Comp 1

«ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΣ»…ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ…

on .

GHPEDO ZOSIMADES

Τα 58α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα 8 Ιουλίου ο ΠΑΣ Γιάννινα, με τη γιαννιώτικη ομάδα όμως να είναι πληγωμένη μετά τον υποβιβασμό της στην Super League 2 και να οδηγείται στην απαξίωση μετά τα συνεχόμενα λάθη της διοίκησης Χριστοβασίλη με τελευταίο το φιάσκο στην περίπτωση του Πορτογάλου προπονητή Βίτορ Μαρτίνς. Εξετάζονται άλλες περιπτώσεις προπονητών, στο Καρπενήσι οριστικά η προετοιμασία της ομάδας.

Ή ταν 8 Ιουλίου 1966 όταν το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων έδωσε έγκριση για την ίδρυση ενός νέου συλλόγου που έμελλε να γίνει ο μεγαλύτερος της Ηπείρου και να εξελιχθεί στην αγαπημένη ομάδα των Ηπειρωτών. Τα φετινά γενέθλια του ΠΑΣ συμπίπτουν με μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ομάδα καθώς πέραν του υποβιβασμού της ομάδας, έχει αδειάσει πλήρως το περσινό ρόστερ.

Είναι γνωστό ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα προήλθε από τις διαδοχικές συγχωνεύσεις των ομάδων Ατρόμητος, Αβέρωφ και Ολυμπιακός. Η αντιπαλότητα των τοπικών ομάδων, ειδικά στη δεκαετία του ’50 που μέσα από τον αθλητισμό έμπαιναν και τα πολιτικά πάθη μιας και ο Ατρόμητος ήταν ομάδα που παραδοσιακά εκπροσωπούσε την αριστερά και ο Αβέρωφ τη δεξιά παράταξη. Όμως στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’60 άρχισαν πλέον να συνειδητοποιούν στα Γιάννινα, ότι ο κατακερματισμός των δυνάμεων και η ύπαρξη τριών ομάδων σε μια μικρή επαρχιακή πόλη δεν οδηγούσε πουθενά. Άρχισαν να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για συγχώνευση των τριών ομάδων σε μία για να μπορέσει να βγει το γιαννιώτικο ποδόσφαιρο από την αφάνεια. Τότε Ατρόμητος και Αβέρωφ είχαν φτάσει μέχρι τη Β’ Εθνική κατηγορία με ρόλο κομπάρσου και με κινδύνους υποβιβασμού.

Η πρώτη απόπειρα συγχώνευσης έγινε το 1962 και έπιασε τόπο. Έτσι με την υπ’ αριθμό 398/27-9-1962 απόφαση του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων επικυρώθηκε η συγχώνευση των ομάδων Ατρόμητος και Ολυμπιακός και η νέα ομάδα είχε την ονομασία "Αθλητικός Όμιλος Ιωαννίνων – Α.Ο.Ι.". Ο Αβέρωφ τότε είχε διαφωνήσει. Όμως το πετυχημένο εγχείρημα της συγχώνευσης του 1962 δεν άφησε ασυγκίνητους τους Γιαννιώτες και άρχισε νέος κύκλος συζητήσεων να ενδώσει και ο Αβέρωφ για να επέλθει και μ’ αυτόν η συγχώνευση.

Στις αρχές του 1966 άρχισαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΑΟΙ και Αβέρωφ για να υπάρξει συμφωνία. Στις 20 Απριλίου 1966 η γενική συνέλευση των μελών του Αβέρωφ που έγινε στην "Όαση" αποφάσισε τη συγχώνευση, ενώ το ίδιο αποφασίστηκε και στο κέντρο "Άλσος" στις 26 Ιουνίου 1966 στη συνέλευση του Α.Ο Ιωαννίνων.

Στις 30 Ιουνίου 1966 ο δικηγόρος Πύρρος Ναθαναήλ ως πληρεξούσιος δικηγόρος του «Αθλητικού Ομίλου Ιωαννίνων» κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων την υπ’ αριθμό καταθέσεως 307/66 αίτηση για την έγκριση του νέου τροποποιημένου καταστατικού με την νέα ονομασία «Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ» και ζητήθηκε να εκδοθεί αμέσως απόφαση για να μπει η νέα ομάδα στην κλήρωση του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής.

Η συζήτηση της αίτησης έγινε στις 6 Ιουλίου 1966 και στις 8 Ιουλίου 1966 εκδόθηκε η υπ’ αριθμό 366/8-7-1966 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων που ενέκρινε την τροποποίηση του καταστατικού και τη μετονομασία του Α.Ο.Ι σε ΠΑΣ Γιάννινα. Η απόφαση αυτή καταχωρήθηκε στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου στις 2 Αυγούστου 1966 με αριθμό μητρώου 929/2-8-1966 και το σωματείο έφερε την ονομασία «Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ».

PAS GIANNINA ISTORIA

Το έμβλημα του ΠΑΣ Γιάννινα

Όσο για το σήμα του ΠΑΣ Γιάννινα, επιλέχτηκε μέσα σε έναν θυρεό να απεικονίζει τη μια όψη του νομίσματος της αρχαίας Ηπείρου και ειδικά την εποχή του Κοινού των Ηπειρωτών (231-168 π.Χ.) όπου υπάρχει ο ταύρος που ήταν ιερό ζώο της αρχαιότητας και η επιγραφή ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ που σημαίνει στην γενική της Δωρικής έκφρασης «Των Ηπειρωτών». Το νόμισμα αυτό ήταν σε τετράδραχμο και στη μια όψη απεικόνιζε το κεφάλι του Δωδωναίου Δία και της Διώνης. Ο Δίας είναι στεφανωμένος με φύλλα βελανιδιάς ενώ η Διώνη φοράει πέπλο και χιτώνα. Στην πίσω όψη του νομίσματος ήταν ο ταύρος με την επιγραφή ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ.

Στο καταστατικό του ΠΑΣ το σήμα του περιγράφεται ως εξής: «Είναι θυρεός ή στρογγυλόν σχήμα, φέρον εντός αυτού όψιν αρχαίου Ηπειρωτικού νομίσματος και συμβόλου ενώσεως και αλληλεγγύης των απανταχού Ηπειρωτών, με απεικόνισιν του ταύρου και τας λέξεις "ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ". Επικεφαλής της απεικονίσεως είναι η φράσις 'ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ" περιβάλλεται δε το σύνολον υπό φύλλων Ηπειρωτικής δρυός».

Η πρώτη διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα

Μετά τις 8 Ιουλίου 1966 που ο ΠΑΣ έγινε επίσημο σωματείο από το Πρωτοδικείο, εξελέγη μετά από αρχαιρεσίες η πρώτη διοίκηση με την ακόλουθη σύνθεση: Πρόεδρος Περικλής Γιαννής, α’ αντιπρόεδρος Πύρρος Ναθαναήλ, β’ αντιπρόεδρος Κ. Μητροκώστας, γενικός γραμματέας Αλκης Μακρής, ταμίας Γεώργιος Στούκας, γενικός αρχηγός Αλέκος Τσιμής, έφορος υλικού Αχιλλέας Φίλιος, έφορος κλασσικού αθλητισμού Κων. Λογοθέτης, Μέλη Ι. Ζησιάδης, Δημ. Τσιάντας, Λ. Παπαδόπουλος, Ζαφείρης Μπανιώτης, Κων/νος Μπέγκας, Κων/νος Σεπετάς, Κων/νος Μάντζιος.

Προς ναυάγιο με Μαρτίνς

Μπορεί ο Πορτογάλος τεχνικός Βίτορ Μαρτίνς να φερόταν ως ο εκλεκτός της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα για την τεχνική ηγεσία της ομάδας και να αναμενόταν το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα για να επιθεωρήσει το προπονητικό κέντρο της ομαδας στο ΠΕΑΚΙ και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη νέα σεζον, ωστόσο η συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα Π. Χριστοβασίλη και τον τεχνικό διευθυντή Κωνσταντίνο Παλαιολόγο δεν μπήκε όπως αναμενόταν και το ταξίδι του στα Γιάννενα ματαιώθηκε.

Η περίπτωση δεν έχει κλείσει οριστικά, αλλά είναι προφανές ότι κάτι στράβωσε στις συζητήσεις, γι’ αυτό και δεν οριστικοποιήθηκε η συμφωνία. Επομένως, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα κοιτάει και τις εναλλακτικές επιλογές για τον πάγκο της ομάδας και μέχρι στιγμής έχουν γίνει συζητήσεις με έναν Αργεντινό προπονητή αλλά και με τον Γιαννιώτη προπονητή Γιώργο Σίμο που «καλοβλέπει» και ο Ηρακλής.

Στο Καρπενήσι η φετινή προετοιμασία

Σε γνώριμα λημέρια θα επιστρέψει ο ΠΑΣ Γιάννινα μετά από τρεις σεζόν προετοιμασίας, τη μία στα Τρία Πέντε Πηγάδια προπονητή τον Ηρακλή Μεταξά και τις επόμενες δύο στην Πολωνία και την πόλη Βάρκα με προπονητή τον Θανάση Στάικο.

Η ομάδα της Ηπείρου θα πραγματοποιήσει στην πόλη της Ευρυτανίας το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ενόψει της νέας σεζον στη Super League 2 και στο Καρπενήσι αναμένεται να δώσει τα πρώτα της φιλικά.

Η τελευταία φορά που ο ΠΑΣ είχε προετοιμαστεί στην Ευρυτανία ήταν το καλοκαίρι του 2020 με Αργύρη Γιαννίκη στην τεχνική ηγεσία.