο Λούκας, Τσουκάνης, Τοπαλίδης, Παναγιωτούδης (79’ Αλμυράς), Λεωνιδόπουλος, Χάσεκ (87’ Σαραγιώτης), Σιχαρουλασβίλι (74’ Ραμίρεζ), Ζαφειράκης (74’ Ταβάρες), Χερίδης (65’ Γιακουμάκης).

ΠΑΣ Γιάννινα (Ρενέ Πομς): Αθανασίου, Σόρια, Μπακαδήμας, Ρίντερ, Σομποτσίνσκι, Λούπας (46’ Νικολιάς), Πάνος, Τζίνο, Χάινριχ (79’ Αζίζ), Σέποβιτς, Μάντζης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΛΕΖΑΣ, Μακεδονικός:

«Ευτυχήσαμε να σκοράρουμε δεύτερο γκολ και στη συνέχεια πετύχαμε και τρίτο γκολ. Το πιο σημαντικό είναι ότι αντιδράσαμε μετά το άσχημο αποτέλεσμα την προηγούμενη εβδομάδα. Όλοι μας ως οργανισμός προσπαθήσαμε να πείσουμε ότι η εμφάνιση που κάναμε την προηγούμενη αγωνιστική δεν είναι του επιπέδου μας. 

Συγχαρητήρια στους παίκτες και σε όλη την ομάδα για τη συγκέντρωσή μας μέχρι το 95’. Προηγηθήκαμε νωρίς, παίξαμε το ποδόσφαιρό μας, κάποιες φορές αμυνθήκαμε γιατί ο ΠΑΣ πίεσε αλλά ήμασταν συγκεντρωμένοι 100%».

ΡΕΝΕ ΠΟΜΣ, ΠΑΣ Γιάννινα:

«Είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για μας. Δεχθήκαμε ένα γρήγορο γκολ στην αντεπίθεση και μετά ήταν δύσκολο να αντιστρέψουμε το αποτέλεσμα μετά το 1-0. Νομίζω ότι είναι δίκαιο το αποτέλεσμα».

Για το αν είναι προβλέψιμο το παιχνίδι του ΠΑΣ με τις σέντρες του Σόρια: «Το πρόβλημα είναι ότι κάνουμε 15-20 σέντρες, αλλά καμία δεν βρίσκει στόχο. Το θέμα λοιπόν είναι η ποιότητα στις σέντρες και σήμερα (σ.σ χθες) ήμασταν κακοί. Έχουμε τρεις παίκτες μέσα στην περιοχή για να μπορέσουν να σκοράρουν, αλλά οι σέντρες δεν είναι καλές και δεν φτάνουν στον στόχο τους. Έχουμε έναν παίκτη παραπάνω για να βγάζουμε τις σέντρες, αλλά το πρόβλημα είναι η ποιότητα στις σέντρες. Κάποια πάει πολύ χαμηλά, κάποια πολύ ψηλά, οπότε δεν βγαίνει το αποτέλεσμα».

Γιατί δεν αλλάζει τον τρόπο παιχνιδιού αφού δεν βγαίνουν καλές σέντρες: «Δεν είναι πάντα εφικτό να παίξουμε από το κέντρο, ιδίως όταν ο αντίπαλος έχει 7 με 8 παίκτες στη μεσαία γραμμή όπως  ο Μακεδονικός και ήταν συμπαγής. Για αυτό και πάμε με μακρινές μπαλιές και σέντρες από τα άκρα. Αλλά όταν δεν είναι καλές οι σέντρες, δεν είναι καλό και το αποτέλεσμα».

Για το αν έχει μερίδιο ευθύνης ο ίδιος για την ήττα του ΠΑΣ Γιάννινα: «Αρχικά η ευθύνη είναι 100% δική μου. Δεύτερον θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε στην Super League 2, στη δεύτερη κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις πολύ ενέργεια και να κερδίζεις μονομαχίες. Επίσης ο αγωνιστικός χώρος σε διάφορα γήπεδα δεν είναι ο καλύτερος δυνατός για να παίξεις ποδόσφαιρο αξιώσεων. Οπότε αυτό που έχει σημασία είναι να έχεις ενέργεια και να κερδίζεις τις μονομαχίες».

Για τα σημεία που δεν ήταν καλός ο ΠΑΣ Γιάννινα: «Πρέπει να το ψάξουμε αυτό. Πίστευα ότι ήμασταν πανέτοιμοι και πεινασμένοι για τον αγώνα. Όμως στο χορτάρι φάνηκε κάτι διαφορετικό. Οι αντίπαλοι ήταν καλύτεροι στις μονομαχίες, όμως με το σφύριγμα του διαιτητή δεν εμφανιστήκαμε στο γήπεδο».

 Για τους πλάγιους μπακ Σόρια και Λούπα και αν μπορούν να εξυπηρετήσουν το πλάνο του: «Το πρόβλημα δεν είναι τα μπακ γιατί υπάρχουν και τρία στόπερ πίσω που θα πρέπει να καλύπτουν τα πλάγια μπακ όταν ανεβαίνουν. Το πρόβλημα για μένα ήταν στο κέντρο με τις δεύτερες μπαλιές. Χάναμε τις δεύτερες μπαλιές και ότι χάναμε όλες τις μονομαχίες. Δεν θεωρώ ότι τα μπακ είναι το πρόβλημα. Πρέπει από τους επιθετικούς να ξεκινάει η άμυνα μας και σήμερα χάσαμε όλες τις μπαλιές στο κέντρο».

Για το αν ζήτησε την απόκτηση το καλοκαίρι ενός δημιουργικού χαφ: «Δεν έχουμε το δεκάρι, τον δημιουργικό παίκτη. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, ούτε το σύστημα είναι πρόβλημα αλλά πρέπει να παλεύεις, να κερδίζεις τις μονομαχίες».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μακεδονικός – ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

Λάρισα – Ηρακλής 3-0

Καμπανιακός – ΠΑΟΚ Β’ 1-3

Εθνικός Ν. Κεραμιδίου – Διαγόρας 0-0

Καβάλα – Νίκη Βόλου 1-1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Λάρισα 12 11-2

2. ΠΑΟΚ Β’ 8 6-3

3. Μακεδονικός 7 5-3

4. ΠΑΣ Γιάννινα 7 4-4

5. Καμπανιακός* 6 4-4

6. Καβάλα 3 3-4

7. Νίκη Βόλου 3 2-4

8. Εθνικός Ν. Κεραμιδίου 2 1-4

9. Διαγόρας* 2 0-4

10. Ηρακλής 2 2-6

ΕΠΟΜΕΝΗ

(5η - 20/10/2024)

ΠΑΟΚ Β’ - Διαγόρας 

Μακεδονικός - Καβάλα

Ηρακλής - Εθνικός Ν. Κεραμιδίου

ΠΑΣ Γιάννινα - Καμπανιακός

Νίκη Βόλου - Λάρισα