Η Ελλάδα από τον Όλυμπο στην κορυφή της Ευρώπης

on .

euro 2004

• Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώθηκαν προχθές από την πιο «χρυσή σελίδα» στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το Euro 2004 επικρατώντας στον τελικό της οικοδέσποινας Πορτογαλίας με 1-0.

Η Εθνική μας ομάδα ξεκινούσε το ταξίδι της με νίκη (2-1) στις 12 Ιουνίου κόντρα στους Πορτογάλους χάρη στην βολίδα του Καραγκούνη και την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπασινά, ενώ στο επόμενο ματς ήρθε ισόπαλη με 1-1 χάρη στο γκολ του Χαριστέα.

Στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων, η Εθνική υπέστη την πιο γλυκιά ήττα στην ιστορία της με 2-1 από την Ρωσία (το γκολ ο Βρύζας) και προκρίθηκε στα προημιτελικά.

Εκεί όπου η ελληνική ψυχή μίλησε και με γκολ του Χαριστέα η ομάδα του Ότο «πέταξε» εκτός τους πρωταθλητές Ευρώπης 2000 Γάλλους. Την 1η Ιουλίου 2004, η κανονική διάρκεια του αγώνα με την Τσεχία έληξε με 0-0 και οι ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Στο 106’ διαδραματίστηκε η φάση που μέχρι και σήμερα μας διαπερνάει ρίγος.

Από την εκτέλεση κόρνερ του Τσιάρτα, ο Δέλλας έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τσεχ και τους Έλληνες στα ουράνια.

Ο μεγάλος τελικός

Το ημερολόγιο έγραφε Κυριακή 4 Ιουλίου 2004.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε ξανά την Πορτογαλία, παρέδωσε σεμινάρια αμυντικής τακτικής και ένα γκολ του Χαριστέα στο 56’ ήταν αρκετό να συμβεί το ποδοσφαιρικό θαύμα. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης ύψωσε στον ουρανό της Λισαβόνας το βαρύτιμο τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης σε ένα μαγικό, αξέχαστο, ελληνικό καλοκαίρι του EURO και των Ολυμπιακών αγώνων.

Ν. ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ