Πάλεψε, αλλά ηττήθηκε στο «Καραϊσκάκης» Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

on .

OLYMPIAKOS PAS GIANNINA 28 1 2024

Πολύ σκληρό καρύδι αποδείχτηκε χτες βράδυ ο ΠΑΣ Γιάννινα στο Φάληρο. Η ομάδα της Ηπείρου πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες φετινές της εμφανίσεις, ωστόσο ηττήθηκε με 3-1 από τον Ολυμπιακό για την 20η αγωνιστική της Super League. Οι Γιαννιώτες στάθηκαν εξαιρετικά στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ωστόσο πλήρωσαν ένα κακό δεκάλεπτο στο δεύτερο ημίχρονο και οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με δύο γκολ από τους Ντόη (57') και Ναβάρο (66'). Ακόμα και τότε όμως ο ΠΑΣ δεν τα παράτησε και μείωσε στο σκορ μεπέναλτι του Κόντε (75'). Καλό ντεμπούτο του Άγγλου Τούτου που κέρδισε το πέναλτι και ταλαιπώρησε αρκετά την άμυνα του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» κλείδωσαν τη νίκη στο τέλος με γκολ του Γιόβετιτς (93') στην εκπνοή. Ευνοϊκά για τον ΠΑΣ τα υπόλοιπα αποτελέσματα και κυρίως οι ήττες Παναιτωλικού και Κηφισιάς. Παρέμεινε ίδια η εικόνα στην ουρά της βαθμολογίας.

Μ ια από τις καλύτερες φετινές του εμφανίσεις πραγματοποίησε χτες το βράδυ ο ΠΑΣ Γιάννινα, ωστόσο δεν απέφυγε την ήττα με 3-1 από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Κόντρα στα προγνωστικά οι Γιαννιώτες εμφανίστηκαν ανταγωνιστικοί και πάλεψαν μέχρι τέλους τον αγώνα στο Φάληρο και θα μπορούσαν να είχαν πάρει και αποτέλεσμα από τους Πειραιώτες. Η ομάδα της Ηπείρου απειλήθηκε ελάχιστα στο πρώτο μέρος, ωστόσο πλήρωσε ένα κακό δεκάλεπτο στην επανάληψη και δέχτηκε δύο γκολ από τους Ντόη (57') και Ναβάρο (66'), πληρώνοντας τα αμυντικά κενά. Η είσοδος των Τούτου και Κόντε έδωσε επιθετική πνοή στους Γιαννιώτες που μείωσαν με πέναλτι του Κόντε (75') και πίεσαν τον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως στην εκπνοή πέτυχε και τρίτο γκολ με τον Γιόβετιτς (93'). Ευνοϊκά για τους Γιαννιώτες τα υπόλοιπα αποτελέσματα της 20ης αγωνιστικής και κυρίως οι ήττες Παναιτωλικού και Κηφισιάς από Λαμία και Άρη αντίστοιχα. 

Πώς έπαιξαν

Με δεδομένες τις απουσίες των Παμλίδη, Λεό, Παντελάκη και Τζίνο, ο προπονητής του ΠΑΣ κλήθηκε με τα... «κουκιά μετρημένα» να ανακατέψει την τράπουλα και να καλύψει τα κενά στην επιλογή του βασικού σχήματος στο χτεσινό παιχνίδι στο Φάληρο. Ο 50χρονος τεχνικός παρέταξε τους Γιαννιώτες με διάταξη 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Αθανασίου που υπερασπίστηκε για πρώτη φορά φέτος την εστία του ΠΑΣ, δεξί μπακ έπαιξε ο Σόρια, αριστερό ο Κιάκος και οι Εραμούσπε και Μπακαδήμας ήταν το δίδυμο στα στόπερ στο κέντρο της άμυνας. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Καραχάλιος και Λιάσος. Ο Ροσέρο αγωνίστηκε δεξί εξτρέμ, αριστερό ο Τζίμας και ο Ριένστρα έπαιξε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Μπάλαν που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Από την πλευρά του ο προπονητής του Ολυμπιακού Κάρλος Καρβαλιάλ παρέταξε τους «ερυθρόλευκους» με 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Πασχαλάκης, δεξί μπακ ο Κίνι, αριστερό ο Ορτέγκα και στόπερ στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν οι Ντόη και Ρέτσος. Οι Όρτα και Έσε ήταν το δίδυμο στα αμυντικά χαφ, ο Μασούρας αγωνίστηκε δεξί εξτρέμ, αριστερό ο Μάρτινς και ο Φορτούνης έπαιξε  σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ναβάρο που ήταν στην κορυφή της επίθεσης των ερυθρολεύκων.

Καλά διαβασμένος ο ΠΑΣ, ακίνδυνος ο Ολυμπιακός

Πολύ καλά στάθηκε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα στο Φάληρο ο ΠΑΣ Γιάννινα, όπου για ένα ημίωρο περίπου δεν δέχτηκε κάποια απειλή από τον Ολυμπιακό, ενώ η ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου απελευθερωμένη από το άγχος προσπαθούσε δειλά-δειλά να βγει μπροστά. 

Η πρώτη τελική προσπάθεια του αγώνα ήταν για τον Ολυμπιακό μόλις στο 2’. Μετά από κάθετη του Φορτούνη, ο Μασούρας έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από την εστία. Η γιαννιώτικη άμυνα έδειξε τα αντανακλαστικά της και στην επόμενη επίσκεψη των ερυθρόλευκων στην περιοχή του ΠΑΣ, καθώς στο 7’ ο Όρτα τροφοδότησε τον Φορτούνη, ο οποίος προσπάθησε να μπει στην περιοχή, οι κόντρες ευνόησαν τον Μασούρα που κέρδισε ένα κόρνερ. Ο ΠΑΣ άρχισε σιγά- σιγά να βγαίνει μπροστά και είναι ενδεικτικό ότι στο 11’ οι Τζίμας-Λιάσος προσπάθησαν να συνεργαστούν στο ημικύκλιο της περιοχής, αλλά καθάρισε τη «μπουγάδα» έγκαιρα ο Ορτέγκα. 

Οι «ερυθρόλευκοι» προσπάθησαν να απειλήσουν από στατικές φάσεις και στο 19’ εκτέλεσε φάουλ ο Φορτούνης, ο Μασούρας έβαλε την προβολή, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά πάνω από τα δοκάρια του Αθανασίου. Σε μια στατική φάση για τους Ηπειρώτες και συγκεκριμένα μετά από εκτέλεση φάουλ του Σόρια στο 22’ ο πρώην τερματοφύλακας του ΠΑΣ Πασχαλάκης έδιωξε με τις γροθιές τη μπάλα. 

Φάσεις με Φορτούνη και Σόρια

Κοντά στη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός προσπάθησε από διαδοχικά κόρνερ να κλείσει τον ΠΑΣ στα καρέ του. Στο 25' μετά από εκτέλεση κόρνερ και φάση διαρκείας, ο Καραχάλιος απομάκρυνε τον κίνδυνο για την άμυνα του ΠΑΣ, ενώ στο 27’ Όρτα έκανε το σουτ με το δεξί εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε στον Κιάκο και πήρε ύψος αλλά την μπλόκαρε ο Αθανασίου και έτσι εληξε ο συναγερμός για τη γιαννιώτικη ομάδα. Οι ερυθρόλευκοι έφτασαν κοντά στο γκολ στο 30’.  Ο Έσε έκλεψε την μπάλα, τροφοδότησε τον Μασούρα στα δεξιά, εκείνος είδε την κίνηση του Φορτούνη, ο οποίος σούταρε με το εξωτερικό μέσα από την περιοχή, όμως αστόχησε. 

Ο ΠΑΣ «ξεθάρρεψε» ακόμη περισσότερο στο ματς και λίγο έλειψε να παγώσει το «Γ. Καραϊσκάκης» με την ευκαιρία του Σόρια στο 39’. Ο Ισπανός δεξιός οπισθοφύλακας έκανε την ατομική ενέργεια, συνέκλινε στον άξονα και έπαιξε γρήγορα τον συνδυασμό με τον Τζίμα. Ο Σόρια σούταρε από το ημικύκλιο της περιοχής με το δεξί με εξωτερικό φάλτσο, αναγκάζοντας τον Πασχαλάκη με δύσκολη και εντυπωσιακή εκτίναξη να διώξει σε κόρνερ. 

Η τελευταία στιγμή του πρώτου μέρους ανήκε στον Ολυμπιακό που απείλησε μέσω στατικής φάσης. Στο 41’ μετά από εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη από αριστερά, ο Ντόη πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι όμως η μπάλα έφυγε άουτ. Οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες χωρίς τέρματα, σε ένα πρώτο μέρος που κόντρα στα προγνωστικά ο ΠΑΣ Γιάννινα με τις αλλαγές που έκανε ο Γρηγορίου στην ενδεκάδα στάθηκε εξαιρετικά στο «Καραϊσκάκης».

Προβάδισμα με Ντόη 

ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ανέβασε την απόδοση του σε σχέση με το πρώτο μέρος και στην πρώτη ουσιαστικά ευκαιρία που έκανε στην επανάληψη κατάφερε να πετύχει γκολ με τον Ντόη στο 57’. Συγκεκριμένα, μετά από ένα μακρινό σουτ του κεντρικού αμυντικού του Ολυμπιακού άνοιξε το σκορ στο Φάληρο και νικήθηκε η άμυνα του ΠΑΣ. Ο Ορτέγκα έκανε την επέλαση από τα αριστερά και την παράλληλη σέντρα, έκοψε ο Εραμούσπε και απομάκρυνε ο Ροσέρο. Η μπάλα κατέληξε στον Ντόη, ο οποίος πήρε μέτρα στον άξονα και με το δεξί έπιασε αμαρκάριστος το σουτ καθώς καθυστέρησε να πάει πάνω του ο Λιάσος και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Αθανασίου για το 1-0.

Με τη φόρα του γκολ που τους έδωσε το προβάδισμα στο σκορ, οι Πειραιώτες προσπάθησαν με όπλο τις αντεπιθέσεις να πετύχουν και δεύτερο γκολ, κάτι που το έκαναν αλλά αυτό ακυρώθηκε ως offside. Συγκεκριμένα, στο 59’ μετά από γρήγορη αντεπίθεση και βαθιά μπαλιά προς τον Μάρτινς που βγήκε απέναντι από τον Αθανασίου,  ο πορτιέρο του ΠΑΣ τον νίκησε και στην εξέλιξη της φάσης ο Μασούρας σε κενή εστία έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ ακυρώθηκε με υπόδειξη του πρώτου βοηθού Φωτόπουλου, κάτι που επιβεβαίωσε και το VAR με τις γραμμές.

Ντεμπούτο Τούτου - σκόραρε και ο Ναβάρο

Με τη συμπλήρωση εξήντα τριών (63’) λεπτών στην αναμέτρηση ο Μιχάλης Γρηγορίου έριξε στο ματς τον χαφ Οσέι Τούτου στη θέση του Ροσέρο,  με τον Άγγλο να κάνει ντεμπούτο με τη φανέλα του ΠΑΣ, λίγες μέρες αφότου επισημοποιήθηκε ο δανεισμός του από τη Μπόχουμ. Επίσης, μπήκε στον αγώνα ο Κόντε στη θέση του Μπάλαν. 

Στα αγωνιστικά, οι ερυθρόλευκοι για ένα δεκάλεπτο έκαναν ό, τι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο και ο ΠΑΣ σε εκείνο το «νεκρό» του χρονικό σημείο δεν έδειξε ικανός να αντιδράσει. Μοιραία λοιπόν ήρθε και το 2-0 στο 66’ για τον Ολυμπιακό με τον Ναβάρο. Μετά από κίνηση του Τσικίνιο από αριστερά, η μπάλα κόντραρε στον Σόρια και στρώθηκε στον Μασούρα, αυτός πάσαρε με τη μία στον Φραν Ναβάρο που σκόραρε απέναντι από τον Αθανασίου για το 2-0. Αρχικά το γκολ ακυρώθηκε ως offside από τον βοηθό Φωτόπουλο, όμως τελικά με τη χρήση του VAR φάνηκε ότι ο επιθετικός του Ολυμπιακού καλύπτονταν και το γκολ μέτρησε. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ναβάρο έχει σκοράρει σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια στο πρωτάθλημα.

Μείωσε με τον Κόντε ο ΠΑΣ - δοκάρι με Ναβάρο

Ο ΠΑΣ δεν έδειξε πρόθυμος να παραδώσει τα όπλα στο Φάληρο και άρχισε να βγάζει σιγά-σιγά αντίδραση μετά το δεύτερο γκολ που δέχτηκε. Μάλιστα, στο  69’ ο Τούτου είχε την πρώτη τελική στο ματς αλλά έκοψε η άμυνα του Ολυμπιακού σε κόρνερ. Οι Γιαννιώτες κέρδισαν πέναλτι στο 73’ με τον Οσέι Τούτου και κατάφεραν να μειώσουν στο σκορ με την εύστοχη εκτέλεση του πέναλτι από τον φυσικό τους αρχηγό Πέδρο Κόντε. Συγκεκριμένα, στο 73’ πραγματοποίησε εντυπωσιακή ενέργεια ο Άγγλος με καταγωγή από τη Γκάνα που πήρε την μπάλα από το κέντρο, πέρασε πέντε παίκτες του Ολυμπιακού και μπήκε στην περιοχή. Ο Τούτου ανατράπηκε εντός περιοχής από τον Ρέτσο και ο διαιτητής Περράκης καταλόγισε το πέναλτι. Ο VAR συμφώνησε με την απόφαση του διαιτητή και το πέναλτι καταλογίστηκε παρά τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του Ολυμπιακού ότι το μαρκάρισμα ήταν εκτός.

Ο Ισπανός επιθετικός  στο 75’ ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι που κέρδισε ο Τούτου, έστειλε τη μπάλα στο κέντρο, ο Πασχαλάκης έπεσε δεξιά και η μπάλα στα δίχτυα.  Αυτό ήταν το τρίτο γκολ του Ισπανού Κόντε μετά τα δύο που είχε πετύχει κόντρα στην Κηφισιά στην πρεμιέρα. Ο Μιχάλης Γρηγορίου στο 82’ προχώρησε σε διπλή αλλαγή, βάζοντας τον Τσαούση στη θέση του Κιάκου και τον Έφορντ στη θέση του Ριένστρα, αλλάζοντας έτσι αριστερό μπακ και επιτελικό χαφ αντίστοιχα. 

Όσο άδειαζε ο άμμος από την κλεψύδρα, ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να πετύχει τρίτο γκολ για να καθαρίσει την υπόθεση νίκη και ο ΠΑΣ να φέρει τούμπα το ματς και να ισοφαρίσει. Αρχικά, ο Ολυμπιακός απείλησε στο 87’ όταν μετά από λάθος πάσα του Έφορντ προς τον Καραχάλιο, βγήκε στην αντεπίθεση με τον Μασούρα, τελικός αποδέκτης της μπάλας ήταν Ποντένσε, που παρότι γλίστρησε βγήκε απέναντι από τον Αθανασίου, όμως τον σταμάτησε ο Πελοποννήσιος γκολκίπερ των Ηπειρωτών. Ο Ολυμπιακός έφτασε σε ακόμη μια φάση κοντά σε τρίτο γκολ, έχοντας δοκάρι με τον Ναβάρο στο 88’. Μετά από λάθος του Μπακαδήμα και κόντρα της μπάλας με τον Μασούρα, ο Ναβάρο έκλεψε και έκανε το σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής, η μπάλα πήγε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Αθανασίου και έφυγε παράλληλα με την εστία.

Κλείδωσαν τη νίκη με Γιόβετιτς οι Πειραιώτες

Οι Γιαννιώτες ανέβηκαν ψηλά και έφτασαν με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή, δημιουργώντας μια αξιόλογη φάση στο 89’. Ο Σόρια «σέρβιρε», ο Τζίμας σούταρε πάνω στα σώματα και στη συνέχεια ο Τούτου έστρωσε στον Λιάσο που σούταρε άστοχα.

Η ομάδα του Κάρλος Καρβαλιάλ κλείδωσε τη νίκη στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον ΠΑΣ να γνωρίζει τελικά την ήττα, πέφτοντας μαχόμενος. Στο 93’ σε αντεπίθεση για τους Πειραιώτες, ο Φορτούνης έβγαλε στον κενό χώρο τον Μασούρα, αυτός έστρωσε παράλληλα στον νεοεισελθόντα Γιόβετιτς, ο οποίος με σουτ έστειλε τη μπάλα πρώτα στο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα του Αθανασίου για το 3-1.

Διαιτησία: Περράκης (Φωτόπουλος- Σαμοϊλης)

Ολυμπιακός (Κάρλος Καρβαλιάλ): Πασχαλάκης, Κίνι, Ορτέγκα, Ντόη, Ρέτσος, Φορτούνης, Όρτα (61’ Τσικίνιο), Μασούρας, Ναβάρο (90 ' Γιόβετιτς), Έσε (73’ Ποντένσε), Μάρτινς (73’ Καρβάλιο).

ΠΑΣ Γιάννινα (Μιχάλης Γρηγορίου): Αθανασίου, Σόρια, Κιάκος (82’ Τσαούσης), Μπακαδήμας, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Λιάσος, Ροσέρο (63’ Τούτου), Τζίμας, Ριένστρα (82’ Έφορντ), Μπάλαν (63’ Κόντε).