Καταστροφικός διασυρμός, ΠΑΣ Γιάννινα- Λαμία 1-4

on .

7

Ακόμα δυσκολότερο έγινε από χτες το σενάριο της παραμονής του ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Ηπειρώτες ηττήθηκαν με το βαρύ 1-4 από την ανώτερη Λαμία χτες το απόγευμα στο «Ζωσιμάδες» και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής βρίσκονται πλέον σε οριακή κατάσταση και κινδυνεύουν να χάσουν το… τρένο πριν καν ξεκινήσουν τα play out της Super League. Δυσκόλεψαν λοιπόν πολύ τα πράγματα για τον ΠΑΣ μετά το διπλό της Κηφισιάς στην Κρήτη επί του ΟΦΗ και την ισοπαλία του Παναιτωλικού στον Βόλο.

 Το ίδιο έργο με τα περισσότερα φετινά παιχνίδια εκτυλίχθηκε χτες το απόγευμα στο «Ζωσιμάδες». Ο ΠΑΣ Γιάννινα ηττήθηκε δίκαια με 1-4 από τη Λαμία και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτέλεσμα της 21ης αγωνιστικής δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο η υπόθεση της παραμονής του στην κατηγορία. Η ομάδα της Ηπείρου ήταν… απούσα στα πρώτα 25 λεπτά της χτεσινής αναμέτρησης και δέχτηκε δύο γκολ μέσα σε δύο λεπτά από τους Καρλίτος (20’) και Αμαράλ (22’), ενώ προηγουμένως η Λαμία είχε χάσει και πέναλτι με τον Καρλίτος (12’). Το γκολ του Κόντε (41’) αφύπνισε την ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου που στάθηκε άτυχη στο δοκάρι του Εραμούσπε (45’). Στην επανάληψη ο ΠΑΣ προσπάθησε, είχε τις ευκαιρίες, αλλά ένα τραγικό λάθος του τερματοφύλακα Αθανασίου που είχε πιάσει πριν δύο πέναλτι (12’, 61’) έφερε το τρίτο γκολ από τον Τσιλούλη (62’). Το… κερασάκι του διασυρμού του ΠΑΣ ήρθε στο τελευταίο δεκάλεπτο με τη Λαμία να πετυχαίνει και τέταρτο γκολ με τον Τσιλούλη (81’).

Πώς έπαιξαν

Ο Μιχάλης Γρηγορίου παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα με σύστημα 4-4-2 δίνοντας για πρώτη φορά φανέλα βασικού στο νέο μεταγραφικό απόκτημα, τον Άγγλο Οσέι Τούτου. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Αθανασίου, στο δεξί άκρο της άμυνας ο Σόρια και αριστερά ο Κιάκος, ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούσαν οι Παντελάκης και Εραμούσπε. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Καραχάλιος και Τζίνο, δεξί εξτρέμ έπαιξε ο Τούτου αριστερά ο Ροσέρο και το επιθετικό δίδυμο ήταν οι Παμλίδης και Κόντε.

Από την άλλη ο Λεωνίδας Βόκολος παρέταξε τη Λαμία με διάταξη 4-2-3-1. Στην εστία ήταν ο Κοσέλεφ, δεξί μπακ ο Σιμόν και αριστερό ο Αμαράλ, ενώ στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν οι Τζανετόπουλος και Παπαδόπουλος. Στα αμυντικά χαφ το δίδυμο αποτελούσαν οι Στάνκο και Νούνιες, δεξιά στα χαφ ο Τσιλούλης, αριστερά ο Μαρτίνεθ και ο Σλίβκα σε ρόλο επιτελικού χαφ πίσω από τον Καρλίτος που ήταν ο μοναδικός προωθημένος στην επίθεση. 

Κυρίαρχη Λαμία στην αρχή έπιασε πέναλτι ο Αθανασίου

Θα περίμενε κανείς η κρισιμότητα του αγώνα  σε συνδυασμό με το διπλό της Κηφισιάς στην Κρήτη επί του ΟΦΗ να δώσουν ώθηση στους παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα και να μπουν δυναμικά στον αγώνα με τη Λαμία. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη επ ουδενί. Η Λαμία μπήκε καλύτερα στον αγώνα και με καλή κυκλοφορία της μπάλας κυριάρχησε στη μεσαία γραμμή και ήταν σαφώς πιο επιθετική. 

Η ομάδα της Φθιώτιδας είχε την πρώτη αξιόλογη τελική στον αγώνα στο 8’ όταν ο Καρλίτος έκανε τη σέντρα από τα αριστερά και ο Τσιλούλης βρέθηκε αφύλακτος και πήρε την κεφαλιά, όμως η μπάλα έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του ΠΑΣ. Δευτερόλεπτα αργότερα ο Σλίβκα με έξυπνη πάσα βρήκε τον Νούνιες, ο οποίος βγήκε απέναντι από τον Αθανασίου, όμως ο πορτιέρο του ΠΑΣ τον νίκησε και κράτησε το μηδέν. 

Στην εξέλιξη της φάσης ο Καραχάλιος έχασε το κοντρόλ εντός της περιοχής και ανέτρεψε τον Μαρτίνεθ. Αρχικά ο διαιτητής Φωτιάς έδειξε φάουλ για άλλο μαρκάρισμα εκτός περιοχής, όμως με υπόδειξη του VAR Βεργέτη πήγε και είδε τη φάση και καταλόγισε το πέναλτι. 

Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε στο 12’ ο Καρλίτος που σούταρε προς την αριστερή πλευρά, όμως ο Αθανασίου μάντεψε σωστά και έπεισε στη σωστή γωνία και απέκρουσε στη μπάλα. Ήταν το πρώτο από τα δύο πέναλτι που έπιασε στον χτεσινό αγώνα ο 24χρονος Αιγιώτης πορτιέρο. 

Δύο γκολ σε δύο λεπτά η Λαμία 

Αντί το χαμένο πέναλτι της Λαμίας να λειτουργήσει υπέρ του ΠΑΣ ψυχολογικά και να τον ανεβάσει, η ομάδα της Φθιώτιδας συνέχισε να κυριαρχεί στον αγωνιστικό και ο ΠΑΣ παρέμεινε εξαφανισμένος. 

Το γκολ έμοιαζε θέμα χρόνου για τη Λαμία και τελικά ήρθε με τη συμπλήρωση του εικοσάλεπτου. Συγκεκριμένα, στο 20’ ο Αμαράλ από τον άξονα σήκωσε τη μπάλα από τον άξονα προς τα δεξιά για τον Καρλίτος, ο Ισπανός επιθετικός βρέθηκε αφύλακτος και με ωραίο μονοκόμματο σουτ προς την απέναντι γωνία νίκησε τον Αθανασίου και έκανε το 0-1 για τη Λαμία. Ήταν μια ωραία συνεργασία των παικτών της Λαμίας που έφερε το έβδομο φετινό γκολ του Ισπανού που είναι μια απόλυτα επιτυχημένη μεταγραφή.

Πριν προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί από πρώτο γκολ, η Λαμία πέτυχε και δεύτερο γκολ με τους παίκτες πρωταγωνιστές του πρώτου να αλλάζουν ρόλους. 

Συγκεκριμένα στο 22’ ο Καρλίτος βρήκε με κάθετη πάσα τον Αμαράλ, ο Πορτογάλος αριστερός μπακ «χόρεψε» τον Τούτου και τους αμυντικούς του ΠΑΣ και με το δεξί έπιασε ένα δυνατό σουτ και έστειλε τη μπάλα στον ουρανό των διχτύων του Αθανασίου για το 0-2. 

Ένα ακόμα ωραίο γκολ από τους Λαμιώτες που πέτυχαν δύο γκολ μέσα σε ένα δίλεπτο και έβαλαν τις βάσεις για το δεύτερο συνεχόμενο διπλό μετά από εκείνο στο Αγρίνιο.  

«Ξύπνησε» ο ΠΑΣ, μείωσε ο Κόντε

Από το 25λεπτο και μετά η Λαμία χαλάρωσε και ο ΠΑΣ άρχισε να «ξυπνάει» αγωνιστικά με μπροστάρη τον Κόντε. 

Ο Ισπανός επιθετικός απείλησε για πρώτο φορά στο 28’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ, όμως η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Κοσέλεφ. 

Δέκα λεπτά αργότερα στο 38’ ο Κόντε ήταν και πάλι αυτός που πήρε την κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ του Σόρια από δεξιά, όμως η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια του Κοσέλεφ. Η Λαμία απάντησε κι αυτή με στατική φάση στο 39’. 

Ο Καρλίτος εκτέλεσε κόρνερ και ο προωθημένος Τζανετόπουλος πήρε την κεφαλιά, όμως η μπάλα έφυγε άουτ. Δευτερόλεπτα αργότερα ο Ροσέρο έπιασε ένα ξερό δυνατό σουτ από δεξιά και ανάγκασε τον Κοσέλεφ με εντυπωσιακή επέμβαση να διώξει στη γωνία του. 

Το γκολ του ΠΑΣ Γιάννινα ήρθε τελικά στο 41’ με σκόρερ τον Πέδρο Κόντε. Ο Ισπανός συνεργάστηκε εξαιρετικά με τον Ροσέρο, αυτός βρήκε τον Σόρια και εκείνος σούταρε με φάλτσο, ο Κοσέλεφ έκανε ασταθή επέμβαση με το ένα χέρι, η μπάλα πήρε ύψος και πέφτοντας ο Κόντε νίκησε στον αέρα τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και μείωσε σε 1-2. Ήταν το τέταρτο φετινό γκολ του Ισπανού επιθετικού που προσπάθησε να αφυπνίσει με τις φωνές του στους συμπαίκτες του. 

Φρενήρης ρυθμός, δοκάρι με Εραμούσπε

Με τη συμπλήρωση των πρώτων 45 λεπτών ο ΠΑΣ Γιάννινα έφτασε πολύ κοντά στο γκολ της ισοφάρισης, όμως δεν του χαμογέλασε η τύχη. 

Ο Εραμούσπε βρέθηκε αρκετά μέτρα αμαρκάριστος καθώς κατέβαζε τη μπάλα, έπιασε ένα δυνατό σουτ με το δεξί, η μπάλα κόντραρε στο σώμα του Στάνκο και άλλαξε πορεία, όμως δεν έκανε το χατίρι του Αργεντινού στόπερ και τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Κοσέλεφ, παρά την προσπάθεια του πορτιέρο της Λαμίας να την βρει με τα ακροδάχτυλα. 

Το ματς είχε τρελό και φρενήρη ρυθμό στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου με τις φάσεις να είναι εκατέρωθεν. Στο 45+1’ ο Παντελάκης πήρε την κεφαλιά μετά από κόρνερ του Σόρια, όμως η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια. 

Δευτερόλεπτα αργότερα μετά από αντεπίθεση της Λαμίας και ασίστ του Σλίβκα, ο Μαρτίνεθ βρέθηκε εντός περιοχής και σούταρε, όμως ο Αθανασίου ήταν σε ετοιμότητα και μπλόκαρε. 

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τη Λαμία προηγούμενη στο σκορ, όμως ο ΠΑΣ είχε το μομέντουμ της αναμέτρησης και τη ψυχολογία πλέον με το μέρος του.

Δεύτερο πέναλτι ο Αθανασίου

Με την έναρξη της επανάληψης ο Μιχάλης Γρηγορίου έριξε στον αγώνα τον Λεό στη θέση του Σόρια και άλλαξε το σύστημα του ΠΑΣ σε 3-5-2. 

Ο Καραχάλιος οπισθοχώρησε στα στόπερ και ήταν τριάδα με τους Παντελάκη και Εραμούσπε, ενώ ο Παμλίδης γύρισε πιο πίσω και ήταν δίδυμο με τον Τζίνο. Τη δεξιά πτέρυγα κάλυπτε ο Τούτου, την αριστερή ο Κιάκος και επιθετικό δίδυμο ήταν οι Λεό και Κόντε. 

Η ομάδα της Ηπείρου είχε την πρώτη καλή στιγμή της επανάληψης στο 47’ με σουτ του Παντελάκη, το οποίο έφυγε ψηλά άουτ. Στο 49’ ήταν η σειρά του Κόντε να απειλήσει με σουτ στην κίνηση, όμως ο Κοσέλεφ ήταν σε ετοιμότητα και έδιωξε σε κόρνερ. 

Ο Μολδαβός πορτιέρο είχε απάντηση και στο 57’ σε σουτ του Παμλίδη και έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ. 

Κόντρα στη ροή της αναμέτρησης η Λαμία κέρδισε πέναλτι στο 59’. O Kαρλίτος έκανε την κάθετη πάσα προς τον Μαρτίνεθ που κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΣ, ανατράπηκε από τον Αθανασίου και ο διαιτητής Φωτιάς έδωσε το πέναλτι. 

Η φάση ελέγχθηκε από το VAR και δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκτέλεση. Εκτελεστής ήταν στο 61’ και πάλι ο Καρλίτος, όμως ο Αθανασίου έπεσε και πάλι στη σωστή γωνία και απομάκρυνε τη μπάλα σε κόρνερ μέσα σε αποθέωση από τους συμπαίκτες του. Ήταν η δεύτερη επέμβαση του Αθανασίου σε ισάριθμες εκτελέσεις πέναλτι του Ισπανού Καρλίτος στο ματς.

 

Ωραίος ο Αθανασίου, αλλά και… μοιραίος 

Το ποδόσφαιρο παίζει πολλά παιχνίδια και ένα από αυτά εκτυλίχθηκε χτες στο «Ζωσιμάδες». Από ήρωας του αγώνα και MVP της αναμέτρησης ο τερματοφύλακας Αθανασίου μετατράπηκε σε μοιραίο για τον ΠΑΣ. Μόλις δύο λεπτά μετά το πέναλτι, στο 62’, ο Καρλίτος εκτέλεσε κόρνερ, απομάκρυνε με κεφαλιά Εραμούσπε, οι παίκτες της Λαμίας επανέφεραν και η μπάλα πήρε ύψος. Ο Αθανασίου έκανε τραγικό λάθος στην έξοδο, έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του, με αποτέλεσμα αυτή να στρωθεί στον Τσιλούλη που την έσπρωξε απλά στα δίχτυα και έκανε το 1-3 πετυχαίνοντας ένα από τα ευκολότερα γκολ της καριέρα του.

Ο Μιχάλης Γρηγορίου έριξε στον αγώνα τους Ριένστρα και Ντεμίρ στη θέση των Ροσέρο και Καραχάλιου, με τον Τούρκο ποδοσφαιριστή να κάνει ντεμπούτο με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Είναι ο πρώτος Τούρκος που φοράει τη φανέλα του ΠΑΣ στην ιστορία της ομάδας, με την ελπίδα ότι θα δώσει λίγη ποιότητα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Κι όντως ο Ντεμίρ ήταν δραστήριος όσο αγωνίστηκε.  Στο 69' ο Ντεμίρ εκτέλεσε το φάουλ και με παρέμβαση του Τζανετόπουλου, η μπάλα κατέληξε κόρνερ, ενώ στο 71’ συρτό σουτ του ίδιου παίκτη δεν βρήκε στόχο, με τη μπάλα να φεύγει αρκετά δίπλα από την εστία του Κοσέλεφ.

Τέταρτο γκολ και διασυρμός ΠΑΣ 

Ο ΠΑΣ κυνήγησε ένα δεύτερο γκολ που θα τον έβαζε ξανά στη διεκδίκηση του αγώνα και είχε καλή ευκαιρία στο 77’ όταν ο Κιάκος έκανε το σουτ με το αριστερό μετά από στρώσιμο της μπάλας από τον Παμλίδη, αλλά η μπαλα έφυγε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Κοσέλεφ.

Παρά την προσπάθεια των παικτών του ΠΑΣ να βάλουν τη Λαμία στην περιοχή της, η ομάδα του Λεωνίδα Βόκολου έπαιξε έξυπνα με αντεπιθέσεις και σε μία από αυτές έφτασε σε τέταρτο γκολ και «κλείδωσε» το ματς. Στο 81’ μετά από φοβερή κάθετη μπαλιά του Τόσιτς, ο Τσιλούλης βγήκε τετ α τετ με τον Αθανασίου και πλάσαρε ιδανικά τον Αιγιώτη τερματοφύλακα του ΠΑΣ, κάνοντας το 1-4 με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στο χτεσινό παιχνίδι. 

Οι πολυάριθμοι φίλαθλοι του ΠΑΣ που είχαν συγκεντρωθεί στις γύρω του Εθνικού Σταδίου πολυκατοικίες άρχισαν να αποδοκιμάζουν τη διοίκηση της ομάδας και κυρίως τον Παναγιώτη Χριστοβασίλη. Λίγο έλειψε μάλιστα η Λαμία να πετύχει και πέμπτο γκολ στο 84’. 

Σε φάση διαρκείας στα καρέ του ΠΑΣ ο Τσούκαλος έκανε το σουτ, αλλά δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα καθώς ο Αθανασίου αποσόβησε τον κίνδυνο για την εστία του. 

Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Φωτιά βρήκε τον ΠΑΣ να γνωρίζει ακόμα μια ήττα, την 13η φετινή του και να αρχίζει να δυσκολεύει πάρα πολύ το σενάριο της παραμονής του στην κατηγορία. Ιδίως μετά το χτεσινό διπλό της Κηφισιάς, η οποία επικράτησε με 1-2 του ΟΦΗ στην Κρήτη. Πλέον, τα πράγματα για τους Ηπειρώτες είναι απολύτως οριακά και κινδυνεύουν να χάσουν το τρένο της παραμονής πριν καν ξεκινήσουν τα play out της Super League. 

Διαιτησία: Φωτιάς (Νικολαΐδης – Δέλλας)

ΠΑΣ Γιάννινα (Μιχάλης Γρηγορίου): Αθανασίου, Σόρια (46’ Λεό), Κιάκος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος (66’ Ριένστρα), Τζίνο, Τούτου, Ροσέρο (66’ Ντεμίρ), Παμλίδης (82’ Τζίμας), Κόντε (82’ Μπάλαν). 

Λαμία (Λεωνίδας Βόκολος): Κοσέλεφ, Σιμόν, Τζανετόπουλος, Παπαδόπουλος, Αμαράλ (82’ Κορνέζος), Νούνιες, Στάνκο, Τσιλούλης, Μαρτίνεθ (82’ Τσούκαλος), Σλίβκα (76’ Σίντκλεϊ), Καρλίτος (63’ Τόσιτς).