Comp 1

Έναρξη της προετοιμασίας με λειψό ρόστερ

on .

PAS SHMA

 Με τα εργομετρικά τεστ και τις αιματολογικές εξετάσεις ξεκινά σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη η νέα σεζόν 2024-25 για τον ΠΑΣ Γιάννινα, η οποία θα τον βρει στην Super League 2 μετά τον περσινό υποβιβασμό. Μια σεζόν που αρχίζει γεμάτη ερωτηματικά και αμφιβολίες καθώς το ρόστερ έχει αδειάσει τελείως, η έλευση του Αυστριακού Ρενέ Πομς αποτελεί στοίχημα, ενώ μέχρι στιγμής η διοίκηση Χριστοβασίλη δεν έχει κάνει μεταγραφές, αλλά μόνο ανανεώσεις ποδοσφαιριστών και συγκεκριμένα των Σομποτσίνσκι και Κύρκου.

O   «Π.Λ.» ετοίμασε ένα αφιέρωμα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τα δεδομένα με τα οποία ξεκινάει η σεζόν, ποιοι παίκτες αποχώρησαν από την ομάδα, ποιοι έμειναν και αποτελούν το υπάρχον ρόστερ της ομάδας, αλλά και ποιες ομάδες θα βρει αντιπάλους στον Α’ όμιλο.

Ποιοι έφυγαν από τον ΠΑΣ

Ο οδυνηρός υποβιβασμός οδήγησε αρκετούς παίκτες από το περσινό ρόστερ στην πόρτα της εξόδου, οι περισσότεροι έληξαν τα συμβόλαια τους και δεν ανανεώθηκαν, ενώ με ορισμένους έγινε συμφωνία και έφυγαν παρότι είχαν συμβόλαιο σε ισχύ. Σε αριθμητικά δεδομένα είναι περισσότεροι όσοι έφυγαν από αυτούς που έμειναν στην ομάδα. Συνολικά 18 παίκτες αποχώρησαν από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος είναι «γυμνός» και χρειάζεται ενίσχυση σε όλες τις θέσεις. 

Συγκεκριμένα, αποχώρησαν από την ομάδα οι τερματοφύλακες Γκέγκελι Νάγκι, ο Βασίλης Σούλης, ενώ αποδεσμεύτηκε και ο Μπόρις Κλέιμαν. Μάλιστα, ο Νάγκι κατέθεσε προσφυγή κατά του ΠΑΣ Γιάννινα, η οποία είναι ορισμένη να εκδικαστεί σήμερα Δευτέρα από την Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ, ωστόσο από πλευράς γιαννιώτικης ΠΑΕ διαβεβαίωσαν μέσω του γραφείου Τύπου ότι ο παίκτης έχει γίνει διακανονισμός και ο παίκτης μέσω του δικηγόρου του θα παραιτηθεί σήμερα της αξίωσης και η υπόθεση θα πάει στο αρχείο. Ο Ούγγρος τερματοφύλακας είναι ακόμα ελεύθερος και δεν έχει βρει ομάδα, σε αντίθεση με τον Βασίλη Σούλη. 

Ο Πατρινός πορτιέρο αποχώρησε μετά από 3 χρόνια από τον ΠΑΣ και υπέγραψε ήδη και συνεχίζει την καριέρα του στη Νίκη Βόλου. Τέλος, αποδεσμεύτηκε και ο Κλέιμαν, ο οποίος είχε δοθεί δανεικός στα Χανιά. Ο Ισραηλινός πορτιέρο προσέφερε μόνο κακές εμπειρίες στον ΠΑΣ και δεν θέλει κανείς να τον θυμάται…

Από την άμυνα αποτελεί παρελθόν το περσινό βασικό δίδυμο στα στόπερ, οι Παντελάκης και Εραμούσπε. Αμφότεροι είχαν συμβόλαιο σε ισχύ, ωστόσο συμφώνησαν να χαρίσουν οφειλές προκειμένου να μείνουν ελεύθεροι και να συνεχίσουν αλλού την καριέρα τους σε ομάδα Super League. Ο Παντελάκης υπέγραψε στον Παναιτωλικό και θα συνεχίσει την καριέρα του στο Αγρίνιο, ενώ ο Εραμούσπε πήγε στη Βοιωτία και θα παίξει στον Λεβαδειακό του Κομπότη. Επίσης, παρελθόν αποτελούν και τα δύο αριστερά μπακ οι Γιάννης Κιάκος και Μάριος Τσαούσης. Ο Κιάκος ξενιτεύτηκε και θα συνεχίσει την καριέρα του στην Πολωνία και τη Βίσλα Κρακοβίας, ενώ την Πέμπτη πέτυχε και ευρωπαϊκό γκολ με την πολωνική ομάδα για τα προκριματικά του Europa League. Ο Μάριος Τσαούσης επέστρεψε στον ΠΑΟΚ και ακολούθησε την προετοιμασία του Δικεφάλου του Βορρά στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, άδοξα έληξε η θητεία του Οσέι Τούτου στον ΠΑΣ Γιάννινα καθώς ο Άγγλος δεξιός μπακ υπέστη ρήξη χιαστού και επέστρεψε στην γερμανική Μπόχουμ όπου ανήκε καθώς είχε έρθει δανεικός στα Γιάννενα. 

Στη μεσαία γραμμή αποτελούν παρελθόν σχεδόν όλοι οι παίκτες με εξαίρεση τον Τζίνο. Ο Καραχάλιος πουλήθηκε για 100.000 ευρώ και υπέγραψε στον ΟΦΗ, ο Λιάσος πήγε στις Σέρρες και θα βρει στον Πανσερραϊκό τον Μιχάλη Γρηγορίου, ενώ έμεινε ελεύθερος και ο Ολλανδός Νταν Ριένστρα. Ο Παναγιώτης Τζίμας που ήταν δανεικός από τον ΠΑΟΚ, έμεινε ελεύθερος από την ομάδα της Θεσσαλονίκης και πήρε στην Τρίπολη και τον Αστέρα, ενώ στην πατρίδα τους την Αργεντινή επέστρεψαν οι Σαντιάγκο Ροζάλες και Χουάν Γκάρο που πέρασαν και δεν…ακούμπησαν. O Τούρκος Ντεμίρ έχει φύγει από τον Μάϊο για Τουρκία. Μια ακόμα αποτυχημένη επιλογή…

Τέλος στην επίθεση, ο Κέβιν Ροσέρο πουλήθηκε για 200.000 ευρώ στο Μεξικό και τη Νεξάξα, ο Μπάλαν επέστρεψε στην πατρίδα του τη Ρουμανία και την Κραϊόβα, ενώ έχει λήξει και το συμβόλαιο του Παμλίδη. Ο Κατερινιώτης μεσοεπιθετικός συζήτησε με την Athens Καλλιθέα και την Κηφισιά, ωστόσο ακόμα δεν έχει βρει ομάδα και οι πληροφορίες λένε ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στα Γιάννενα. Το μεγάλο ερωτηματικό αφορά την περίπτωση του Πέδρο Κόντε. Ο Ισπανός αρχηγός και φυσικός ηγέτης της ομάδας έμεινε ελεύθερος καθώς ολοκληρώθηκε το διετές συμβόλαιο του, ωστόσο παρά τις προσπάθειες δεν έχει συμφωνήσει ακόμα για να ανανεώσει.

 Ποιοι έμειναν στα Γιάννενα

Ο αριθμός των παικτών που παρέμειναν στα Γιάννενα μετά τις μαζικές αποχωρήσεις είναι αρκετά μικρότερος όσων έφυγαν και ως εκ τούτου γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ομάδα χρειάζεται μεγάλη ενίσχυση σε όλες τις θέσεις. Στη θέση του τερματοφύλακα κάτω από την εστία έμειναν στον ΠΑΣ οι Βασίλης Αθανασίου και Θωμάς Βρακάς. Αμφότεροι νέα παιδιά με αρκετό μέλλον, ο Αθανασίου από το Αίγιο και ο Βρακάς Γιαννιώτης. Σίγουρα πάντως θα αποκτηθεί και τερματοφύλακας με εμπειρία, με το όνομα του 37χρονου πλέον Μάρκου Βελλίδη να βρίσκεται στη φημολογία των ημερών. 

Στο κέντρο της άμυνας υπάρχει ο Μάκης Μπακαδήμας, ενώ έμεινε και ο Γιαν Σομποτσίνκι που υπέγραψε νέο συμβόλαιο συνεργασίας καθώς μάνατζερ του είναι ο νυν τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Στο δεξιό άκρο της άμυνας υπάρχουν οι Σόρια και Πανάγου. Ο Ισπανός Κάρλες Σόρια έχει ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο ακόμα μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Πρόσφατα έστειλε εξώδικο στη γιαννιώτικη ΠΑΕ για οφειλές, όμως πληρώθηκε και υποχρεωτικά επέστρεψε στα Γιάννενα και θα είναι στην «πρώτη» της ομάδας. Επίσης, υπάρχει και ο Κωνσταντίνος Πανάγου που ήρθε πέρυσι από τον Ηρακλή, ενώ στο αριστερό άκρο της άμυνας στο ρόστερ υπάρχει ο Δημήτρης Ναούμης.

Στη μεσαία γραμμή υπάρχει στο ρόστερ ο νεαρός Σλοβάκος Μάτους Μπεγκάλα, ο οποίος έπαιξε μόλις στα τελευταία παιχνίδια και μάλιστα σκόραρε κόντρα στην Κηφισιά, αλλά και ο Φεντερίκο Τζίνο. Ο Ουρουγουανός χαφ έχει συμβόλαιο μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο. Αρχικά είχε κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με την ομάδα, ωστόσο φαίνεται ότι δεν βρήκε ομάδα να συνεχίσει και το Σαββατοκύριακο αναμένονταν κι αυτός να επιστρέψει στα Γιάννενα. 

Επίσης, επέστρεψαν από τον δανεισμό τους στα Γιάννενα οι Αλέξανδρος Λώλης και Άγγελος Τσίρης, οι οποίοι για ένα εξάμηνο αγωνίστηκαν δανεικοί στον Γιούχτα. Η κρητική ομάδα υποβιβάστηκε στην Γ΄Εθνική και οι δύο νεαροί επιστρέφουν στον ΠΑΣ.

Ακόμα, ανανέωσε το συμβόλαιο του και παρέμεινε στην ομάδα ο Γιαννιώτης Ιάσονας Κύρκος, ένα ταλέντο που πάνω του η ομάδα στηρίζει πολλές ελπίδες για το φετινό πρωτάθλημα. Τέλος, στην επίθεση παραμένει στην ομάδα ο Ζαν Μπαπτίστ Λεό, ενώ συμβόλαιο με τον ΠΑΣ Γιάννινα έχει και ο Λεωνίδας Μίνα. 

 

Δοκιμές παικτών 

από την Κ19

Στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας του ΠΑΣ Γιάννινα και ενδεχομένως και στο βασικό στο Καρπενήσι ο Αυστριακός Ρενέ Πομς θα δοκιμάσει και παίκτες από την Κ19 της ομάδας προκειμένου κάποιοι εξ αυτών να υπογράψουν επαγγελματικό συμβόλαιο και να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα. Σε προηγούμενο ρεπορτάζ  γράψαμε ότι έχουν γίνει συζητήσεις με τον 18χρονο μέσο Ορέστη Καλέμι, ενώ μαζί με αυτόν θα δοκιμαστούν και οι Παναγιώτης Καφενζής, Βασίλης Αθανασίου και Γιάννης Βλέτσας.

Παρά την κακή περσινή χρονιά της Κ 19 που γνώρισε βαριές ήττες όπως από τον ΟΦΗ και τον Αστέρα Τρίπολης, υπάρχουν ορισμένοι παίκτες που ξεχώρισαν και θα δοκιμαστούν προκειμένου να γίνουν επαγγελματίες. Εκτός του μέσου Ορέστη Καλέμι θα δοκιμαστούν ακόμα ο αριστεροπόδαρος, ύψους 1.84, κεντρικός αμυντικός Παναγιώτης Καφενζής, ο δεξιός μπακ χαφ Βασίλης Αθανασίου, αλλά και ο μέσος Γιάννης Βλέτσας. 

Είναι σημαντικό ο ΠΑΣ Γιάννινα να δώσει ευκαιρίες και προοπτική σε Γιαννιωτόπουλα και γενικά νεαρούς παίκτες, οι οποίοι θα έχουν φιλοδοξία και όραμα να παίξουν στην πρώτη ομάδα και να μην οδηγηθεί σε αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας ξένους παίκτες.

 

Στοίχημα η έλευση

του Πομς

Μπορεί οι αδερφοί Χριστοβασίλη να δήλωσαν ανοιχτά ότι επιθυμούν την αποχώρησή τους από τη διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα, ωστόσο δεν κατάφεραν να βρουν τη διάδοχη κατάσταση και η ομάδα παραμένει σε καθεστώς αβεβαιότητας. 

Παρά το «ναυάγιο» με τον Πορτογάλο Βίτορ Μαρτίνς και τη φυγή του Γιώργου Γεωργουλόπουλου που δεν άντεξε να περιμένει, τελικά ο ΠΑΣ Γιάννινα κατέληξε στη λύση του Αυστριακού τεχνικού Ρενέ Πομς. Όντας πολλά χρόνια στενός συνεργάτης και «δεξί χέρι» του γνωστού Κροάτη Νέναντ Μπιέλιτσα, ο Πομς απέκτησε εμπειρία και είχε την ευκαιρία να προπονήσει σημαντικές ομάδες όπως η Αούστρια Βιέννης, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ και Όσιγιεκ.

Σίγουρα αποτελεί στοίχημα ενός ξένου προπονητής στην Super League και μετά από 15 χρόνια και τον μακαρίτη πλέον Στεφάν Ντεμόλ ο ΠΑΣ Γιάννινα ξαναεμπιστεύεται την τεχνική ηγεσία του σε μη Έλληνα προπονητή. Είναι ρίσκο η έλευση ξένου στο πρωτάθλημα της Super League 2, αλλά η ελπίδα των διοικούντων είναι ότι ο Αυστριακός θα εγκλιματιστεί γρήγορα στην ελληνική πραγματικότητα και θα αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης κατηγορίας. 

Μαζί του ο Πομς φέρνει στα Γιάννενα και τους τρεις στενούς συνεργάτες που είχε μαζί στη Λέουμπεν. Συγκεκριμένα ο Ντίνο Σκβορτς θα αναλάβει βοηθός προπονητή, ο Φίλιπ Μάρτιν προπονητής τερματοφυλάκων και ο Ρόμπιν Κρασνίκι θα είναι ο αναλυτής, ως υπεύθυνος για την ανάλυση του αντιπάλου. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Πομς βρίσκεται από χτες στα Γιάννενα και θα εγκατασταθεί μόνιμα στην πόλη, μαζί με τους συνεργάτες του Σκβορτς και Μάρτιν, ενώ εδώ θα συναντήσει τον προπονητή φυσικής κατάστασης Δημήτρη Χαρίση. Ο Χαρίσης θα είναι επικεφαλής στα εργομετρικά τεστ που θα γίνουν σήμερα και αύριο και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στον Πομς και το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο προκειμένου να έχουν μια εικόνα για το που βρίσκεται η ομάδα σε επίπεδο φυσικής κατάστασης. 

 

Με 10 ομάδες 

ο όμιλος του ΠΑΣ

Μετά τον περσινό υποβιβασμό από την Super League ο ΠΑΣ Γιάννινα επιστρέφει μετά από 4 χρόνια στην Super League 2 και στα… αχαρτογράφητα νερά μιας κατηγορίας που έχει πολλά ερωτηματικά. Στις αρχές Ιουλίου οι ομάδες της Super League 2 αποφάσισαν ότι το πρωτάθλημα θα γίνει τελικά σε δύο ομίλους, τον Α’ και τον Β’ όμιλο. Οι συμμετέχουσες ομάδες ήταν τότε 21, όμως τελικά ο Ιωνικός δεν δήλωσε συμμετοχή στην Super League 2, υποβιβάζεται στην Γ’ Εθνική και μετατρέπεται σε ερασιτεχνική ομάδα. 

Έτσι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 ομάδες για πρωτάθλημα δύο ομίλων, των 10 ομάδων ο κάθε ένας. Αν υπάρξει και άλλη αποχώρηση και οι ομάδες πέσουν στις 19 τότε βάσει της προκήρυξης το πρωτάθλημα αναγκαστικά θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο των 19 ομάδων. 

Ο καταρτισμός των δύο ομίλων θα γίνει στις 5 Αυγούστου μέσω τηλεδιάσκεψης και εκεί θα φανεί ποια θα είναι η 10η ομάδα που θα συμμετάσχει στον Α΄ όμιλο. Η ομάδα της Ηπείρου σε αυτό τον όμιλο θα βρει σίγουρα αντιπάλους τον Ηρακλή, τον ΠΑΟΚ Β΄, τη Λάρισα, τον Μακεδονικό, τη Νίκη Βόλου, τον Καμπανιακό, την Καβάλα, τον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου και μένει ακόμα μία ομάδα που θα έρθει στον όμιλο. Πιθανότατα θα είναι ο Διαγόρας Ρόδου ή η ΑΕΚ Β που πέρυσι συμμετείχε στον Α’ όμιλο.