ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει…

on .

PAS GIANNINA OLOKLHRH OMADA

• Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τη δύση του 2020, μιας χρονιάς που στιγματίστηκε από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού και τις εκατομμύρια απώλειες ανθρώπινων ζωών λόγω της ασθένειας covid-19.

Το ποδόσφαιρο και γενικότερα κάθε μορφή αθλητισμού πέρασε σε δεύτερη μοίρα και ήταν φυσικό επακόλουθο να επηρεαστούν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή από όλες τις ομάδες των Ιωαννίνων σε όλα τα αθλήματα μόνο ο ποδοσφαιρικός ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται σε αγωνιστική δράση, συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Super League. Ο «Πρωινός Λόγος» σε ειδικό αθλητικό αφιέρωμα καταγράφει τα σημαντικότερα γεγονότα και στιγμές της γιαννιώτικης ομάδας για τη χρονιά που μας αποχαιρετάει σήμερα το βράδυ.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Το 2020 ξεκίνησε με αρκετές αγωνιστικές υποχρεώσεις για την ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη, η οποία οδηγούσε την κούρσα του πρωταθλήματος της Super League 2, ενώ ήρθε αντιμέτωπη με την πρόκληση του Κυπέλλου Ελλάδος σε διπλά ματς με τον Παναθηναϊκό στη φάση των «16».
Στο εναρκτήριο ματς της νέας χρονιάς, ο ΠΑΣ πέρασε νικηφόρα από την Φιλιππούπολη, επικρατώντας με 0-3 του Απόλλωνα Λάρισας.

paopas

Όσο για τους αγώνες Κυπέλλου, ο ΠΑΣ επικράτησε με 1-0 των «πρασίνων» στις 8 Ιανουαρίου χάρη στο τέρμα του Παμλίδη και συγκέντρωσε αρκετές πιθανότητες πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ μια εβδομάδα αργότερα. Σε εκείνη την αναμέτρηση, τα πράγματα κύλησαν ιδανικά για την ομάδα του Γιαννίκη στο πρώτο μέρος μετά και το γκολ του Παντελάκη, όμως στην επανάληψη ο ΠΑΣ εμφανίστηκε φοβισμένος, ηττήθηκε με 3-1 και γνώρισε άδοξο αποκλεισμό από τη συνέχεια του θεσμού.
Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις που έδωσε για το πρωτάθλημα τον Γενάρη, μέτρησε δυο νίκες απέναντι σε Παναχαϊκή στα Γιάννινα (12/01) με 1-0 και Εργοτέλη στο Παγκρήτιο με 1-2 (26/01), ενώ στις 20 του μήνα γνώρισε τη μοναδική ήττα (0-1) από τον Λεβαδειακό στα Γιάννινα. Πάντως, το τέλος του Ιανουαρίου βρήκε τον ΠΑΣ πρωτοπόρο με αέρα έξι βαθμών από τον Απόλλωνα.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Με στραβοπάτημα μπήκε ο Φλεβάρης για τον ΠΑΣ Γιάννινα και με τη δεύτερη συνεχόμενη εντός έδρας απώλεια βαθμών για τους Γιαννιώτες, αυτή τη φορά από τα Χανιά τα οποία πήραν τον βαθμό της ισοπαλίας (1-1) στο φινάλε του αγώνα.
Με σοβαρότητα που έδειξε στο δεύτερο ημίχρονο, η γιαννιώτικη ομάδα πέρασε νικηφόρα στις 9 του μήνα από τη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, νικώντας με το ευρύ 1-6 τον Απόλλωνα Πόντου και πλέον έστρεψε την προσοχή του στο ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης στις 16 Φλεβάρη στο «Ζωσιμάδες» για την 17η αγωνιστική.
Εκεί όπου ο ΠΑΣ μετέτρεψε το υποτιθέμενο ντέρμπι της κατηγορίας σε υγιεινό περίπατο, δείχνοντας με τον πλέον επιβλητικό τρόπο ποιος είναι το αφεντικό της κατηγορίας και το μεγάλο φαβορί της απευθείας ανόδου, επικρατώντας με το ευρύ 5-1 και πηγαίνοντας τη διαφορά στο +7.
Ακολούθησαν άλλες δυο εκτός έδρας νικηφόρες αναμετρήσεις για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Στις 24 του μήνα, ο ΠΑΣ έφυγε νικητής από τα Περιβόλια με σκορ 0-2 επί του Πλατανιά του Γιάννη Τάτση, ενώ στις 28 του μήνα πέτυχε μία αγχωτική νίκη στη Δράμα απέναντι στη Δόξα με σκορ 1-2 με σκόρερ-λυτρωτή τον Λέο στις καθυστερήσεις του αγώνα.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Στο τελευταίο, όπως αποδείχθηκε, παιχνίδι του στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία της χώρας ο ΠΑΣ Γιάννινα ξεπέρασε πανεύκολα το εμπόδιο της Κέρκυρας με νίκη 4-1 στις 8 Μαρτίου στην έδρα του. Το παιχνίδι με τον Καραϊσκάκη στην Άρτα για την προτελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος ορίστηκε να γίνει στις 16 Μαρτίου, αλλά οι εξελίξεις με την πορεία της πανδημίας και το lockdown στις 13 Μαρτίου οδήγησαν σε παύση το πρωτάθλημα και σε αγωνιστική απραξία τη γιαννιώτικη ομάδα.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Μήνας χωρίς την παραμικρή αθλητική δραστηριότητα ο Απρίλιος, ενώ οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ έλαβαν, όπως κάθε εργαζόμενος που μπήκε σε αναστολή, το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ. Η παύση κάθε μορφής προπόνησης έβγαλε εκτός αγωνιστικού ρυθμού όλες τις ομάδες και φυσικά και τον ΠΑΣ Γιάννινα.
ΜΑΪΟΣ
Οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας προσπαθούσαν να πάρουν λεφτά από την ΕΡΤ πριν αρχίσουν οι αγώνες, η δημόσια τηλεόραση κρατούσε σθεναρή στάση και μετά από συνεχή ΔΣ της λίγκας όλα παρέμεναν στον αέρα. Μέσω αυτής της αβεβαιότητας, ο ΠΑΣ ήταν από τις πρώτες ομάδες της κατηγορίας που ξεκίνησε τις προπονήσεις σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο και αρχικά οι παίκτες προπονούνταν σε γκρουπ,έχοντας τα μέλη του υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ στις 19 του μήνα που βγήκαν όλα αρνητικά.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Αρχές Ιουνίου ξεκίνησαν οι ομαδικές προπονήσεις των ομάδων της Super League 2, αρχικά ορίστηκαν να γίνουν τα ματς των δυο τελευταίων αγωνιστικών αλλά στις 22 Ιουνίου με ψήφους 11-3 αποφασίστηκε από το Δ.Σ η οριστική διακοπή του πρωταθλήματος και η επικύρωση της βαθμολογίας που είχε διαμορφωθεί στο σημείο της διακοπής. Κάτι που σήμανε και τυπικά την επιστροφή του ΠΑΣ στη μεγάλη κατηγορία και την ανάδειξή του ως πρωταθλητή της κατηγορίας. Ένας παλιός προπονητής και του ΠΑΣ, ο Νίκος Αλέφαντος έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουνίου.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Στο πρώτο δεκαήμερο το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού δεν ήταν άλλο από το διαζύγιο της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα με τον διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος, Γιώργο Ντάσιο. Με ανάρτησή του στις 11 Ιουλίου ο άλλοτε εμβληματικός αρχηγός της ομάδας γνωστοποίησε την αποχώρησή του, εκφράζοντας παράλληλα πικρία και στεναχώρια για την έκβαση αυτή.
Στις 22 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ η πρώτη προπόνηση του ΠΑΣ ενόψει της επερχόμενης σεζόν. Παρελθόν αποτέλεσαν οι Σεργκελασβίλι, Σκόνδρας, Μπουκουβάλας, ενώ την τελευταία μέρα του Ιουλίου αποκτήθηκε ο 24χρονος ακραίος αμυντικός Μανώλης Σάλιακας.
Σε εξωαγωνιστικά θέματα, στο προσκήνιο είχαν έρθει νέα δημοσιεύματα περί αγοραπωλησίας της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, αυτή τη φορά από τον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Φυσικά και αυτό το σενάριο διαψεύστηκε άμεσα.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Το βασικό στάδιο προετοιμασίας πραγματοποιήθηκε για τους Γιαννιώτες για όγδοη συνεχόμενη σεζόν στο Καρπενήσι και διήρκεσε δέκα ημέρες (02-12/08), χωρίς να γίνει κάποιο φιλικό καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες ομάδες.
Τεστ φιλικά έγιναν πάντως στην Αθήνα και μάλιστα δυνατά. Στις 20 του μήνα, ο ΠΑΣ ηττήθηκε από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι με 3-0 και στις 24 από τον Ολυμπιακό με 1-0 στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.
Στα μεταγραφικά, αποκτήθηκαν 29χρονος Βέλγος αριστερός μπακ Πίρσμαν, ο 30χρονος Ισπανός μέσος Χουάν Ντομίνγκεθ , ενώ ο αμυντικός Γιάννης Κάργας που έπαιζε στη Λέφσκι Σόφιας επέστρεψε στον ΠΑΣ μετά από ένα χρόνο.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Ο μήνας ξεκίνησε με την επιστροφή στον ΠΑΣ του Δημήτρη Νιαρχάκου την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου, αυτή τη φορά από το πόστο του επιχειρησιακού διευθυντή, ενώ δυο μέρες μετά σημειώθηκε φιλική νίκη για τον ΠΑΣ με 4-1 επί του Θεσπρωτού στο ΠΕΑΚΙ.
Την επομένη, έγινε επιτέλους η κλήρωση του πρωταθλήματος της Super League και το πρώτο πρακτικά ματς της σεζόν για τον ΠΑΣ θα γινόταν την 3η αγωνιστική κόντρα στον Άρη, μιας και ζήτησε λόγω προετοιμασίας να αναβληθούν για αργότερα οι δύο πρώτοι του αγώνες. Η κλήρωση επεφύλαξε μια έκπληξη από πλευράς Χριστοβασίλη προς τους φιλάθλους και αφορούσε τη χορηγία ονοματοδοσίας από το car.gr.
Στις 5 του μήνα, ο ΠΑΣ πέρασε νικηφόρα από το Αγρίνιο, νικώντας τον Παναιτωλικό σε φιλικό με 0-1, ενώ την ίδια μέρα ανακοίνωσε την απόκτηση του 30χρονου Αργεντίνου αμυντικού Ροντρίγκο Εραμούσπε. Λίγες μέρες μετά συμφώνησε με τον νεαρό επιθετικό Γιώργο Δούμτση αλλά και με τον νεαρό τερματοφύλακα Βασίλη Αθανασίου, ενώ σε φιλικό στο ΠΕΑΚΙ ηττήθηκε με 1-3 από τον Λεβαδειακό.
Στις 16 του μήνα επικράτησε σε φιλική αναμέτρηση του Καραισκάκη Άρτας με 1-0, ενώ στην πρόβα τζενεράλε του πρωταθλήματος η ομάδα του Γιαννίκη επικράτησε 1-0 της ΑΕΛ με γκολ του Κρίζμαν, σε φιλικό που έγινε στην Καλαμπάκα.

aris pas
Η στιγμή της επιστροφής του ΠΑΣ Γιάννινα στο πρωτάθλημα της Super League έφτασε. Στις 27 του μήνα, στη δική του πρεμιέρα, αντιμετώπισε τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» της Θεσσαλονίκης για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΣ ξεκίνησε εντυπωσιακά το ματς και βρέθηκε να προηγείται με διαφορά δυο τερμάτων του Άρη με γκολ των Νάουμετς και Παντελάκη. Ο Άρης είχε την απάντησή του και με τέρματα των Φετφατζίδη και Ματίγια έφτασε στην ισοφάριση με το τελικό 2-2 να αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση στους Γιαννιώτες.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι (04/10) για το πρωτάθλημα της Super League μετά από 1,5 χρόνο ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά έγινε χωρίς κόσμο λόγω της πανδημίας. Η ομάδα του Γιαννίκη μπήκε φουριόζα στο ματς και προηγήθηκε με σκόρερ τον Παμλίδη. Οι Πειραιώτες ισοφάρισαν σε 1-1 με τον Ελ Αραμπί, πέτυχαν γκολ στις καθυστερήσεις με τον Χασάν το οποίο ακυρώθηκε με χρήση του VAR. Στις 6 του μήνα, ο ΠΑΣ ανακοίνωσε την απόκτηση του 22χρονου Αργεντινού εξτρέμ, Φαμπρίτσιο Μπρένερ.
Πέρα από τα αγωνιστικά, υπήρξε ένα γαϊτανάκι ανακοινώσεων μεταξύ ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και Ερασιτέχνη. Αφορμή στάθηκε η μη υπογραφή δελτίων παικτών των τμημάτων υποδομής από τον Ερασιτέχνη. Ο ΠΑΣ ηττήθηκε σε φιλικό από τη Βέροια με 3-0 στις 9 του μήνα και στις 17 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ηττήθηκε από τον Βόλο με σκορ 2-1 στο Πανθεσσαλικό. Το γκολ του ΠΑΣ και σε εκείνο το παιχνίδι είχε πετύχει ο Παμλίδης.
Η πρώτη νίκη των Γιαννιωτών στο πρωτάθλημα σημειώθηκε στην εξ αναβολής εκτός έδρας αναμέτρηση κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης (1-2) στη Ριζούπολη για την 1η αγωνιστική στις 21 Οκτωβρίου χάρη στα τέρματα των Παμλίδη και Ελευθεριάδη.
Στις 25 Οκτωβρίου, ο ΠΑΣ Γιάννινα γνώρισε την ήττα με 0-1 από την ΑΕΚ στο «Ζωσιμάδες». Οι Γιαννιώτες βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το εύστοχο πέναλτι του Ανσαριφάρντ, σκόραραν δις με Παμλίδη και Ελευθεριάδη, αλλά τα γκολ ακυρώθηκαν με τη χρήση του VAR, ενώ είχαν και δοκάρι με κεφαλιά του Εραμούσπε.
Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιάννη Κάργα που «κεντούσε» στο κέντρο και πέτυχε φοβερό γκολ, ο ΠΑΣ πέτυχε σπουδαίο διπλό στο Περιστέρι επί του Ατρομήτου με σκορ 0-2 την 31η Οκτωβρίου, πετυχαίνοντας τη δεύτερη νίκη του στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Ο Νοέμβριος αγωνιστικά ήταν ο χειρότερος μήνας για τον ΠΑΣ που έκανε σημαντική αγωνιστική κοιλιά. Στο εξ αναβολής παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής απέναντι στην ΑΕΛ που έγινε στις 4 Νοεμβρίου έμεινε... μετεξεταστέος. Προηγήθηκε με τον Λέο, όμως πλήρωσε την αποβολή του Λώλη και ο Πινακάς με δύο γκολ έκανε την ανατροπή και χάρισε τη νίκη στην ΑΕΛ με 1-2, υπό το βλέμμα του Αλέξη Κούγια.
Το δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας στραβοπάτημα ήρθε τρεις ημέρες αργότερα όταν ο ΠΑΣ παραχώρησε ισοπαλία (0-0) στον Παναιτωλικό για την 8η αγωνιστική, σε ένα ματς πάντως που οι Γιαννιώτες άξιζαν τη νίκη βάσει ευκαιριών.
Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου ο ΠΑΣ αντιμετώπισε παλικαρίσια τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Η ομάδα του Γιαννίκη προηγήθηκε στο πρώτο μέρος με τον Εραμούσπε, ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο ξεκίνημα της επανάληψης με τον Σφιντέρσκι και το κλίμα στράβωσε με την αποβολή του Εραμούσπε. Ο Ελ Καντουρί έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟΚ στις καθυστερήσεις και παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε επιθετικό φάουλ στον Πίρσμαν το γκολ μέτρησε. Η ηθική δικαίωση για τον ΠΑΣ ήρθε δια στόματος του Άγγλου αρχιδιαιτητή Κλάτενμπεργκ που επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιθετικού φάουλ.
Άλλη μία τζάμπα ήττα για τον ΠΑΣ ήρθε στις 29 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ με 2-1 και πάλι από διαιτητικό λάθος. Η γιαννιώτικη ομάδα ισοφάρισε με τον Ελευθεριάδη το γκολ του Στάρτζεον, αλλά ο Νέιρα με πέναλτι σκόραρε, σε μια φάση όμως που και πάλι υπήρχε επιθετικό φάουλ στο ξεκίνημα, κατά σύμπτωση και πάλι στον Πίρσμαν.

fanis
Στις εξωαγωνιστικές εξελίξεις του μήνα ο Νιαρχάκος αποτέλεσε παρελθόν στις 16 Νοεμβρίου και μια ημέρα αργότερα γύρισε στον Άρη, ενώ δυο άνθρωποι του ΠΑΣ έφυγαν από τη ζωή. Στις 26 του μηνός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο Φάνης Νέσσης, ο επί πολλά χρόνια φροντιστής της ομάδας, ενώ δέκα μέρες νωρίτερα απεβίωσε ο παλαίμαχος προπονητής του ΠΑΣ, της Εθνικής και αρκετών ομάδων, Αντώνης Γεωργιάδης.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Πρώτη εντός έδρας νίκη για τον ΠΑΣ στις 6 του μήνα με το 2-0 επί της Λαμίας με γκολ των Ελευθεριάδη και Παμλίδη. Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στις 12 Δεκεμβρίου οι Γιαννιώτες αδίκησαν τους εαυτούς τους απέναντι στον Παναθηναικό και ηττήθηκαν με 2-0. Μοναδικές χαμένες ευκαιρίες για τον ΠΑΣ και δοκάρι με τον Σάλιακα.
Το τελευταίο ματς του πρώτου γύρου και του 2020 αποδείχθηκε ακατάλληλο για καρδιακούς με την ισοπαλία (2-2) του ΠΑΣ με τον Αστέρα Τρίπολης. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον Παμλίδη και ο Αστέρας ισοφάρισε με τον Μουνάφο, σε ένα πρώτο μέρος που σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του Κάστρο. Στην επανάληψη, ο ΠΑΣ έμεινε με παίκτη λιγότερο από την αποβολή του Σιόντη και πίσω στο σκορ με τέρμα του Λουίς Φερνάντεθ. Όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και ισοφάρισε με γκολ του Κρίζμαν λίγο πριν το φινάλε. 13 βαθμοί σε 13 αναμετρήσεις για τον «Άγιαξ της Ηπείρου».