Με αυξημένη πλειοψηφία ψηφίστηκε το Ν/Σ για την αποτροπή της οπαδικής βίας

on .

OPADIKH BIA GHPEDO EPEISODIA

• Με αυξημένη πλειοψηφία από την Ολομέλεια ψηφίσθηκε χθες επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας.

«Υπέρ» του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Νίκη, ενώ με το «παρών» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες. 

Ο αναπλ. υπουργός, αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, ολοκληρώνοντας την συζήτηση του νομοσχεδίου τόνισε ότι η «1η Φεβρουαρίου είναι μια αποφράδα ημέρα για τον αθλητισμό, καθώς δύο χρόνια ακριβώς από την δολοφονία του Άλκη Καμπανού τα έφερε έτσι η τύχη το Κοινοβούλιο να συζητά αυτό το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας» και πρότεινε η 1η Φεβρουαρίου να καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου, στο πλαίσιο και της τροπολογίας που έχει καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βασικότερα σημεία του νέου νόμου, συνοψίζονται, μεταξύ άλλων, ως εξής:

-Διοικητικά μέτρα και ποινές που θα επιβάλλονται από τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), με χρονική αμεσότητα όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές  οπαδικής βίας όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδο θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κλπ., με έναρξη ισχύος από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

- Πρόβλεψη επιβολής (επιπλέον του διοικητικού προστίμου σε βάρος του παραβάτη – κατόχου εισιτηρίου που δεν ταυτοποιείται με τον πραγματικό δικαιούχο του εισιτηρίου) και ποινής απαγόρευσης χρήσης συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικής εγκατάστασης ή ακόμη και διεξαγωγής αγώνα χωρίς την παρουσία θεατών, αν η παράβαση ή οι παραβάσεις διαπιστωθούν σε χώρο ευθύνης της γηπεδούχου.

- Νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της, με έναρξη ισχύος από την Τετάρτη 6 Μαρτίου.

- Σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού) με έναρξη ισχύος από την Τρίτη 9 Απριλίου.

- Ύπαρξη μόνο μίας Λέσχης Φιλάθλων ανά έμβλημα ομάδας, η οποία πρέπει να λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεση της ΠΑΕ, εφόσον υφίσταται ΠΑΕ, άλλως με τη συναίνεση του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου.