Ο αθλητικός τουρισμός έδωσε και φέτος ανάσα στον Ν. Ιωαννίνων!

on .

ZZMR2016 42km

• Μπορεί τα Γιάννενα να μην αποτελούν κορυφαίο τουριστικό προορισμό για το καλοκαίρι, αφού οι περισσότεροι επιλέγουν για διακοπές τα παράλια, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η πρωτεύουσα της Ηπείρου προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες «ειδικού σκοπού», οι οποίοι έρχονται στην περιοχή μας προκειμένου να συμμετάσχουν ή για να παρακολουθήσουν αθλητικές διοργανώσεις, συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ειδικά όσον αφορά στη  πρώτη κατηγορία και αυτό το καλοκαίρι έλαβαν χώρα στα Γιάννενα και ευρύτερα στον Νομό σημαντικοί αγώνες και πρωταθλήματα τα οποία έφεραν πολύ κόσμο δίνοντας «ανάσες» στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, ενώ και για τον Σεπτέμβριο θα είναι πλούσια η δραστηριότητα.  

Τρέχοντας στο Ζαγόρι

Η διοργάνωση που σαφώς ξεχώρισε για μία ακόμη χρονιά ήταν και φέτος ο αγώνας ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running χάρη στον οποίο τα χωριά του Ζαγορίου πλημμύρισαν επί τριήμερο με χιλιάδες δρομείς και επισκέπτες. Σύμφωνα με απολογιστική ανακοίνωση των διοργανωτών, ο αγώνας προσείλκυσε περίπου 2.500 Έλληνες και ξένους αθλητές και άλλους 10.000 θεατές! Η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει πλέον γίνει θεσμός για τη χώρα μας και σ’ αυτήν συμμετέχει η «αφρόκρεμα» του δρομικού κινήματος, το οποίο κυριολεκτικά… γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ εξασφαλίζει μεγάλη προβολή για το Ζαγόρι. 

 Αθλήματα στη λίμνη

Αρχές του μήνα που διανύουμε διεξήχθη στη λίμνη Παμβώτιδα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης Μεγάλων Αποστάσεων, στο οποίο έλαβαν μέρος σωματεία απ’ όλη τη χώρα με αρκετές εκατοντάδες αθλητών. Η διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία αποσπώντας μάλιστα τα επαινετικά σχόλια ανθρώπων της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Την τιμητική του είχε εξάλλου αυτό το καλοκαίρι και το κανάλι της Αμφιθέας, στο οποίο διεξήχθησαν δύο Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Θαλασσίου Σκι, ένα τον Ιούλιο κι ένα τον Αύγουστο, προσελκύοντας επίσης μεγάλο αριθμό αθλητών, παράγοντες του αθλήματος και, το κυριότερο, χαρίζοντας στα Γιάννενα και τη λίμνη Παμβώτιδα διεθνή προβολή μέσω πλάνων από τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού. 

Στα νερά της Παμβώτιδας έλαβε χώρα επί διήμερο αρχές του περασμένου Ιουλίου και η πρώτη φάση της φετινής Πανελλήνιας Συνάντησης Ανάπτυξης της Κωπηλασίας με τη συμμετοχή δεκάδων νεαρών αθλητών και αθλητριών απ’ όλη τη χώρα.  

Τένις στο Πυρσινέλλα

Και ο Σεπτέμβριος που μπαίνει όμως φέρνει σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις στα Γιάννενα και μαζί μ’ αυτές και πολλούς επισκέπτες. Η πρώτη είναι διεθνείς αγώνες Τένις για αθλητές από 30 ετών και πάνω (ITF Seniors 30+), οι οποίοι θα λάβουν χώρα από αύριο, Πέμπτη και μέχρι την ερχόμενη Κυριακή στο Πάρκο Πυρσινέλλα, με τη συμμετοχή πολλών βετεράνων του αθλήματος.

Οικοδεσπότης σύλλογος είναι ο Όμιλος Αντισφαίρισης Ιωαννίνων, ο Πρόεδρος του οποίου Λάζαρος Γιώτης κάλεσε το κοινό να παρακολουθήσει τους αγώνες που προσφέρουν, όπως είπε, δυνατό θέαμα και καλό τένις. Ο κ. Γιώτης εξήγησε ότι δεκάδες αθλητές, Έλληνες και ξένοι, όλων των ηλικιών άνω των 30 ετών αναμένεται να βρεθούν στα Γιάννενα προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια γιορτή του τένις ενώ υπογράμμισε ότι το άθλημα απευθύνεται σε όλους και σε όλες τις ηλικίες. 

«Στόχος μας είναι αφενός να γνωρίσει περισσότερος κόσμος το τένις και αφετέρου να προσελκύσουμε μέσα από τις μεγάλες αυτές διοργανώσεις ξένο κόσμο στα Γιάννενα προσφέροντας και εμείς με τη σειρά μας ό,τι καλύτερο μπορούμε στην αύξηση των επισκεπτών στον Όμιλο και στην περιοχή», σημείωσε μεταξύ άλλων. 

…Και το Lake Run!

H «αυλαία» της φετινής θερινής αθλητικής σεζόν θα ολοκληρωθεί για τα Γιάννενα με άλλη μία σημαντική διοργάνωση που τα τελευταία χρόνια καταφέρνει να προσελκύσει μεγάλο αριθμό αθλητών και επισκεπτών στην περιοχή μας. Ο λόγος για τον αγώνα δρόμου Ioannina Lake Run με τις ποικίλες διαδρομές και παράλληλες διοργανώσεις, στον οποίο τρέχουν κάθε χρόνο πολύ γνωστοί δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Το ενδιαφέρον για τον φετινό αγώνα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Με βάση πληροφορίες από την πλευρά των διοργανωτών εκτιμάται πως το φετινό Lake Run θα προσεγγίσει από άποψη συμμετοχών τα επίπεδα του 2019, όταν σε όλες τις διαδρομές της διοργάνωσης έτρεξαν περίπου 3.900 δρομείς! Ήδη πάνω από 1.000 αθλητές έχουν δηλώσει συμμετοχή στη διαδρομή των 30 χλμ., ενώ φέτος επιστρέφουν αγώνες που δεν έγιναν τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας.