Comp 1

Τασιούλας: «Να ξαναζήσει το Κουτσελιό έναν τελικό Κυπέλλου»

on .

tasioylas efhmerida

Στην προπονητική του διαδρομή έχει περάσει από διάφορους σταθμούς του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου αλλά και στη Δ’ Εθνική, αποκομίζοντας ευχάριστες στιγμές, αφήνοντας το αποτύπωμά του και πετυχαίνοντας να κερδίσει το σεβασμό ακόμα και από αντιπάλους.

Στη μέχρι τώρα θητεία του τις τέσσερις σεζόν στον πάγκο του Κουτσελιού, η ομάδα έχει φτάσει στον τελικό Κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Ηπείρου το 2022 όπου και ηττήθηκε από την Κράψη, συμμετείχε στο Κύπελλο Ελλάδος που αποτελεί την πιο ιστορική στιγμή στην 55χρονη πορεία του σωματείου και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας. 

Ο λόγος για τον προπονητή του ΠΑΟ Κουτσελιού Σπύρο Τασιούλα, ο οποίος μίλησε στον «Π.Λ.» και στον Νίκο Γιωτίτσα για τη δουλειά που γίνεται στην ανδρική ομάδα και την Ακαδημία του Κουτσελιού, στην οποία συμμετέχουν αρκετά παιδιά από την ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρθηκε στον στόχο της ομάδας τη νέα σεζόν που είναι να ξαναζήσει ένα τελικό Κυπέλλου της ΕΠΣ Ηπείρου,στο οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα κι έκανε απολογισμό της περασμένης αγωνιστικής περιόδου όπου το Κουτσελιό τερμάτισε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας πίσω από τη Θύελλα Ελεούσας, την Καστρίτσα και την Ανατολή.

- Για την ανανέωση της συνεργασίας με το Κουτσελιό για πέμπτη σεζόν: «Είναι η πέμπτη χρονιά στη μεγάλη ομάδα του Κουτσελιού. Την πρώτη χρονιά ήταν η πανδημία, παίξαμε 4-5 παιχνίδια και μετά σταματήσαμε. Στο Κουτσελιό έχω περισσότερα χρόνια (11-12), ασχολούμαι με τις ακαδημίες. Μου έγινε πρόταση να αναλάβω τη μεγάλη ομάδα πριν τέσσερα χρόνια, κάναμε προσπάθεια να έρθουν τα παιδιά από το χωριό να κάνουμε μια ανταγωνιστική ομάδα στο Β’ τοπικό. Τα παιδιά έκαναν πρωταθλητισμό, η ομάδα ανέβηκε αήττητη και η μεγάλη επιτυχία ήταν ο τελικός Κυπέλλου που ήταν μια ιστορική στιγμή για εμάς. Την επόμενη χρονιά, η ομάδα ανέβηκε στην Α΄, το διαχειρίστηκε πολύ καλά, σώθηκε πολύ γρήγορα, δόθηκε χρόνος στα παιδιά από τις ακαδημίες.

Πέρυσι η ομάδα έκανε ένα βήμα παραπάνω, όπως είχα πει όταν ασχολήθηκα με την ομάδα, να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προόδου κάθε χρονιά. Η ομάδα τερμάτισε τέταρτη, έγινε ανταγωνιστική, τελείωσε η χρονιά, κάναμε κουβέντα με τη διοίκηση, συμφωνήσαμε. Είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει η σταθερότητα, ιδίως όταν βρίσκω ένα κλίμα που με εκφράζει. Βρέθηκαν κοινά σημεία με τη διοίκηση και η χρονιά που έρχεται θα είναι από τις πιο δύσκολες στο ερασιτεχνικό, θα πρέπει να μας βρει δυνατούς, ενωμένους, να προγραμματίσουμε καλά την ομάδα γιατί θα είναι πάλι όλες οι ομάδες στο Α’ τοπικό».

- Για τη παραμονή του περσινού βασικού κορμού…

«Στις ομάδες που θες να κάνεις κάτι καλό και να είσαι ανταγωνιστικός, το κύριο μέλημα είναι να μένουν οι παίκτες της προηγούμενης χρονιάς που έβαλαν το λιθαράκι να πετύχει η ομάδα τους στόχους της. Τα παιδιά έβαλαν πλάτη για την ομάδα, εκτός από τις τρεις ομάδες πέρυσι που ήταν ένα σκαλοπάτι παραπάνω από τις υπόλοιπες, η ομάδα μας τερματίζοντας τέταρτη γα εμάς ήταν σαν να πήραμε το πρωτάθλημα. 

Η ομάδα έκανε πρωταθλητισμό σε όλους τους τομείς, τα παιδιά αν και ερασιτέχνες έβαλαν πρώτα την ομάδα. Στόχος ήταν να μείνουν τα παιδιά στην ομάδα ώστε το οικογενειακό κλίμα που ήταν επιτυχία να πάει μπροστά η ομάδα, μαζί με κάποιες προσθήκες που θα χρειαστούν να είναι ανταγωνιστική η ομάδα. Το ερασιτεχνικό πλέον είναι δύσκολο κομμάτι για τους παίκτες, έχουμε την τύχη να έχουμε νέα παιδιά, τα οποία θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο αλλά και μεγάλους που είναι η βάση του ερασιτεχνικού. Οι νέοι όμως αυτή την εποχή επειδή έχουν πολλές δυσκολίες στη ζωή τους, αρχίζουν να σπανίζουν στο ερασιτεχνικό. Kάνουν προσπάθειες οι ομάδες να κρατήσουν τα παιδιά στο ποδόσφαιρο.

Για μένα που έχω αποδείξει ότι μου αρέσουν οι μικροί, το σωστό είναι όμως να έχουν τον χρόνο που τους αρμόζει. Οι νέοι να μπορούν να συναγωνίζονται τους μεγάλους, να τους σέβονται και τον χρόνο τους να τον κερδίζουν, να μην τους δίνουμε χωρίς να ζορίζονται. Παρόλα αυτά είμαι ευχαριστημένος από τα παιδιά του Κουτσελιού, παιδιά από ακαδημίες αλλά και παιδιά που πήραμε από άλλες ομάδες».

- Πώς κρίνεις τη δουλειά που γίνεται στην ακαδημία του Κουτσελιού;

«Στην ακαδημία είχαμε την τύχη να τρέχει ένας άνθρωπος. Όλη η διοίκηση τρέχει, αλλά αυτός που έχει αναλάβει περισσότερο αυτό το κομμάτι είναι ο Νίκος Καρυωτάκης. Στο οργανωτικό κομμάτι μαζι με τη προσπάθεια που κάνουν ο Χρήστος Ντόβας, ο Νίκος Παπακώστας και ο Χρήστος Πρέντζας, έφτασαν την ακαδημία να κατεβάσει τέσσερα αγωνιστικά τμήματα!

Οργανωτικά έφτασαν πολύ ψηλά την ακαδημία, εγώ ήμουν στην Κ16 που ήταν κοντά με τη μεγάλη ομάδα, προωθήθηκαν καποια παιδιά, τέσσερα που έπαιξαν στη μεικτή της ΕΠΣ, ένα παιδί πήγε στην Κ17 του ΠΑΣ. Αυτός είναι ο σκοπός της Ακαδημίας να μπορούν να παίξουν στη μεγάλη ομάδα, στον ΠΑΣ Γιάννινα και παραπέρα. Στόχος είναι τα παιδιά να γίνουν αθλητές γιατί όλα τα παιδιά θέλουν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και όταν φτάνουν σε μια ηλικία και δεν συμβαίνει αυτό, σταματούν το ποδόσφαιρο.

Να είναι κομμάτι της ζωής των παιδιών ο αθλητισμός, πάνω απ’ όλα το σχολείο. Στην Ακαδημία του Κουτσελιού έρχονται παιδιά κι από άλλα χωριά με αποτέλεσμα όταν φύγουν από την Κ16 ενισχύονται κι άλλες ομάδες γιατί δεν θα παιξουν όλα στο Κουτσελιό».

- Πιστεύεις πως δίκαια κατέκτησε το πρωτάθλημα η Ελεούσα;

«Η βαθμολογία λέει πάντα την αλήθεια. Συγχαρητήρια στην Ελεούσα, αγωνιστικά έκαναν μια τρομερή χρονιά στην Α’ κατηγορία και στα μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική. Κρίθηκε σε ένα λάθος, έτσι είναι οι κανονισμοί, σίγουρα υπάρχει στενοχώρια, αλλά η επιτυχία αγωνιστικά ήταν τεράστια. Η Καστρίτσα έκανε πρωταθλητισμό ως ένα σημείο, αλλά δεν ήταν η ομάδα που ήταν την προηγούμενη χρονιά και η Ανατολή έκανε κι αυτή πρωταθλητισμό. Η Ελεούσα το πήρε δίκαια, είχε παίκτες που ήταν χρόνια μαζί, έναν από τους καλύτερους προπονητές στα Γιάννενα. Για τις ομάδες που έχασαν την κατηγορία, δεν περίμενα το Δροσοχώρι να πέσει που ήταν ανταγωνιστικό στην αρχή, οι υπόλοιπες δίκαια έπεσαν.Το περσινό πρωτάθλημα ήταν καλό αλλά μου άρεσε πολύ και της Β’, είχε πολλά παιχνίδια, όλοι έπαιξαν με όλους. Πιστεύω και φέτος της Α’ θα είναι ανταγωνιστικό. Όποιος έχει την οργάνωση και την αντοχή μέσα στη χρονιά, θα ξεχωρίσει».

- Με ποια φιλοσοφία θα κινηθεί η ομάδα στις μεταγραφές; 

«Το πρωτάθλημα φέτος δείχνει ότι θα είναι ανταγωνιστικό, θα είναι σε αυτό οι παραδοσιακά καλές ομάδες. Στόχος μας είναι να κάνουμε το βήμα παραπάνω, αυτό φέτος είναι να μπορέσει η ομάδα να κρατηθεί εκεί που ήταν που είναι δύσκολο και να οργανωθεί σε άλλα κομμάτι ώστε να είναι ανταγωνιστική. Για τις προσθήκες, θέλουμε να βρούμε παιδια να ταιριάζουν στην ομάδα και στη παρέα, γιατί μέσα από την παρέα υπάρχει το δέσιμο για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Η διοίκηση στο ερασιτεχνικό είναι δύσκολο κομμάτι, για να μπορώ εγώ να κάνω τον προπονητή και τα παιδιά τους παίκτες. Τρέχουν την ομάδα, πέρυσι προστέθηκε ο Ηλιας Φαρμάκης που μαζί με τον Πρόεδρο Ηλία Τσίμαρη και την υπόλοιπη διοίκηση τρέχουν για να λειτουργήσει η ομάδα. Το δύσκολο κομμάτι είναι το χτίσιμο της ομάδας της νεας σεζόν, μια δυσκολη διαδικασία για τον παράγοντα και τον προπονητή».

- Ποιο είναι το βήμα παραπάνω για το Κουτσελιό την ερχόμενη σεζόν;

«Για το βήμα παραπάνω, στόχος πάντα είναι το Κύπελλο. Σε όσες ομάδες πηγαίνω βάζω στόχο αυτό γιατί είναι κάτι που θέλουν όλοι οι παίκτες, όλο το χωριό, να ζήσει ξανά η ομάδα ένα τελικό. 

Ο πρωταθλητισμός δεν είναι να πας στην πρώτη θέση γιατί για το Κουτσελιό κι άλλες ομάδες έτσι όπως έγινε το πρωτάθλημα να πας κατευθείαν Γ’ Εθνική είναι καταστροφή οικονομικά. Η Κατσικά που τους βγάζω το καπέλο οργανωτικά, ποδοσφαιρικά, ήταν η ομάδα ανταγωνιστική αλλά με πολλά έξοδα.

Το επόμενο βήμα είναι να πρωταγωνιστεί η ομάδα σε όλα τα κομμάτια, οργανωτικά, ανταγωνιστικά, να έχει καλές εγκαταστάσεις, να προωθήσουμε κάποια παιδιά, να είμαστε συνεπέστατοι στις προπονήσεις και να έχουμε ένα καλό κλίμα και να περνάμε καλά».

- Για το εάν η συμμετοχή στον τελικό Κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣ αλλά και στο Κύπελλο Ελλάδος είναι η πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία της ομάδας: «Στη σύγχρονη ιστορία του Κουτσελιού είναι από τις σημαντικότερες στιγμές. Η ομάδα έφτασε στον τελικό ήταν σημαντικό για όλους στην ομάδα και το χωριό. Προσπαθήσαμε να πάρουμε το Κύπελλο, θέλαμε πολύ να το πάρουμε, είχαμε απέναντι μια δύσκολη ομάδα, ήμασταν ανταγωνιστικοί. Μετά μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε στο Κύπελλο Ελλάδας, η διοίκηση έκανε υπέρβαση, μπορέσαμε να κατέβουμε. Παίξαμε με μια ομάδα Γ’ Εθνικής, χάσαμε στην παραταση. Στιγμές που έμειναν και θέλουμε να τις ξαναζήσουμε».

- Για το τοπικό στοιχείο στο Κουτσελιό: «Στις ομάδες που είμαι θέλω το τοπικό κομμάτι των ποδοσφαιριστών να είναι κοντά στην ομάδα. Είχαμε ένα κενό στο κομμάτι αυτό στην ομάδα μας, η οποία θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο. Πάντα προσπαθώ να είναι τα παιδιά από το χωριό να είναι κοντά στην ομάδα. Από εκεί και πέρα η ομάδα συνεχίζει και συνέχισε, θέλω να είναι ο κόσμος κοντά με την ομάδα. Όταν ήρθα στο Κουτσελιό είχα πει θα προσπαθήσω να γίνει το Κουτσελιό μια δυνατή ομάδα για το ερασιτεχνικό».

- Ποιες στιγμές κρατάς από το πέρασμά σου σε Χουλιαράδες, Χαροκόπι, Πίνδο Κόνιτσας και Πλατανιά;

«Είχα ξεκινήσει προπονητικά στην Πλατανιά, στο Χαροκόπι πέρασα φανταστικά τρία χρόνια εκεί, μετά πήγα στην Κόνιτσα. Η Κόνιτσα είναι μια περιοχή που ζει για την ομάδα, έκατσα τρεισήμισυ χρόνια, είχα τη χαρά να ανέβουμε από την Α’ Ερασιτεχνική στη Δ’ Εθνική, να καθίσω το μισό χρόνο στη Δ’, πέρασα φανταστικά με τα παιδιά στην Κόνιτσα που πάντα θα θυμάμαι. Μετά συνεργάστηκα με τους Χουλιαράδες, με πρόεδρο τον Κώστα Σιόντη, έκατσα πολλά χρόνια, εκεί κι αν πέρασα πολύ ωραία και τώρα στο Κουτσελιό. Δένομαι με τις ομάδες, μπορεί να φύγεις και στο τρίμηνο, ο προπονητής δεν ξέρει αν θα είναι στον επόμενο αγώνα, αλλά είχα την τύχη σε όλες τις ομάδες αυτές που πέρασα προπονητικά να δεθώ με τους ποδοσφαιριστές, σε όλες κρατάω τα καλά. Μου αρέσει αυτό που κάνω παρόλο που το ερασιτεχνικό ποδόσφαιροτα τελευταία χρόνια στα Γιάννενα και παντού είναι δύσκολο να κρατηθεί διοικητικά και προπονητικά. 

Αρχίζουν να μην υπάρχουν ποδοσφαιριστές, ενώ υπάρχουν γήπεδα,οι παράγοντες κάνουν αγώνα. Δεν θέλουν να πιεστούν, να κάνουν προπόνηση, το αγαπάνε ως ένα σημείο. Οι ερασιτέχνες θα δίνουμε κάτι παραπάνω χωρίς να υπάρχει οικονομικό όφελος γιατί υπάρχουν ομάδες που δομούνται με οικονομικά οφέλη και εκείνες που χτίζουν σιγά-σιγά τους παίκτες. Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να κάνουν αυτό που αγαπάνε λίγο καλύτερα, να αγαπάνε την προπόνηση και να μπορούν να εξελίσσονται».

- Τι πιστεύεις ότι έφταιξε και υποβιβάστηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα; 

«Μετά τον θάνατο του προέδρου, ο οποίος για μένα ήταν από τους πιο πετυχημένους προέδρους που είχε ο ΠΑΣ, ήταν ένα μεγάλο σοκ. Ο Χριστοβασίλης είχε μια ικανότητα με την ηρεμία που έδειχνε, έπαιρνε αποφάσεις, δεν επηρεαζόταν από τους γύρω του, από την κοινωνία και από τις επιλογές που έκανε, η ομάδα έφτασε να παίξει μέχρι και στην Ευρώπη. 

Ο κόσμος είναι πολύ απαιτητικός αλλά χρειάζεται και υπομονή. Οι ομάδες κάνουν τον κύκλο τους και πρέπει εδώ στα Γιάννενα να στηρίξουμε την ομάδα, να δείξει στήριξη η ομάδα και όχι αρνητική κριτική. Τα παιδιά του Χριστοβασίλη το καλό της ομάδας θέλουν γιατί ακούγεται να πουλήσουν την ομάδα, πολύ εύκολα τα λέμε εμείς που είμαστε απ’ έξω αλλά είδαμε ότι κανείς δεν θέλει να την πάρει. Πρέπει και σε αυτούς να δώσουμε χρόνο ώστε η ομάδα να συνεχίσει γιατί και παλιά έφυγαν αυτοί που ήταν πρόεδροι και η ομάδα έφτασε Γ’ Εθνική. 

Η ομάδα για την περιοχή και την κοινωνία των Ιωαννίνων είναι καλό να είναι στην Α’ Εθνική, τα παιδιά μας και όλοι μας να βλέπουμε την ομάδα ψηλά. Είναι πολύ δύσκολο φέτος για την ομάδα που έπεσε στη Β’ Εθνική γιατί την προηγούμενη φορά είχε κρατήσει όλο το ρόστερ κι άνεβηκε κατευθείαν. Φέτος θα είναι δύσκολα, πρέπει να την στηρίξουμε, θέλει υπομονή».

- Για τα τμήματα υποδομής του ΠΑΣ..

«Για εμένα ένα μείον αυτά τα χρόνια που ήταν πρόεδρος ο αείμνηστος Γ. Χριστοβασίλης είναι ότι δεν έφτιαξε γήπεδα για αυτές τις ομάδες. Οι υποδομές Κ15, Κ17, Κ19 δεν εξελίχθηκαν και αυτό είναι το βασικό κομμάτι που δεν βγαίνουν παίκτες από αυτές τις ομάδες, δεν έχουν χώρο να κάνουν προπόνηση. Έπρεπε να ρίξουν βάση σε αυτό, να φτιάξουν γήπεδα και για αυτές τις ομάδες. Δεν επιτρέπεται να κάνουν προπόνηση στο γήπεδο της Λιμνοπούλας, στο μισό η Κ15, στο άλλο μισό η Κ17. Και άλλο ένα κομμάτι που πρέπει να στηρίξουν είναι τους προπονητές που είναι στα Γιάννενα για αυτές τις ομάδες.

Δεν είναι άσχημο να έρχεται κάποιος προπονητής εκτός Ιωαννίνων αλλά αυτή τη στιγμή, επειδή είχα τη χαρά ο Πρόεδρος Ανέστης Ζώης να με βάλει στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Προπονητών, υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν τα προσόντα για τις Κ15, Κ17, Κ19, να στηριχτεί και το κομμάτι των προπονητών».

- Οι σκέψεις για τη νέα σεζόν και που φτάνουν οι δικές σου φιλοδοξίες στην προπονητική;

«Στόχος μου είναι να είμαι μέσα στο ποδόσφαιρο όσο το δυνατόν περισσότερο, δεν με ενδιαφέρει η κατηγορία, προσωπικά μπορεί να πάω προπονητής και στο Γ’ τοπικό αν δω σημεία που με εκφράζουν. Εύχομαι η νέα σεζόν να ξεκινήσει και να τελειώσει με υγεία για όλους, με όποιο στόχο και να έχει ο καθένας. Συγχαρητήρια στην ΕΠΣΗΠ για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος, γιατί και αυτή πάντα την κριτικάρουμε. Να ξεκινήσουμε κανονικά, να μην υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, να είναι σωστά δομημένο, να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Να έχουμε υγεία, να περνάμε καλά,να είμαστε μέσα στο ποδόσφαιρο που μας εκφράζει και στο τέλος όλοι να είμαστε φίλοι».