Σήμερα και αύριο θα φωτίσει τα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα!

on .

OLYMPIAKH FLOGA SYNENTEYKSH 22 4 24

• Η Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο της σπουδαιότερης και ιστορικότερης αθλητικής διοργάνωσης που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα «φωτίσει» σήμερα και αύριο τα Γιάννενα, τα οποία είναι έτοιμα να την υποδεχτούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει το απόγευμα στη πλατεία Μαβίλη.

Η Ολυμπιακή Φλόγα που αντιπροσωπεύει την αρχαία παράδοση και τη συνέχιση του ολυμπιακού ιδανικού, θα βρεθεί αυτό το διήμερο στα Γιάννενα που αποτελεί έναν από τους σταθμούς μέχρι να φτάσει στο Παρίσι, όπου θα φιλοξενηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Όπως τόνισαν οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Στέφανος Σίντος και Πέτρος Παλάσχας κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το τελετουργικό της σημερινής ημέρας ξεκινά στις 6.50 μ.μ. από τη Λεωφόρο Δωδώνης 115 με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον Παντελή Κίτσιο για να καταλήξει στις 7.13 μ.μ. στην πλατεία Μαβίλη με τελευταία λαμπαδηδρόμο την αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Αννέτα Κυρίδου. 

Στην πλατεία Μαβίλη…

Στην πλατεία Μαβίλη θα ακολουθήσει ειδική εκδήλωση την οποία θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας κ. Jean-Luc Lavaud ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024» και ο Πρόεδρος Ολυμπιακής Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Οι έξι λαμπαδηδρόμοι του Δήμου Ιωαννιτών θα είναι με την σειρά που θα παραλάβουν την φλόγα οι εξής: Παντελής Κίτσιος, Παναγιώτα Μανοπούλου, Χρήστος Τσιούρης, Δημήτρης Χρόνης, Νέστορας Κολιός και Αννέτα Κυρίδου.

Κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας θα ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις οδούς που θα περάσει η Φλόγα και συγκεκριμένα τη Λ. Δωδώνης και την οδό Αβέρωφ μέχρι και την Πλατεία Μαβίλη σήμερα το απόγευμα, καθώς και τις οδούς Δ. Φιλοσόφου και Γλυκιδών αύριο το πρωί.

 

Ξεχωριστή τιμή 

για τα Γιάννενα…

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή εκδήλωση για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας απηύθυνε χθες ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας. 

Όπως τόνισε, οι προετοιμασίες στο Δήμο έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες σε συνεργασία τόσο με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όσο και με τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη με τον οποίο είχε υποδεχτεί στο δημαρχείο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Θ. Μπέγκας έκανε μνεία στο γεγονός ότι το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε πριν μερικές μέρες από την Αρχαία Ολυμπία με ξεχωριστή την παρουσία των Ιωαννίνων, καθώς ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Κωπηλασίας, Στέφανος Ντούσκος, ήταν ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η  άφιξη και η διανυκτέρευσή της στα Γιάννενα αποτελούν ξεχωριστή τιμή για όλους, ενώ θύμισε ότι τα Γιάννενα έχουν γεννήσει Ολυμπιονίκες οι οποίοι έχουν δοξάσει τα χρώματα της πατρίδας μας, αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας τους, των Ιωαννίνων.

«Με τη φλόγα αυτή, φέρνουμε κοντά όλους εκείνους που αντιλαμβάνονται τη σημασία του αθλητισμού, της φιλίας και της αλληλεγγύης», τόνισε ο Θ. Μπέγκας και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στη σημερινή υποδοχή ώστε να γιορτάσουν τη συνέχιση του ολυμπιακού πνεύματος.

Στο Πανεπιστήμιο!

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα αφιχθεί αύριο, Τετάρτη στις 9.45 π.μ. στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, με πρώτη λαμπαδηδρόμο τη φοιτήτρια Ιατρικής Έλενα Παπασταματοπούλου, μέλος της Εθνικής ομάδας para TAEKWONDO, η οποία και θα λάβει μέρος στους Παραολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι. Η αθλήτρια θα παραλάβει την Ολυμπιακή Δάδα και θα διανύσει τη διαδρομή εντός της Πανεπιστημιούπολης έως το Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», όπου και θα τελεστεί η αφή του βωμού. Θα ακολουθήσει η έπαρση των σημαιών των Ολυμπιακών Αγώνων, της Γαλλίας και της Ελλάδας και η ανάκρουση των αντίστοιχων Ύμνων από μουσικό σχήμα και χορωδία φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Την τελετή θα χαιρετίσουν η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας Jean-Luc Lavaud ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024» και ο Πρόεδρος Ολυμπιακής Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Η τελετή θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Αντώνιος Βερβέρης, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος. 

Να σημειωθεί ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα αναχωρήσει από τον χώρο του Πανεπιστημίου με τον δεύτερο λαμπαδηδρόμο, φοιτητή Άρη Ζάραγκα, χρυσό πανελληνιονίκη στο άθλημα του judo.

Αύριο στην Ηγουμενίτσα 

Επόμενος σταθμός της Ολυμπιακής Φλόγας μετά τα Γιάννενα θα είναι η Ηγουμενίτσα. 

Στην πόλη της Ηπείρου θα γίνει μια λιτή και άκρως συμβολική τελετή αύριο, Τετάρτη στις 12 μ. στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού κέντρου «ΠΑΝΘΕΟΝ», στην παραλιακή οδό της πόλης. 

Η Φλόγα θα παραληφθεί στην παραλιακή οδό της πόλης στο ύψος της οδού Διον. Φιλοσόφου, θα φτάσει στο «Πάνθεον», όπου θα ανάψει ο βωμός και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί νότια προς το λιμένα εσωτερικού, ώστε να μεταβεί στην Κέρκυρα. Οι τέσσερις λαμπαδηδρόμοι που θα μεταφέρουν τη Φλόγα είναι οι: Αλεξάνδρα Τσιάβου (αθλήτρια της κωπηλασίας, παγκόσμια πρωταθλήτρια και χάλκινη ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο), Απόστολος Γκουντούλας, (παγκόσμιος πρωταθλητής κωπηλασίας), Ναταλία Μπέση (αθλήτρια του άλματος εις μήκος, βαλκανιονίκης, με διεθνείς και πανελλήνιες διακρίσεις), Ελευθέριος Δημάκος (αθλητής της κωπηλασίας, βαλκανιονίκης, με διεθνείς και πανελλήνιες διακρίσεις).