Βαριά ήττα στην Τούμπα ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 4-0

on .

8B

Βαριά αλλά αναμενόμενη ήττα δέχτηκε χτες το βράδυ ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς ηττήθηκε με 4-0 από τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας. Οι Γιαννιώτες εμφανίστηκαν μόνο στο πρώτο μέρος στη Θεσσαλονίκη και παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με τον Μπάμπα Ραχμάν (29’) είχαν δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Λεό. Στο δεύτερο μέρος η ομάδα της Ηπείρου έκανε κάκιστη εμφάνιση δέχτηκε τρία γκολ από τους Μεϊτε (49’), Τζίμα (53’) και αυτογκόλ του Ριένστρα (66’), ενώ θα μπορούσε το σκορ να είχε πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Συνολικά η 18η αγωνιστική άφησε τα ίδια δεδομένα στη μάχη της παραμονής καθώς μαζί με τον ΠΑΣ ηττήθηκαν και η Κηφισιά από τον Ολυμπιακό, ο Παναιτωλικός με το ίδιο σκορ από τον Άρη, αλλά και ο Βόλος από τον Αστέρα στην Τρίπολη. Μοναδικός κερδισμένος ο Πανσερραϊκός, ο οποίος πήρε σπουδαίο διπλό στη Λαμία.

Τ η δέκατη ήττα του στο φετινό πρωτάθλημα και την πλέον βαριά γνώρισε χτες το βράδυ ο ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Γιαννιώτες ηττήθηκαν με 4-0 από τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας για την 18η αγωνιστική και παρέμειναν μαζί με την Κηφισιά στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα. Η ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου κατέβηκε στην Τούμπα μόνο στο πρώτο μέρος και μόνο τότε ήταν ανταγωνιστική κόντρα στον Δικέφαλο του Βορρά παρά το γκολ του Μπάμπα Ραχμάν (29’) καθώς έχασε ευκαιρίες με τον Λεό. Στην επανάληψη ο ΠΑΣ ήταν ανύπαρκτος και ο ΠΑΟΚ τον φόρτωσε με τρία γκολ με τους Μεϊτέ (49’) και Τζίμα (53’), αλλά και το αυτογκόλ του Ριένστρα (66’), ενώ θα μπορούσε να είχε πετύχει άλλα τόσα με τις ευκαιρίες και το δοκάρι του Μπράντον Τόμας (86’). Προβληματική η εικόνα της άμυνας στις στατικές φάσεις και πολλά κενά από την αριστερή πλευρά.

Πώς έπαιξαν

Με σκοπό να διασφαλίσει τα μετόπισθεν παρέταξε τον ΠΑΣ στο γήπεδο της Τούμπας ο προπονητής Μιχάλης Γρηγορίου, ο οποίος χρησιμοποίησε τη διάταξη 3-5-2 και βάζοντας τρεις στόπερ. Ο Κλέιμαν ήταν κάτω από τα δοκάρια και την τριάδα των στόπερ στο κέντρο της άμυνας αποτελούσαν οι Παντελάκης, Εραμούσπε και Μπακαδήμας. Τη δεξιά πτέρυγα κάλυπτε ο Σόρια και την αριστερή ο Κιάκος. Στα αμυντικά χαφ ήταν οι Καραχάλιος και Τζίνο, μπροστά τους έπαιζε  ο Ριέντρα, ενώ το δίδυμο στην επίθεση αποτελούσαν οι Λεό και Κόντε.

Από την πλευρά του ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρέταξε τον ΠΑΟΚ με 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Κοτάρσκι, δεξί μπακ ο Σάστρε, αριστερό ο Μπάμπα, ενώ στο κέντρο της άμυνας στόπερ αγωνίστηκαν οι Κουλιεράκης και Κετζιόρα. Στα αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Μεϊτέ και Οζντόεφ, δεξί εξτρεμ αγωνίστηκε ο Ντεσπότοφ, αριστερό ο Τάισον και ο Μουργκ ήταν σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Τζίμα που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Απείλησε στο ξεκίνημα με Λεό

Με πορτοκαλί εμφανίσεις αγωνίστηκε στο χτεσινό παιχνίδι ο ΠΑΣ Γιάννινα στο άδειο γήπεδο της Τούμπας λόγω των μέτρων που ισχύουν από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας έως τουλάχιστον τις 12 Φεβρουαρίου.

Στα αμιγώς αγωνιστικά, το παιχνίδι είχε καλό ρυθμό στο ξεκίνημά του και ο ΠΑΣ στεκόταν εξαιρετικά απέναντι στον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου δεν απειλήθηκε καθόλου στο πρώτο εικοσάλεπτο από τους γηπεδούχους, ενώ λίγο έλειψε να προηγηθεί με το καλησπέρα της αναμέτρησης στο σκορ με τη χαμένη ευκαιρία του Λεό. Συγκεκριμένα, στα πρώτα 61 δευτερόλεπτα, ο Σόρια βρήκε τον Λεό και ο Γάλλος από δεξιά έκανε το σπριντ, πέρασε σαν σταματημένο τον Κουλιεράκη. Ο Λεό θα μπορούσε να πλασάρει τον Κοτάρσκι, όμως προτίμησε να πασάρει παράλληλα στον Κόντε και ο Ισπανός δεν πρόλαβε με προβολή να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Οι Γιαννιώτες μόλις στο 3’ πραγματοποίησαν ακόμη μια αξιόλογη προσπάθεια στο ματς, όταν ο Κόντε έκλεψε έξυπνα και πάσαρε στον Λεό, όμως ο Γάλλος επιθετικός καθυστέρησε και δεν έφυγε κατά μέτωπο τετ α τετ με τον Κοτάρσκι.

Οι γηπεδούχοι σταδιακάν πήραν τα ηνία και στο 20’ έχασαν διπλή ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ. Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Μουργκ από δεξιά, ο Οζντόεφ πήρε την πρώτη κεφαλιά,  ο Τζίμας βρέθηκε αφύλακτος στο δεύτερο δοκάρι και σούταρε εξ επαφής, όμως ο Κλέιμαν έσωσε τον ΠΑΣ. Σε δεύτερο χρόνο ο Κουλιεράκης σούταρε υπό την πίεση του Μπακαδήμα και η μπάλα έφυγε κόρνερ με τους Γιαννιώτες να γλιτώνουν τα χειρότερα στη συγκεκριμένη φάση. 

Προβάδισμα με Μπάμπα ο ΠΑΟΚ

Οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να προηγηθούν στο σκορ λίγο πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού, εκμεταλλευόμενοι την ολιγωρία και ένα λάθος στην άμυνα του ΠΑΣ, η οποία δεν έδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά στην επίθεση που έκανε ο ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα να βρεθεί ο ΠΑΣ πίσω στο σκορ. Στο 29’ ο Μουργκ εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, ο Καραχάλιος απομάκρυνε ασθενώς και η μπάλα κατέληξε στον Ντεσπόντοφ, ο οποίος έπιασε το δυνατό σουτ. Ο Κλέιμαν έκανε εντυπωσιακή επέμβαση και έσωσε, όμως η μπάλα στρώθηκε αριστερά στον Μπάμπα Ραχμάν, ο οποίος πρόλαβε τον Μπακαδήμα και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΣ για το 1-0. Αυτό ήταν το τρίτο σερί γκολ του Γκανέζου αριστερού οπισθοφύλακα που το πανηγύρισε με τους συμπαίκτες του. Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να ανεβαίνει ψηλά με στόχο ένα δεύτερο γκολ και στο 40’ ζήτησε πέναλτι σε διεκδίκηση της μπάλας του Τζίμα με τον Εραμούσπε εντός περιοχής, αλλά ο διαιτητής Τσακαλίδης έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Ανεπανάληπτο τετ α τετ Λεό

Στα τελευταία του λεπτά το πρώτο ημίχρονο έκρυβε συγκινήσεις με τις δυο ομάδες να έχουν από μια σπουδαία ευκαιρία για να διπλασιάσει τα τέρματά του ο ΠΑΟΚ στη μία περίπτωση και να ισοφαρίσει στο σκορ ο ΠΑΣ στην άλλη.

Αρχικά, στο 44’ ο Μουργκ εκτέλεσε γρήγορα ένα κερδισμένο φάουλ, ο Σάστρε από δεξιά έκανε τη σέντρα σουτ, ο Κλέιμαν αρχικά ξεγελάστηκε καθώς θεώρησε ότι πήγαινε για σέντρα, όμως η μπάλα πήρε πορεία προς τα δίχτυα. Τελικά ο πορτιέρο του ΠΑΣ με ανάποδο χέρι έσωσε τον ΠΑΣ από δεύτερο γκολ. Οι Γιαννιώτες έδειξαν αποφασισμένοι να μη πετάξουν λευκή πετσέτα και χτυπώντας στο κομμάτι των αντεπιθέσεων, λίγο έλειψε να ισοφαρίσουν με τον Λεό. Ο Κόντε με εξαιρετική κάθετη πάσα έβγαλε τον Λεό ολομόναχο στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ. Ο Γάλλος επιθετικός νίκησε στο σπριντ τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ, βρέθηκε απέναντι από τον Κοτάρσκι από θέση πλάγια αριστερά, αλλά το τελείωμα του δεν ήταν καλό και χάθηκε μοναδική ευκαιρία την ισοφάριση. Ο ΠΑΟΚ πήγε προηγούμενος στα αποδυτήρια με το υπέρ του 1-0, σκορ που αδικούσε τον ΠΑΣ με βάση την εικόνα που είχε στο πρώτο μέρος.

Διπλό «χτύπημα» με Μεϊτέ- Τζίμα

Το σκηνικό άλλαξε άρδην με το ξεκίνημα της επανάληψης όπου ο ΠΑΣ Γιάννινα παραδόθηκε στις ορέξεις των γηπεδούχων που μπήκαν με επιθετικά κέφια στο δεύτερο ημίχρονο προκειμένου να πετύχουν κι άλλα γκολ για να κλειδώσουν τη νίκη. Μέσα σε τέσσερα λεπτά η ομάδα του Λουτσέσκου πέτυχε δυο γκολ και έχασε μια ακόμη σημαντική ευκαιρία. Αρχικά στο 49’ ο ΠΑΟΚ κέρδισε φάουλ με τον Τάισον που παραχώρησε ο Παντελάκης. Ο μόνιμος εκτελεστής των στημένων Μουργκ εκτέλεσε το φάουλ, ο Εραμούσπε με κεφαλιά έδιωξε προς τα πίσω και στο δεύτερο δοκάρι ο Μεϊτέ έκανε με πλασέ το γέμισμα, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και κατέληξε στα δίχτυα του ΠΑΣ για το 2-0. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Γάλλου με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και στο γκολ φέρει ευθύνη ο Κλέιμαν με το ολέθριο λάθος που έκανε και με τον κακό υπολογισμό της μπάλας. Οι γηπεδούχοι στο 52’ έχασαν νέα μεγάλη φάση όταν σε εκτέλεση φάουλ του Μουργκ από δεξιά, ο Μεϊτέ πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Κετζιόρα βρέθηκε ολομόναχος, όμως βρήκε τη μπάλα με τον μηρό και αυτή πήρε ύψος και έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Κλέιμαν. Μπορεί ο ΠΑΣ στη φάση του 52’ να στάθηκε τυχερός, ωστόσο στο επόμενο λεπτό δέχτηκε και τρίτο γκολ από τον ΠΑΟΚ που διεύρυνε το προβάδισμά του χάρη σε ένα ηπειρωτόπουλο, τον Τζίμα. Συγκεκριμένα, στο 53’ μετά από τακουνάκι  του Ντεσπόντοφ από δεξιά και σέντρα του Κετζιόρα από δεξιά,  ο Τζίμας νίκησε στη μονομαχία τον Εραμούσπε και με κεφαλιά έκανε το 3-0 για τον ΠΑΟΚ. Το τρίτο γκολ του ΠΑΟΚ ξεγύμνωσε και το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε στο κέντρο της άμυνας του ΠΑΣ στις εναέριες μονομαχίες.

Τεσσάρα με αυτογκόλ Ριένστρα

Μετά το τρίτο γκολ που πέτυχαν οι Θεσσαλονικείς, όλα είχαν κριθεί στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ να απειλεί στο 61’ με σουτ του Τάισον όπου η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια, ενώ έφτασε και σε τέταρτο γκολ χάρη σε αυτογκόλ που σημείωσε ο Ριένστρα. Μετά από γρήγορη αντεπίθεση από δεξιά με τον Σάστρε, ο ο Ισπανός έκανε τη σέντρα, ο Ριένστρα προσπάθησε να του βάλει την κόντρα, όμως η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά, ξεγέλασε τον Κλέιμαν και κατέληξε στα δίχτυα του ΠΑΣ για το 4-0. 

Ο Μιχάλης Γρηγορίου έριξε στο ματς τους Λιάσο στη θέση του Μπακαδήμα και Έφορντ στη θέση του Καραχάλιου, αλλάζοντας το σύστημα σε 4-2-3-1. Ο Λιάσος πήγε στα χαφ και ο Εφορντ στα άκρα. Οι Γιαννιώτες παραλίγο να μειώσουν στο σκορ στο 71’. Ο Ριένστρα βρήκε ωραία τον Ροσέρο, ο Κολομβιανός μεσοεπιθετικός έκανε αδύναμο πλασέ και η μπάλα έφυγε άουτ.

Ο Δικέφαλος του Βορρά συνέχισε να ψάχνει ακόμη ένα γκολ, καθώς στο 76’ ο Κωνσταντέλιας με τα μαγικά του πέρασε σαν σταματημένη την άμυνα του ΠΑΣ και έστρωσε στον Μπράντον Τόμας, όμως το πλασέ του τελευταίου ήταν άστοχο.  Στο 83’ χάθηκε ακόμη μια ευκαιρία για την ομάδα του Λουτσέκου να κάνει πέντε τα τέρματά της, όταν μετά από αντεπίθεση και ασίστ του Τάισον στον Μπράντον Τόμας, ο οποίος βγήκε τετ α τετ με τον Κλέιμαν και τον νίκησε ο πορτιέρο του ΠΑΣ σώζοντας από το πέμπτο γκολ.  Η φάση προήλθε έπειτα από λάθος του Τζίνο που έκλεψε τη μπάλα ο Τάισον.

Ο Μπράντον Τόμας είχε και δοκάρι στο 86’ όταν από παιδικό λάθος του Τζίνο εντός της περιοχής του ΠΑΣ ο Κωνσταντέλιας έκλεψε και έδωσε ασίστ «πάρε-βάλε» στον Μπράντον Τόμας, όμως ο Ισπανός επιθετικός σημάδεψε τη ρίζα του δεξιού κάθετου δοκαριού και τα έβαλε με την τύχη του.

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τον ΠΑΣ να γνωρίζει την πιο βαριά φετινή του ήττα και να μένει χωρίς βαθμό σε ακόμα ένα ματς με ομάδα της πρώτης πεντάδας. Οι Γιαννιώτες παρέμειναν στην τελευταία θέση μαζί με την Κηφισιά και θα παίξουν τα… ρέστα τους το ερχόμενο Σάββατο με τον Πανσερραϊκό στο «Ζωσιμάδες». 

Διαιτησία: Τσακαλίδης (Πετρόπουλος- Φωτόπουλος)

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε (79’ Λύρατζης), Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Οζντόεφ (73’ Μάρκος Αντόνιο), Μεϊτέ, Ντεσπόντοφ (67’ Ζίβκοβιτς Ζ), Μουργκ (67’ Κωνσταντέλιας), Τάισον, Τζίμας (67’ Μπράντον Τόμας)

ΠΑΣ Γιάννινα (Μιχάλης Γρηγορίου): Κλέιμαν, Σόρια (88’ Πανάγου), Κιάκος, Παντελάκης, Μπακαδήμας (71’Λιάσος), Εραμούσπε, Καραχάλιος (71’ Έφορντ), Ριένστρα, Τζίνο, Κόντε (62’ Μπάλαν), Λεό (62’ Ροσέρο).