Να επανεξεταστεί η κατάργηση Κέντρων Πρόληψης και ΚΕΘΕΑ!

on .

TZIMOGIANNHS KETHEA SYNELEYSH 27 2 24

• Φουντώνουν οι αντιδράσεις απέναντι στο Νομοσχέδιο για την «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση», μέσω του οποίου καταργούνται, μεταξύ άλλων, τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και το ΚΕΘΕΑ, θεσμοί με σημαντικό κοινωνικό έργο όπως έχει αποδειχθεί μέσα από την πολύχρονη και πολύπλευρη δράση τους.

Ανεξαρτήτως των όποιων θετικών προβλέψεων του σ/ν, εκείνη που αφορά στα Κέντρα Πρόληψης και το ΚΕΘΕΑ θα πρέπει να επανεξεταστεί από την Κυβέρνηση, καθώς ο ρόλος των συγκεκριμένων δομών είναι καίριος, ειδικά σήμερα που οι εξαρτήσεις όχι μόνο από ουσίες αλλά και από το διαδίκτυο, τείνουν να μεταβληθούν σε μάστιγα.  

Έκτακτη συνέλευση 

Τρόποι προκειμένου να αποτραπεί η κατάθεση του Νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την «Ψυχιατρική μεταρρύθμιση» συζητήθηκαν στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Πανελλαδικού Δικτύου Διοικήσεων των Κέντρων Πρόληψης (ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε.) στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα σχεδιάστηκε η κλιμάκωση των σχετικών πρωτοβουλιών. Στη συνέλευση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης Θεσσαλονίκης Σίμος Δανιηλίδης, η Πρόεδρος του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου για τα Ναρκωτικά του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης Ρούλα Γεωργιάδη, Πρόεδροι και Μέλη Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης

Ο Στέφ. Τζιμογιάννης

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλαδικού Δικτύου, Στέφανος Τζιμογιάννης, ενημέρωσε τους παρισταμένους για την κατάσταση. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, «σε μια εποχή που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι εξαρτήσεις όλων των ειδών, η Κυβέρνηση επιχειρεί με το Νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει για διαβούλευση, να καταργήσει το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τα 75 Κέντρα Πρόληψης, το 18ΑΝΩ για τα εξαρτημένα άτομα κ.ά.».

Σύμφωνα με τον κ. Τζιμογιάννη, με το επίμαχο σ/ν Δημιουργείται ένας υδροκέφαλος, συγκεντρωτικός Οργανισμός, απόλυτα ελεγχόμενος από την Κυβέρνηση, με διορισμένο Δ.Σ. και Επιτροπές, ενώ μετατρέπουν δομές που ανήκουν σε Ν.Π.Δ.Δ. σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε Ν.Π.Ι.Δ. ενισχύοντας και ενθαρρύνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία, ακυρώνοντας έτσι το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών. Παράλληλα, καταργούν, όπως σημείωσε, θεμελιώδεις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία και χρηματοδότηση των 75 Κέντρων Πρόληψης της χώρας, με αποτέλεσμα να παύουν να είναι εγκεκριμένοι φορείς υλοποίησης Προγραμμάτων Πρόληψης, καθώς επίσης και τη χρηματοδότησή τους.

Ανάγκη ενημέρωσης

Από τις τοποθετήσεις των παρισταμένων Προέδρων και Μελών των Διοικήσεων των Κέντρων Πρόληψης, διαπιστώθηκε η ανάγκη για διαρκή ενημέρωση της κοινής γνώμης, μέσα από συνδυαστικές και στοχευμένες πρωτοβουλίες του ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε., Διοικητικών Συμβουλίων και εργαζομένων στις εν λόγω δομές με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο (αρθρογραφία - τηλεοπτικές εμφανίσεις κ.ά.), ούτως ώστε να αντιληφθούν όλοι στην ευρύτερη κοινότητα το «έγκλημα» που σχεδιάζεται να διαπραχθεί με την κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο

Το μέλλον των δομών πρόληψης των εξαρτήσεων συζητήθηκε χθες και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη να επισημαίνει, μεταφέροντας και σχετικό ψήφισμα, το σημαντικό έργο που επιτελεί εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου το Κέντρο Πρόληψης Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία», στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου μετέχει και ο ίδιος. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης τονίστηκε επίσης ο ρόλος που παίζει το ΚΕΘΕΑ, το οποίο μέσα από τα προγράμματά του δίνει δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε νέους κυρίως ανθρώπους που πέφτουν στα δίχτυα των εξαρτήσεων. Καταλήγοντας, το Περιφερειακό Συμβούλιο ξεκαθάρισε ότι θεωρεί απαραίτητες τις συγκεκριμένες δομές ζητώντας τη διατήρησή τους.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ