Comp 1

Στέφανος Πέρκος: «Κάθε Κυριακή να είναι γιορτή»

on .

perkos 1

Έναν πολύπειρο άνθρωπο του χώρου του μπάσκετ, έναν μπασκετάνθρωπο της Θεσσαλονίκης με ακαδημαϊκή εμπειρία εμπιστεύτηκε η διοίκηση της γυναικείας ομάδας του ΠΑΣ Γιάννινα ενόψει της νέας σεζόν και της πρόκλησης της συμμετοχής στα προκριματικά του Eurocup. Ο λόγος για τον Στέφανο Πέρκο, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των γυναικών.

Ο Θεσσαλονικιός προπονητής και εκπαιδευτικός του ΤΕΦΑΑ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μίλησε στο «Π.Λ.» για την απόφασή του να έρθει στα Γιάννενα και να προπονήσει τη γιαννιώτικη ομάδα, τις διαφορές αντρικού και γυναικείου μπάσκετ και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Με ειδίκευση στην καλαθοσφαίριση και κυρίως στην αθλητική ψυχολογία ο νέος κόουτς του ΠΑΣ Γιάννινα δηλώνει έτοιμος για την πρόκληση της νέας σεζόν. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέφανου Πέρκου στον «Π.Λ.»

-Κύριε Πέρκο καλησπέρα και καλώς ήρθατε στη γυναικεία ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα. Το πρώτο που θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε είναι το ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να συμφωνήσετε με την ομάδα; 

«Παρόλο που δεν ασχολούμουν ενεργά, παρακολουθούσα το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών και παρακολουθούσα, έστω και από μακριά, την ανοδική πορεία της ομάδας του ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτός ήταν ο πρώτος και σημαντικός λόγος. Πέρυσι η ομάδα έκανε ένα πολύ δυνατό ντεμαράζ προς τη λήξη του πρωταθλήματος και κατέληξε στην 5η θέση μέσω της διαδικασίας των αγώνων Play Off. Στην Ελλάδα είμαστε μια μικρή χώρα και ο μπασκετικός κόσμος πολύ περιορισμένος. Η φήμη που έχει η ομάδα και η διοίκηση είναι ότι παρέχει μια ασφάλεια και υπάρχει φερεγγυότητα. Υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν όλη τη μέρα κι όλη τη νύχτα για την ομάδα, οπότε είναι ένα καλό περιβάλλον για να εργαστεί κανείς και να κάνει απερίσπαστος τη δουλειά του. Ο δεύτερος λόγος που έχω αναφέρει σε άλλο ΜΜΕ είναι ότι μου έκανε πάρα πολύ καλή εντύπωση που ο πρόεδρος κ. Μιχαήλ ήρθε μέσα σε 10 ημέρες δύο φορές στη Θεσσαλονίκη και μου έδειξε ότι με θέλει στην ομάδα. Ήθελε προσωπική επικοινωνία μαζί μου, κάτι που το εκτίμησα ιδιαίτερα. Όσα μου είπε μου έκαναν το κλικ και ήταν καταλυτικός παράγοντας για να συμφωνήσω και να έρθω στην ομάδα».

-Διαβάζουμε ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό και εκτός από προπονητής μπάσκετ είστε και καθηγητής πανεπιστημίου στα ΤΕΦΑΑ: 

«Σωστά, είμαι προπονητής 35 χρόνια. Ήμουν πάρα πολλά χρόνια στον Ηρακλή, στον Ερμή Λαγκαδά για 3 χρόνια στην Α2 Ανδρών. Επίσης, έχω διατελέσει στον Μακεδονικό και στα Τρίκαλα όταν αγωνίστηκαν στην Α1, αλλά και στις δύο ομάδες της Λάρισας στην Α2, τον παλιό Γυμναστικό αλλά και την Αγιά που τα τελευταία χρόνια έγινε η ομάδα που εκπροσωπούσε την πόλη στην Basket League. Έχω δουλέψει σε αρκετές ομάδες Β’ Εθνικής Ανδρών, αλλά και στον ΑΟ Αγρινίου στην Α2. Πολύ παλιότερα είχα ασχοληθεί και με κορίτσια, στην Β΄Εθνική, στην Α2, σε ομάδες της Θεσσαλονίκης, ενώ ήμουν και προπονητής υπεύθυνος στα κλιμάκια κορασίδων για τη Βόρεια Ελλάδα». 

-Ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές του αντρικού με το γυναικείο μπάσκετ;

 «Θα σας απαντήσω με ένα παράδειγμα. Ένας συνάδελφος με πολλά χρόνια στο γυναικείο μπάσκετ, ομοσπονδιακός τεχνικός και με αρκετή εμπειρία, μου έστειλε ένα μήνυμα την ημέρα που ανακοινώθηκα από τον ΠΑΣ και μου έγραψε «καλώς ήρθες Στέφανε στον χώρο του γυναικείου μπάσκετ». Του απάντησα με σεβασμό, γιατί τρέφω μεγάλο σεβασμό στην προσωπικότητα του, ότι «κόουτς δεν θεωρώ ότι το γυναικείο μπάσκετ είναι ξεχωριστός χώρος. Το μπάσκετ είναι ίδιο, απλά αλλάζει το φύλο. Του εξήγησα μετά στην κουβέντα που κάναμε τι εννοούσα. Θεωρώ ότι το μπάσκετ όσον αφορά την τεχνική και την τακτική είναι το ίδιο, διαφέρουν βέβαια τα αγόρια με τα κορίτσια στην ταχύτητα, στη δύναμη, στην εκρηκτικότητα, προσόντα που τα έχουν λίγο περισσότερο οι άνδρες. Αλλά νομίζω ότι τεχνικοτακτικά είναι το ίδιο άθλημα, είναι ίδιες οι βασικές αρχές και δεν το διαχωρίζω. 

Οι διαφορές είναι κυρίως συμπεριφορικές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σε ότι επίπεδο και να βρίσκονται οι γυναίκες, από το δικό μας αμιγώς επαγγελματικό στην Α1 μέχρι ερασιτεχνικό ή ημιεπαγγελματικό χρειάζεται να υπάρχει καλή σχέση μεταξύ τους και καλή χημεία στο εσωτερικό της ομάδας. Σε αντίθεση με τους άνδρες που θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να διατηρούν σχέσεις εκτός γηπέδου, να έχουν κοινωνικές σχέσεις. Είναι καθαρά θέμα εφαρμογής μέσα στο γήπεδο. Εκτός από την προπόνηση την ειδική που χρειάζεται, τα κορίτσια για να έχουν καλή απόδοση χρειάζεται να έχουν καλές σχέσεις εντός και εκτός γηπέδου. Να έχουν αρμονικότητα στις μεταξύ τους σχέσεις, πράγμα που δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση στους άνδρες. Για αυτό λέω ότι περισσότερο συμπεριφορικό το θέμα και όχι τεχνικοτακτικό».

- Άρα στις γυναίκες είναι πιο σημαντικό το κομμάτι της ψυχολογίας; 

«Σαφέστατα ναι. Θα σας αναφέρω και χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η ομάδα των Σικάγο Μπουλς η θρυλική που είχε πάρει τα 6 πρωταθλήματα NBA, οι παίκτες είχαν κάκιστες σχέσεις μεταξύ τους. Αυτό φάνηκε αργότερα όταν μέχρι κι ο Πίπεν καταφέρθηκε πρόσφατα εναντίον του Τζόρνταν με βαριές κατηγορίες. Κι όμως οι δύο αυτοί μέσα στο γήπεδο δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα και συνεργάζονταν άψογα. Αντίθετα, αν συνέβαινε αυτό στα κορίτσια, θα υπήρχε μεγάλο ρήγμα και πρόβλημα. 

Λέγανε κάποτε για τα δύο ιερά τέρατα του ελληνικού μπάσκετ, τον Γκάλη και τον Γιαννάκη, ότι δεν είχαν καθόλου σχέσεις εκτός γηπέδου. Μέσα στο γήπεδο ήταν κομπιούτερ και εκτός γηπέδου δεν είχαν κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις. Στα κορίτσια είναι έντονο αυτό. Θυμάμαι από τα χρόνια που ήμουν προπονητής σε γυναίκες ένα παράδειγμα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά παίζαμε Κυριακή Α2 τότε και κάθε Σάββατο ήταν νόμος ότι μαζευόμασταν σε σπίτια. Τρώγαμε πίτσες, μιλούσαμε για το παιχνίδι, είχαμε ένα κοινωνικό σουαρέ. Πράγμα το οποίο είναι πάρα πολύ όμορφο, απαραίτητο και πολύ χρήσιμο στις γυναικείες ομάδες. Καλό θα ήταν να υπήρχε και στα αγόρια, αλλά δεν σημαίνει και τίποτα αν δεν γίνει.

Αυτές είναι οι πιο βασικές διαφορές, συν ότι το μπάσκετ στις γυναίκες είναι πιο αργό γιατί δεν μπορείς να πας στις ίδιες ταχύτητες. Βέβαια, να σας πω κι ένα παράδειγμα. Καθόμουν στην περίοδο της πανδημίας και του lockdown και έβλεπα γυναικεία ευρωλίγκα και κυρίως ισπανικό και τουρκικό πρωτάθλημα, το μπάσκετ που έπαιζαν ήταν καταπληκτικό. Η δική μας Α2 ανδρών ωχριούσε  μπροστά στην ποιότητα από τα κορίτσια στις ισπανικές και τις τουρκικές ομάδες. Είχαν πάρα πολύ δυνατές ομάδες και σε καταπληκτικό επίπεδο».

-Αποτελεί σε προσωπικό επίπεδο μια πρόκληση για εσάς η συμμετοχή στα προκριματικά του FIBA Eurocup και η προοπτική ευρωπαϊκής πορείας;

«Ναι, το έχω δηλώσει αυτό ότι ένας από τους στόχους είναι ότι η ομάδα θα προσπαθήσει να μπει στους ομίλους του Eurocup. Αποτελεί μεγάλο κίνητρο, όπως είναι κίνητρο για όλη την ομάδα και για όλη την πόλη. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για το μπάσκετ των Ιωαννίνων και αυτό θα μας δώσει μεγάλο κίνητρο για να παλέψουμε. Υπάρχει βέβαια το μειονέκτημα ότι έχουμε λίγο παραπάνω από 3 εβδομάδες για τα παιχνίδια καθώς είναι πολύ νωρίς, αλλά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Είναι ένας μεγάλος στόχος».

-Πότε θα ξεκινήσει η προετοιμασία της ομάδας ενόψει των αγώνων; 

«Η προετοιμασία του ΠΑΣ Γιάννινα θα ξεκινήσει στις 26 Αυγούστου και εγώ θα έρθω στα Γιάννενα στις 23 του μηνός. Περιμένουμε να έρθουνε και οι ξένες μας. Όπως γνωρίζετε, μία εξ αυτών αγωνίζεται ήδη στο πρωτάθλημα της Αυστραλίας. Να τελειώσει και αυτή και να έρθει. Έχουν συμφωνηθεί όλα με τη διοίκηση και τον ατζέντη της. Να μαζευτούμε και να αρχίσουμε ταχύρρυθμα την προετοιμασία γιατί όπως είπαμε σε 3 εβδομάδες πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

- Πέρα από την ευρωπαϊκή πορεία, ποιοι θα είναι οι στόχοι της ομάδας στο πρωτάθλημα; 

«Oι στόχοι μας είναι να είμαστε, όπως και πέρυσι, μέσα στην πρώτη εξάδα. Παρότι εμφανίζονται δύο δυνατά φαβορί με βάση τις μεταγραφές που γίνονται εκτός του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, θα κοιτάξουμε να είμαστε μέσα σε αυτό το γκρουπ. Αυτή τη στιγμή δυναμώνει πολύ ο Αθηναϊκός που δεν υπήρχε πέρυσι και από ότι βλέπω και η ομάδα του Πανσερραϊκού κάνουν εντυπωσιακές μεταγραφές μέχρι στιγμής. Θα είναι ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα και δεν ξέρουμε ακόμα τι θα παρουσιάσουν οι ομάδες. Έχουμε κλασικά τα μεγαθήρια Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, όμως είναι ένα κίνητρο για εμάς να κοιτάμε πάντα ψηλότερα. Ζητάμε το 10 για να πιάσουμε το 9, όπως συνηθίζω να λέω εγώ. Δεν χρειάζεται να κοιτάμε χαμηλά. Όσο το δυνατόν ψηλότερα, για να μπορέσουμε να ρεφάρουμε τουλάχιστον την περσινή χρονιά σε επίπεδο ranking».

-Για την Εθνική Ελλάδας και την πορεία στην Ολυμπιάδα;

«Αυτό δένει με αυτό που έλεγα πριν για αγόρια και κορίτσια. Η συγκεκριμένη εθνική έχει μεγάλη κοινωνική συνοχή μεταξύ των παικτών. Δεν θεωρώ ότι είναι η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών, έχουμε κενά και ελλείψεις που φαίνεται κιόλας. Ακόμα και ο Αντεντοκούμπο ο μικρός που δεν θα παίξει είναι πρόβλημα ή ο Σλούκας. Αλλά νομίζω ότι αυτή η ομάδα θα ποντάρει στην μεγάλη συνοχή που έχει και τη συναδελφικότητα που έχουν οι παίκτες μεταξύ τους. Είναι λίγο δύσκολο, αλλά με την τρέλα και τον ενθουσιασμό όλα είναι δυνατά. Τα έχει καταφέρει και ο κόουτς Σπανούλης να εμφυσήσει ένα καλό κλίμα στην ομάδα και νομίζω ότι θα τα πάμε καλά. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι το μεγάλο μας αστέρι, ο Γιάννης Αντεντογκούμπο θα τραβήξει τα βλέμματα. Πιστεύω ότι με μπροστάρη και ηγέτη αυτόν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό και να περάσουμε στην επόμενη φάση. Δύσκολο είναι, αλλά νομίζω ότι έχουμε το εφόδιο της τρέλας και της έλλειψης φόβου».

-Έχετε εικόνα της επαφής της ομάδας με τον κόσμο του ΠΑΣ Γιάννινα και της ατμόσφαιρας στα εντός έδρας παιχνίδια; 

«Όταν έγινε η πρώτη κουβέντα με τον κύριο Μιχαήλ και μέχρι να ξαναμιλήσουμε, εγώ άρχισα να κοιτάω βίντεο. Υπάρχουν παντού στο διαδίκτυο. Εντυπωσιάστηκα από την εικόνα εντός και εκτός γηπέδου. Για το εντός να δώσω συγχαρητήρια στον Μάριο Μιχαήλ που θα είναι και ο άμεσος συνεργάτης μου και βοηθός μου. Αλλά πρέπει να πω ότι εντυπωσιάστηκα από την εικόνα της κερκίδας. Είδα ένα γήπεδο γεμάτο, sold out, αλλά είδα και ένα γήπεδο με φουλ αθλητικό πνεύμα. Δεν είδα ασχημονίες, ήταν ένα γήπεδο που θα μπορούσα να φέρω και την οικογένειά μου. Τα κορίτσια μου και ιδίως η μικρή μου κόρη παίζει μπάσκετ, ωστόσο δυσκολεύομαι να την πάω σε πολλούς αγώνες γιατί ντρέπομαι με αυτά που γίνονται. Είδα 4-5 παιχνίδια του ΠΑΣ Γιάννινα στο διαδίκτυο και η εικόνα που παρακολούθησα είναι ένα αθλητικό περιβάλλον και θα μπορούσα άνετα να πάω και τα δικά μου κορίτσια. Μια εικόνα με καλώς εννοούμενη ένταση και παλμό στην κερκίδα».

-Ένα τελευταίο μήνυμα στον κόσμο του ΠΑΣ Γιάννινα ενόψει της νέας σεζόν; 

«Συνεχίστε να είστε μαζί μας, συνεχίστε να μας στηρίζετε ηθικά και υλικά. Συνεχίστε να μας βοηθάτε με την παρουσία σας και να μας κάνετε να βάζουμε παραπάνω από το 100% των δυνατοτήτων μας για να μένετε πάντα ευχαριστημένοι από την εικόνα της ομάδας. Κάθε Κυριακή να είναι μια γιορτή για μας στο γήπεδο».