Καταγγελίες για παράνομες σφαγές και διακίνηση κρεάτων!

on .

KREATA ELLHNIKH SFRAGIDA

• Αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών από πολίτες και επαγγελματίες για παράνομη πώληση προϊόντων κρέατος, τα οποία προέρχονται από παράνομες σφαγές ζώων, απευθείας σε καταναλωτές γίνεται το τελευταίο διάστημα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου. 

Σύμφωνα με την Υπηρεσία οι καταγγελίες αυτές διερευνώνται και μάλιστα οι Αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενόψει Πάσχα που τα σφάγια έχουν γενικά την… τιμητική τους!

Πάντως η Διεύθυνση Κτηνιατρικής καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση τα εξής σημαντικά:

-Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία και υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και επεξεργασίας.

-Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στο στάβλο.

«Με σκοπό την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ως πρωταρχική αποστολή της Υπηρεσίας μας, οι έλεγχοι θα ενταθούν και αυστηροποιηθούν  με σκοπό την παραδειγματική τιμωρία όσων με τις πράξεις τους θέτουν σε κίνδυνο την Δημοσία Υγεία. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι οι σφαγές ζώων ακόμα και για ιδία κατανάλωση από τους κτηνοτρόφους, μπορούν να γίνονται μόνο σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις (σφαγεία) και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις», τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Και καλεί τους καταναλωτές «να προμηθεύονται προϊόντα κρέατος μόνο από εγκεκριμένα σημεία πώλησης και να μην ρισκάρουν την δικιά τους υγεία και των οικείων τους με προϊόντα που έχουν παραχθεί, διατηρηθεί και διακινηθεί σε άγνωστες υγειονομικές συνθήκες χωρίς κανένα έλεγχο».