Το μετάλλιο της πόλης στους θρύλους του ΠΑΣ

on .

PALAIMAXOI PAS BRABEYSH

 Στιγμές από το ένδοξο παρελθόν του «Άγιαξ της Ηπείρου» ξύπνησαν χθες  το πρωί στην αίθουσα του Δημαρχείου όπου ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ τίμησε με το μετάλλιο της πόλης τους Κώστα Οικονομίδη, Τάκη Γραμμενιάτη (το μετάλλιο παρέλαβε ο Αιμίλιος Νέος), Τίτο Παστερνάκη και τον αρχηγό της ένδοξης εποχής του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργο Σιόντη.

Στην εκδήλωση  ήταν και ο Αλφέδρο Γκαλσμάνης αλλά και ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος ο πρόεδρος της «χρυσής» εποχής των Αργεντίνων.

  Ο Δήμαρχος της πόλης Μωυσής Ελισάφ, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «τιμούνται τέσσερις παλαίμαχοι  ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα της «χρυσής» εποχής της δεκαετίας του 1970, «τότε που πραγματικά η ομάδα μας έκανε ένα μεγάλο άλμα και άφησε το στίγμα της όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και στο εξωτερικό».

 Ο  Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκος Τσόλης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά που φιλοξενούνται στο Δημαρχείο, τέσσερα στελέχη της θρυλικής ομάδας του «Άγιαξ της Ηπείρου {…}  κάποιους από αυτούς που πρωταγωνίστησαν σε πολύ δύσκολες εποχές στην Ήπειρο της λησμονιάς, της ανεργίας, της ξενιτιάς και αυτοί ήταν το αποκούμπι μας για πάρα πολλά χρόνια μέσα από την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα».   

Στη συνέχεια ακολούθησε η βράβευση με μετάλλια της πόλης και  αναμνηστικά διπλώματα στους Σιόντη, Παστερνάκη, Οικονομίδη και Νέο που εκπροσωπούσε τον Γραμμενιάτη.

Ακολούθησαν δηλώσεις από τους παλαίμαχους.

Σιόντης: «Παραμελημένοι  από την ΠΑΕ»

Ο αρχηγός της εποχής του «Άγιαξ της Ηπείρου» Γιώργος Σιόντης αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την βράβευση τόνισε ότι θα πρέπει να βραβευτούν και οι υπόλοιποι παλαίμαχοι, ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους παλαίμαχους η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα λέγοντας ότι τους έχει παραμελημένους.

«Είναι μεγάλη τιμή αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή από τον Δήμο να βραβεύσει κάποιους ανθρώπους για αυτό που υπάρχει σήμερα και το οποίο θα διατηρηθεί για πολλά χρόνια. Προσφέραμε εκείνη την εποχή κάτι πρωτόγνωρο στην πόλη και όχι μόνο για αυτό μας ονόμασαν ο «Άγιαξ της Ηπείρου» και αυτό οφείλεται στους παίκτες που είχαν έρθει τότε Παστερνάκης, Κοντογιωργάκης, Γκλασμάνης και μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες φτιάξαμε ένα φοβερό σύνολο».   

Παστερνάκης: «Τα καλύτερα μου χρόνια   στον ΠΑΣ»

Ο Τίτο Παστερνάκης ανέφερε ότι πέρασε τα καλύτερα του χρόνια στον ΠΑΣ και πάντα μιλάει στο γιο του για την Ελλάδα και την ομάδα.

«Παρακολουθώ τον ΠΑΣ Γιάννινα και βλέπω ότι έχει αλλάξει και η πόλη και δεν θέλω ν φύγω. Περάσαμε τα καλύτερα χρόνια της ζωή μας στην ομάδα και στον γιο μου πάντα του μιλάω για την Ελλάδα και τα Γιάννινα και σήμερα συγκινήθηκα πολύ».

Οικονομίδης: «Ότι πετύχαμε έγινε γιατί ήμασταν φίλοι»

Από την πλευρά του ο Κώστας Οικονομίδης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και είπε ότι όλα αυτά έγιναν γιατί όσοι αγωνίστηκαν σε αυτή την ομάδα ήταν φίλοι.

«Εμείς τα ανεβάσαμε (τα Γιάννενα) στο ποδόσφαιρο, ο Δήμαρχος θέλω να τα ανεβάσει στον τουρισμό. Αυτό που αφήνω εγώ θα το συνεχίσουν τα εγγόνια μου, ο ένας είναι τερματοφύλακας και ο άλλος σαν εμένα».

Νέος: «Αυτοί οι άνθρωποι ήταν τα πρότυπα μας»

Ο Γραμματέας των Βετεράνων Αιμίλιος Νέος που παρέλαβε εκ μέρους του Τάκη Γραμμενιάτη το μετάλλιο τόνισε ότι αυτοί οι άνθρωπο είναι η ζωντανή ιστορία του ΠΑΣ και τα πρότυπα από τα οποία έμαθαν πολλά.

«Με την ιδιότητα του Γραμματέα των Βετεράνων παρέλαβα το μετάλλιο της πόλης εκ μέρους του Τάκη Γραμμενιάτη. Για τους Βετεράνους είναι ιδιαίτερα τιμητική αυτή η εκδήλωση  και θέλω να ευχαριστήσω τη Δημοτική Αρχή για αυτή την πρωτοβουλία μιας και αυτοί οι άνθρωποι ήταν τα πρότυπα μας και το καλό παράδειγμα γιατί μας έμαθαν πολλά όταν έπαιζαν ποδόσφαιρο».

Κωνσταντόπουλος: «Ο ΠΑΣ μόνοιασε όλους τους ανθρώπους»

Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στο εγχείρημα που έγινε και δημιουργήθηκε ο ΠΑΣ που μόνοιασε όπως είπε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήεσεων.

« Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μια ιστορία μεγάλη που ξεκίνησε από το 1966 μόνοιασε τις τότε πολιτικές πεποιθήσεις, συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο και αποτέλεσαν τη νέα γενιά και όλα αυτά πρέπει να μαζευτούν ώστε να ξέρουν οι νέοι πως έγινε ο «Άγιαξ της Ηπείρου».