ΜΙΛΗΣΕ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ!

on .

 PAS PANIONIOS 1 16 12 18

Στις νίκες επέστρεψε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς επικράτησε με 3-1 του Πανιωνίου στο «Ζωσιμάδες» και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ήττες των ΟΦΗ και Λαμίας αφού ανέβηκε στους 14 βαθμούς και πλησίασε τη Λάρισα στον έναν βαθμό. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους Ηπειρώτες ο Ευριπίδης Γιάκος που πέτυχε τα δύο γκολ (83', 88') της ομάδας όταν ο Πανιώνιος ισοφάρισε με τον Ντουρμισάι (82') και χάρισε τη νίκη και ένα σπουδαίο τρίποντο βαθμολογικά και ψυχολογικά. Ήταν το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας για το 2018.
Με πρόσωπο του αγώνα και πρωταγωνιστή τον Ευριπίδη Γιάκο που πέτυχε δύο τέρματα ο ΠΑΣ Γιάννινα πήρε μια σπουδαία βαθμολογικά και ψυχολογικά νίκη καθώς επικράτησε με 3-1 του Πανιωνίου το βροχερό απόγευμα του Σαββάτου στο «Ζωσιμάδες». Οι Ηπειρώτες είχαν προηγηθεί με τον Νικολιά (51'), όμως δέχτηκαν την ισοφάριση από τον Ντουρμισάι (82'). Στο τέλος όμως έδειξαν πίστη και αποφασιστικότητα και με δύο γκολ του Γιάκου (83' και 89') πήραν το τρίποντο της νίκης και ανέβηκαν στους 14 βαθμούς.

Πως έπαιξαν
Παρότι δεν ανακοινώθηκε αποστολή πριν τον αγώνα και κρατήθηκαν και πάλι κρυφά τα αγωνιστικά πλάνα, ο Γιάννης Πετράκης δεν διαφοροποίησε την ομάδα και παρέταξε τον ΠΑΣ με διάταξη 4-4-2 σε ρόμβο και «συνταγή» Τρίπολης. Ο Νεόφυτος Μιχαήλ ήταν κάτω από τα δοκάρια στη θέση του τιμωρημένου Βελλίδη, δεξί μπακ ο Αποστολόπουλος και αριστερό ο Μπουκουβάλας, ενώ στο κέντρο της άμυνας οι Τζημόπουλος και Αλέξης Μιχαήλ.
Ο Λίλα ήταν ο «κόφτης» στον χώρο της μεσαίας γραμμής στη βάση του ρόμβου, αριστερά ο Νικολιάς και δεξιά ο Παμλίδης, με τον Γιάκο στην κορυφή του ρόμβου και επιθετικό δίδυμο τους Κρίζμαν και Αθανασιάδη.
Από την άλλη, ο Άκης Μάντζιος παρέταξε τον Πανιώνιο με σύστημα 4-2-3-1 και ορισμένα νέα πρόσωπα όπως τον Σταυρόπουλο στα στόπερ. Ο Κότνικ ήταν στην εστία, δεξί μπακ ο Παπαγεωργίου και αριστερό ο Σαραμαντάς, ενώ στο κέντρο της άμυνας οι Σταυρόπουλος και Ντομίνγκεζ.
Ο Κόρμπος με τον Κούρντι ήταν τα δύο αμυντικά χαφ για τους Νεοσμυρνιώτες, δεξιά στα χαφ ο Μασούρας και αριστερά ο Τσιλούλης, με τον Σπιριντόνοβιτς σε επιτελικό ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Ντουρμισάι.

Κακό πρώτο μέρος
Το πρώτο ημίχρονο της σαββατιάτικης αναμέτρησης δεν έκρυβε ιδιαίτερες συγκινήσεις. Η συνεχής βροχόπτωση, το άγχος των παικτών του ΠΑΣ και το παιχνίδι της λογικής των αντεπιθέσεων του Πανιωνίου επέφεραν ένα κακό ποιοτικά πρώτο μέρος, με τον ΠΑΣ να έχει συντριπτική κατοχή μπάλας, να μην μπορεί όμως να βρει διαδρόμους προς την εστία του Κότνικ.
Αντίθετα, ο Πανιώνιος έδωσε μέτρα στο γήπεδο και έπαιζε έξυπνα με αντεπιθέσεις, κυρίως από τα αριστερά με τους Τσιλούλη και Σαραμαντά. Στο 8' οι Νεοσμυρνιώτες βγήκαν γρήγορα στην αντεπίθεση και ο Τσιλούλης μπήκε ωραία από τα πλάγια, αλλά σούταρε πάνω από τα δοκάρια του Νεόφυτου Μιχαήλ, ενώ στο 20' ο Μπουκουβάλας ανέκοψε επικίνδυνη σέντρα του ίδιου παίκτη προς τον Ντουρμισάι.
Στο 29' ο Πανιώνιος απείλησε με στημένη φάση και συγκεκριμένα μετά από λανθασμένη υπόδειξη φάουλ του διαιτητή Παπαπέτρου. Ο Κόρμπος πάσαρε στον Μασούρα που σούταρε, όμως ο Νεόφυτος Μιχαήλ απομάκρυνε προσωρινά, ενώ στην εξέλιξη της φάσης υποδείχτηκε σε θέση off side ο Τσιλούλης.
Η εσωτερική αλλαγή του Πετράκη, περίπου στο ημίωρο, που μετακίνησε τον Νικολιά δεξιά και τον Παμλίδη αριστερά, έκανε τον ΠΑΣ λίγο πιο κινητικό στην επίθεση. Στο 35' ο Τζημόπουλος έκανε την βαθιά μπαλιά και ο Παμλίδης πήρε την κεφαλιά, όμως δεν απείλησε τον Κότνικ που μπλόκαρε σχετικά εύκολα.
Στο 39' ο Γιάκος με σουτ έστειλε τη μπάλα πάνω από τα δοκάρια του τερματοφύλακα του Πανιωνίου, στην καλύτερη φάση του ΠΑΣ στο φτωχό και αντιπαραγωγικό πρώτο μέρος από πλευράς των Ηπειρωτών, το οποίο ολοκληρώθηκε πάντως με ποσοστό κατοχής μπάλας 66% έναντι μόλις 34% των φιλοξενούμενων.

Προβάδισμα με Νικολιά
Η εικόνα του παιχνιδιού ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη στο δεύτερο μισό καθώς είχε τέσσερα γκολ και αρκετές συγκινήσεις, ιδίως στο τελευταίο δεκάλεπτο όταν μπήκαν και τα τρία από τα τέσσερα τέρματα.
Οι Ηπειρώτες ευτύχησαν να σκοράρουν στην πρώτη τους επίσκεψη στα καρέ του Κότνικ στην επανάληψη. Συγκεκριμένα, στο 51' οι Κρίζμαν και Παμλίδης συνδυάστηκαν όμορφα και γρήγορα από αριστερά, έγινε η πάσα προς τον Αθανασιάδη που υποδέχτηκε με πλάτη την μπάλα και την κατάλληλη στιγμή έδωσε ασίστ δεξιά στον Νικολιά, ο οποίος με σουτ νίκησε τον Κότνικ και άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΣ μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Ήταν το δεύτερο γκολ του Νικολιά στο πρωτάθλημα, μετά από εκείνο που είχε πετύχει στη Ριζούπολη κόντρα στον Απόλλωνα.
Το άγχος έφυγε από την πλευρά των παικτών του ΠΑΣ και τα πόδια τους «λύθηκαν» με αποτέλεσμα η ομάδα να έχει ένα καλό τέταρτο μετά το γκολ όταν και θα μπορούσε να είχε πετύχει και δεύτερο τέρμα με την κεφαλιά του Αθανασιάδη στο 57' ύστερα από «γλυκιά» σέντρα του Μπουκουβάλα από αριστερά.
Ο τραυματισμός του Λίλα στο 67' και η αναγκαστική του αλλαγή με τον Σιόντη στη συνέχεια «αδυνάτισαν» το κέντρο του ΠΑΣ, με αποτέλεσμα ο Πανιώνιος να αρχίσει να παίρνει μέτρα στο γήπεδο. Βέβαια η υποδειγματική συνεργασία των παικτών του ΠΑΣ στο 79' θα μπορούσε να είχε αποφέρει ένα ακόμα γκολ, αλλά το σουτ του Νικολιά στο 79' δεν βρήκε στόχο.

«Ψυχρολουσία» με Ντουρμισάι
Μετά την αλλαγή του Λίλα αλλά και όσο ο χρόνος κυλούσε, οι παίκτες του ΠΑΣ οπισθοχωρούσαν, ώστε να κρατήσουν το υπέρ τους σκορ και παίζοντας κυρίως με αντεπιθέσεις.
Ένα λάθος των παικτών του ΠΑΣ στη μεσαία γραμμή και συγκεκριμένα του Νικολιά, ήταν η απαρχή για το γκολ της ισοφάρισης του Πανιωνίου. Συγκεκριμένα, στο 82' ο Τσιλούλης τροφοδότησε τον Σιντί Αλί, αυτός βρήκε τον Μασούρα που έδωσε από δεξιά πάσα «πάρε-βάλε» στον Ντουρμισάι, ο οποίος από κοντά ισοφάρισε σε 1-1 και «πάγωσε» το «Ζωσιμάδες». Ετσι ο Πανιώνιος «πλήρωσε» τον ΠΑΣ με το ίδιο νόμισμα, καθώς ισοφάρισε με την πρώτη και μοναδική «καθαρή» του ευκαιρία στο δεύτερο μισό.

«Μίλησε» ο Γιάκος
Τα χρονικά περιθώρια ήταν έτσι κι αλλιώς στενά, όμως οι παίκτες του ΠΑΣ δεν πτοήθηκαν και έδειξαν πίστη και πάθος για τη νίκη, στοιχείο που φέτος έχει λείψει σε αρκετά παιχνίδια.
Ένα λεπτό και μερικά δευτερόλεπτα μετά το γκολ της ισοφάρισης, στο 83', ο Μπουκουβάλας τροφοδότησε τον Γιάκο, ο οποίος βρέθηκε ξεχασμένος από την άμυνα του Πανιωνίου και με αριστοτεχνικό πλασέ έστειλε τη μπάλα στο «παραθυράκι» του Κότνικ και έκανε το 2-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς μπροστά στη μεγάλη κερκίδα και με τους φίλους του ΠΑΣ να ζητοκραυγάζουν.
Στο 88' ο ΠΑΣ κέρδισε πέναλτι και ουσιαστικά «καθάρισε» την αναμέτρηση μετά από μια αμφιλεγόμενη η αλήθεια είναι απόφαση του διαιτητή Παπαπέτρου.
Ο Αποστολόπουλος εκτέλεσε πλάγιο προς τον Αθανασιάδη, με τον Σταυρόπουλο να μαρκάρει τον επιθετικό του ΠΑΣ. Η μπάλα πήρε ύψος και ο αμυντικός του Πανιωνίου την βρήκε με το πρόσωπο, όμως είχε υψωμένα τα χέρια και βρήκε και στο δεξί του χέρι, κάτι που τιμώρησε ο διαιτητής καταλογίζοντας πέναλτι. Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε ο Γιάκος, ο οποίος έστειλε τη μπάλά στον ουρανό των διχτύων του Κότνικ και διαμόρφωσε το τελικό 3-1, πετυχαίνοντας το δεύτερο προσωπικό του τέρμα.
Ήταν η τέταρτη νίκη του ΠΑΣ στο πρωτάθλημα μετά από εκείνες κόντρα σε Απόλλωνα, Άρη και Λεβαδειακό και ένα πολύ σημαντικό τρίποντο ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Η ομάδα της Ηπείρου ανέβηκε στους 14 βαθμούς και την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου θα ταξιδέψει στην Τούμπα για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ.
Εκτός από βαθμολογικής σημασίας όμως, η νίκη έχει και σημαντική ψυχολογική αξία για τους παίκτες του ΠΑΣ, κυρίως για τον Γιάκο, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης. Ένα Γιαννιωτόπουλο από τα λίγα που παίζουν στον ΠΑΣ, που έχει δεχτεί αυστηρότατη κριτική από την κερκίδα, ίσως ορισμένες φορές και άδικη...
* * *
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Πιστεύω ότι κάναμε μια σπουδαία νίκη που την χρειαζόμασταν πολύ, απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Σπουδαία και νομίζω και δίκαιη νίκη. Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε κάποια προβλήματα στο ανοιχτό γήπεδο και στις άμεσες μπάλες που πήρε ο Πανιώνιος ενώ ήμασταν στο ανοιχτό γήπεδο. Νομίζω ότι αυτό το διορθώσαμε στο δεύτερο ημίχρονο και η εικόνα μας ήταν καλή και μέσα από αυτό ήρθε το αποτέλεσμα. Είμαι χαρούμενος και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες για την σπουδαία προσπάθεια και την καλή εικόνα που είχαν».
Για το τι σκέφτηκε μόλις ισοφάρισε ο Πανιώνιος: «Ότι σκέφτεται ένας λογικός άνθρωπος. Ήταν πολύ άδικο για εμάς γιατί ήταν η μοναδική ευκαιρία που έκανε ο Πανιώνιος στο δεύτερο ημίχρονο και στατιστικά αυτό δεν ισχύει. Μια ομάδα στατιστικά πρέπει να κάνει τουλάχιστον 4-5 ευκαιρίες για να μπει η μία. Όταν σε αυτή τη μία ευκαιρία δέχεσαι γκολ, σίγουρα δεν είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα για μας, όμως όλα είναι μέσα στη δουλειά μας. Είχαν σθένος οι παίκτες μας, τα ψυχικά αποθέματα και την πίστη και κατάφεραν να αλλάξουν αυτή την αρνητική κατάσταση και να πάρουν το αποτέλεσμα».
Για ποιο ήταν το σημείο κλειδί στην άμεση απάντηση στο γκολ του Πανιωνίου: «Έχει να κάνει με την πίστη που έδειξαν οι παίκτες μου εκείνη τη στιγμή με βάση αυτό που έπρεπε να κάνουμε σαν ομάδα γιατί ήταν άδικο αυτό που συνέβαινε».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ (Πανιώνιος):
«Είναι κρίμα για την εικόνα που είχαμε και για την προσπάθεια που κάναμε να φύγουμε χωρίς βαθμό από αυτό το παιχνίδι.
Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι από τον ΠΑΣ Γιάννινα και δεν απειληθήκαμε καθόλου. Νομίζω ότι η πρώτη τελική του ΠΑΣ είναι στο 41' με ένα σουτ του Γιάκου. Εμείς ελέγχαμε το παιχνίδι και θα μπορούσαμε να προηγηθούμε και με τη φάση του Τσιλούλη αλλά και με 2-3 άλλες καλές προϋποθέσεις.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΣ έβαλε το γκολ την πρώτη φορά που πάτησε την περιοχή μας. Από εκεί και πέρα ο ΠΑΣ ήταν καλύτερος για κανά δεκάλεπτο, όμως στη συνέχεια εμείς ισορροπήσαμε. Καταφέραμε να ισοφαρίσουμε μέσα από ένα πολύ ωραίο συνδυασμό, αλλά από εκεί και πέρα χάσαμε το μυαλό μας. Είτε λόγω απειρίας είτε λόγω κακού ενθουσιασμού που έχει αυτή η ομάδα επειδή έχει πολλά νέα παιδιά, δεν καταφέραμε να κοντρολάρουμε κατευθείαν τον ρυθμό για να ελέγξουμε το παιχνίδι και μετά από ένα ατομικό λάθος δεχθήκαμε το 2-1. Για το τρίτο γκολ, δεν το συζητάμε, δεν υπάρχει κανένα πέναλτι. Με στενοχωρεί γιατί φεύγουμε χωρίς να πάρουμε κάτι, αξίζαμε να πάρουμε τουλάχιστον ένα βαθμό, όμως συνεχίζουμε».
* * *
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Μιχαήλ Ν. 6, Αποστολόπουλος 5, Μπουκουβάλας 5, Μιχαήλ Α. 6, Τζημόπουλος 6, Λίλα 7 (67' Σιόντης), Νικολιάς 7, Γιάκος 8 (89’ Σκόνδρας), Παμλίδης 6 (92’Βιδάλ), Κρίζμαν 6, Αθανασιάδης 6.

Πανιώνιος (Άκης Μάντζιος): Κότνικ 5, Τσιλούλης 6 (85’ Οικονομίδης), Μασούρας 5, Παπαγεωργίου 4 (80’ Άλμπεργκ), Κούρντι 4, Ντομίγκες 4, Κόρμπος 5, Σαραμαντάς 5, Σταυρόπουλος 4, Σπιριντόνοβιτς 3 (76’Σιντί Αλί), Ντουρμισάι 5.
* * *
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος 3-1
Άρης-Παναιτωλικός 1-2
Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ 2-1
Απόλλων Σμύρνης-Ξάνθη 1-0
Λάρισα-ΑΕΚ 0-0
Παναθηναϊκός-Ατρόμητος 1-0
Ολυμπιακός-Λαμία 3-0
Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ (σήμερα)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. ΠΑΟΚ*(***) 35 22-5
2. Ολυμπιακός 30 21-8
3. Ατρόμητος 28 22-12
4. ΑΕΚ 24 22-7
5. Παναθηναϊκός** 22 23-12
6. Παναιτωλικός 21 19-19
7. Άρης 19 18-18
8. Ξάνθη 19 11-11
9. Αστέρας Τρίπολης 18 14-13
10. Πανιώνιος 18 16-19
11. Λάρισα 15 12-17
12. ΠΑΣ Γιάννινα 14 11-20
13. ΟΦΗ 11 13-22
14. Λαμία 11 9-20
15. Λεβαδειακός* 8 9-22
16. Απόλλων Σμύρνης 5 6-23
* Έχουν ένα ματς λιγότερο
** Ξεκίνησε με -6
*** Ξεκίνησε με -2
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
(22, 23/12/2018)
ΟΦΗ-Ατρόμητος
Παναιτωλικός-Παναθηναϊκός
Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης
ΑΕΚ-Λεβαδειακός
Λαμία-Απόλλων Σμύρνης
Ολυμπιακός-Λάρισα
Ξάνθη-Άρης
ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα