Ανοίγουν τα γήπεδα χωρίς κάμερες και σύστημα ταυτοπροσωπίας!

on .

OPADIKH BIA GHPEDO EPEISODIA

• Επιστρέφουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα από τις 12 Φεβρουαρίου, μετά την δίμηνη απαγόρευση που είχε επιβάλλει η Κυβέρνηση, στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων στου Ρέντη, που τελικά στοίχισαν τη ζωή ενός 31χρονου αστυνομικού. 

Μετά την υπερψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ελπίδα όλων είναι να μην έρθουμε ποτέ ξανά αντιμέτωποι με φαινόμενα που αμαυρώνουν τον υγιή αθλητισμό και συνταράσσουν την κοινωνική συνοχή και ειρήνη. 

Βέβαια, το παράδοξο είναι ότι τα γήπεδα ανοίγουν σε λίγες μέρες, όμως τα μέτρα που αποφάσισε η Πολιτεία και με τα οποία θα πρέπει να συμμορφωθούν οι ΠΑΕ, έχουν πάρει… παράταση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η επιστροφή των φιλάθλων θα γίνει χωρίς να έχουν εγκατασταθεί οι κάμερες και χωρίς να έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ταυτοποίησης εισιτηρίων!

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ι. Βρούτσης:

- Στις 13 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η αναβαθμισμένη λειτουργία της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ)

- Στις 6 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν στην ηλεκτρονική εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων με την λειτουργία καμερών.

- Στις 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για την ταυτοποίηση των κατόχων εισιτηρίων.

Τα βασικά σημεία…

Τα βασικότερα σημεία του νέου νόμου έχουν ως εξής:

-Αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), καθιστώντας την πιο ευέλικτη, λειτουργική και αποτελεσματική, με έναρξη ισχύος από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

- Διοικητικά μέτρα και ποινές που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ με χρονική αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα, όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές  οπαδικής βίας όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδο θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κλπ., με έναρξη ισχύος από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

- Πρόβλεψη επιβολής (επιπλέον του διοικητικού προστίμου σε βάρος του παραβάτη – κατόχου εισιτηρίου που δεν ταυτοποιείται με τον πραγματικό δικαιούχο του εισιτηρίου) και ποινής απαγόρευσης χρήσης συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικής εγκατάστασης ή ακόμη και διεξαγωγής αγώνα χωρίς την παρουσία θεατών, αν η παράβαση ή οι παραβάσεις διαπιστωθούν σε χώρο ευθύνης της γηπεδούχου.

- Νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της, με έναρξη ισχύος από την Τετάρτη 6 Μαρτίου.

-Σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με έναρξη ισχύος από την Τρίτη 9 Απριλίου.

-«Ρήτρα παραβατικότητας» για τις AAE, τα ΤΑΑ και τα Σωματεία που είναι αποδέκτες της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τη φορολογία των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων, η οποία θα συνεπάγεται από το 2025 την απομείωση της χρηματοδότησής τους σε ποσοστό έως και 50%. Τα παρακρατούμενα ποσά θα διατίθενται αποκλειστικά  για τη συντήρηση, τη βελτίωση και τη λειτουργία αθλητικών υποδομών στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.

-Όποιος προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις, καταχωρήσεις κ.λπ., πρόσφορες να υποκινήσουν πράξεις βίας ή απειλής σε βάρος αθλητικών προσώπων και φορέων, θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή.

- Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση «Σεν Ντενί» του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σκοπό την ανάπτυξη και υλοποίηση μίας διυπηρεσιακής ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια, την προστασία και τις υπηρεσίες σε αθλητικές συναντήσεις. 

- Ύπαρξη μόνο μίας Λέσχης Φιλάθλων ανά έμβλημα ομάδας, η οποία πρέπει να λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεση της ΠΑΕ, εφόσον υφίσταται ΠΑΕ, άλλως με τη συναίνεση του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου.

-Διεύρυνση προσβασιμότητας στο Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, στο οποίο θα καταχωρίζονται τα μέλη των Λεσχών Φιλάθλων, ώστε να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό και οι φίλαθλοι που δηλώνονται από Λέσχη ως μέλη της.

- Θέσπιση του πληροφοριακού συστήματος e-Kouros, ελεύθερα προσβάσιμο σε όλους. Της ψηφιακής πλατφόρμας για την καθολική ψηφιοποίηση του αθλητισμού, τη χαρτογράφηση των αθλητικών φορέων όλων των βαθμίδων και των εγκαταστάσεων ανά την Επικράτεια. Εκσυγχρονίζει και μειώνει τα διοικητικά βάρη λειτουργίας των αθλητικών φορέων, διασφαλίζοντας και τη διασύνδεση με τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα.