» Σ. ΔΟΓΟΡΙΤΗΣ: «Οικογενειακό το κλίμα στην Ηλιόκαλη, χαρούμενοι με την άνοδο»

on .

DOGORITIS 2

• Είναι ένας άνθρωπος που ζει έντονα κάθε στιγμή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, ανέλαβε την Αμπελιά το 2004 και μέχρι σήμερα έχει θητεύσει σε πάγκους αρκετών ομάδων του ερασιτεχνικού. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το μοναδικό του χιούμορ και να ξεχάσει ατάκες σαν το «λάρωσε», τα «χωριατλίκια» και το χατ-τρικ του…Φατσέα από το Κολοκοτρωνίτσι;

Ο λόγος φυσικά για τον προπονητή της Ηλιόκαλης Σωτήρη Δογορίτη που παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον «Π.Λ» και τους Χρήστο Καλύβα και Νίκο Γιωτίτσα. Μίλησε για το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στα αποδυτήρια της ομάδας του, έκανε απολογισμό της σεζόν που πέρασε που βρήκε την ομάδα του στην Α’ Ερασιτεχνική αλλά μοιράστηκε και τις σκέψεις του για τη νέα χρονιά που θα συνεχίσει στον πάγκο της Ηλιόκαλης. 

Εξέφρασε την άποψή του πώς πρέπει να γίνει ένας όμιλος στην Α’, εξήγησε πώς μπορούμε σαν γιαννιώτικο ποδόσφαιρο να έχουμε τρεις ομάδες στη Γ’ Εθνική, ενώ σχολίασε πώς ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δεν γνωρίζει από ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ο Σωτήρης Δογορίτης που δήλωσε οπαδός του ΠΑΣ Γιάννινα και αποκάλεσε ποδοσφαιρικό του μέντορα τον Γιάννη Πετράκη, έκρινε πετυχημένη τη σεζόν για τη γιαννιώτικη ομάδα, ενώ τόνισε πώς σε περίπτωση αποχώρησης του Ηρ. Μεταξά και αρκετών παικτών και ο… Μουρίνιο να έρθει, θα πρέπει να χτίσει την ομάδα από την αρχή. 

Πολύ καλό κλίμα…

• Πώς συμφώνησες με την Ηλιόκαλη;

-Όταν ο πρόεδρος του Βοτανικού αποφάσισε να μην κατεβάσει την ομάδα στην Α’ κατηγορία είχα πει ότι η πρώτη ομάδα που θα με πάρει τηλέφωνο θα πάω. Με πήρε ο πρόεδρος της Ηλιόκαλης, βρεθήκαμε και δώσαμε πολύ γρήγορα τα χέρια και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό γιατί πέρασα μια καταπληκτική χρονιά. Γνώρισα νέους φίλους, νέους ποδοσφαιριστές και κάναμε υπερήφανους όλους όσους ήταν κοντά και γύρω από την ομάδα.

• Θέσατε ως στόχο την άνοδο;

-Δεν ήταν στόχος η άνοδος.Ήταν στόχος να δημιουργήσουμε μια ομάδα να παίζει καλό ποδόσφαιρο, να διασκεδάζουν τα παιδιά, να διεκδικήσουμε αν μπορούμε την άνοδο μέσα από τα μπαράζ. Στην πορεία ήμασταν μέσα στο κόλπο, διεκδικήσαμε την άνοδο και καταφέραμε και βγήκαμε απευθείας στην Α’ κατηγορία σαν δεύτεροι πίσω από το Κουτσελιό και αυτό μας έκανε όλους χαρούμενους.

• Για το ότι η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν το κλίμα στην ομάδα…

-Από την πρώτη μέρα που πήγα στην ομάδα όλα τα παιδιά με αγκάλιασαν και δημιουργήθηκαν πολύ καλές σχέσεις.Αυτό πρώτα οφείλεται στη διοίκηση μιας και τα παιδιά που την απαρτίζουν γνωρίζουν από ποδόσφαιρο, έχουν παίξει και από εκεί ξεκινάει το όλο καλό κλίμα. Οι ποδοσφαιριστές με δέχτηκαν από την πρώτη στιγμή, με σεβάστηκαν και δουλέψαμε πολύ καλά μαζί. Είμαι χαρούμενος για αυτό και νομίζω ότι αυτές οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν είναι πιο σημαντικές από την άνοδο γιατί  κάναμε παρέα και εκτός γηπέδου.

• Πώς ήταν η προσαρμογή των παικτών σε προπονήσεις - αγώνες μετά την διακοπή λόγω πανδημίας;

-Ήταν η πρώτη φορά που βρεθήκαμε να έχουμε τους παίκτες από διακοπή 10 μηνών και το πώς θα κάναμε την προετοιμασία και τις προπονήσεις ήταν επικίνδυνο για τραυματισμούς. Οι ποδοσφαιριστές είναι ερασιτέχνες και ξεκινήσαμε την προετοιμασία επιφυλακτικά κάνοντας και τον σταυρό μας, χωρίς μεγάλες εντάσεις, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να εντάξουμε τους παίκτες σε ρυθμούς προετοιμασίας. Σταθήκαμε τυχεροί και δεν είχαμε τραυματισμούς αλλά ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς.

DOGORITIS 1

«Συνεχίζουμε εγώ και ο Κ. Κουτσούπας»

• Θα παραμείνεις στην Ηλιόκαλη τη νέα σεζόν;

-Μίλησα με τον πρόεδρο στο τηλέφωνο μου είπε τις σκέψεις του για τη νέα χρονιά και του λέω πρόεδρε δεν θα μιλήσουμε μαζί και μου είπε όχι δεν θα μιλήσουμε. Αυτό με χαροποιεί πολύ και είναι τιμητικό να θεωρεί η διοίκηση ότι είμαι μέλος της ομάδας. Βέβαια η μοίρα των προπονητών είναι ότι κάποια στιγμή όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά δεν φεύγουν οι παίκτες αλλά αυτοί, αυτό το γνωρίζω το έχω αποδεχθεί. Όταν πηγαίνω σε μια ομάδα το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα φύγω αλλά τα παιδιά με τιμούν με τη φιλία τους και την επόμενη χρονιά θα είμαι στον πάγκο της Ηλιόκαλης μαζί με τον συνεργάτη μου τον Κώστα Κουτσούπα.

• Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά;

-Πρώτος  στόχος είναι  η ομάδα να είναι οικονομικά βιώσιμη. Γιατί ένα χωριό όπως η Ηλιόκαλη με 400 κατοίκους αν βρούμε 2-3 χορηγούς  και μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα πληρώνοντας κάποια λειτουργικά έξοδα και τους εκμεταλλευτούμε 1,2,3 χρονιές μετά δεν θα ξανασχοληθούν. Εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτούς του ανθρώπους γιατί δεν πρέπει αυτός ο χορηγός ή ο παράγοντας που είναι κοντά στην ομάδα να ματώσει οικονομικά. Εκείνο που θέλουμε είναι η ομάδα να είναι οικονομικά βιώσιμη, να στηριχθεί επάνω σε παιδιά τα οποία γουστάρουν να έρθουν να παίξουν μπάλα στην Ηλιόκαλη, να κάνουμε μια ομάδα ανταγωνιστική αλλά να μη στηρίζεται στο χρήμα και στους μισθοφόρους ακόμη και με κόστος να υποβιβαστούμε αλλά να μπορεί η ομάδα να έχει ένα μέλλον. 

Μπορούμε τρεις ομάδες στη Γ’ Εθνική…

• Συμφωνείς να γίνει ένας όμιλος στην Α;

-Συμφωνώ να γίνει ένας όμιλος στην Α’ με 16 ομάδες που θα είναι οι καλύτερες στον Νομό, να δώσουν 30 παιχνίδια και να είναι ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που θα βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές. Λόγω πανδημίας έγιναν δύο όμιλοι και αποδυναμώθηκε το πρωτάθλημα. Να γίνει ένας όμιλος,  ακόμη και αν πέσουν οι μισές ομάδες φέτος αλλά θα ξέρουμε ότι θα είναι ένας δυνατός όμιλος, να μπορέσει η Κατσικά να βγει στη Γ’ Εθνική και αν είναι δυνατή  και τη νέα χρονιά να βγει ο επόμενος πρωταθλητής και να έχουμε δυο ομίλους στη Β’ κατηγορία που θα είναι ανταγωνιστικοί. Θα έπρεπε να είχαμε 3 ομάδες στη Γ΄Εθνική. Πως θα γίνει αυτό; Να μη ματώνουν κάθε χρονιά τέσσερις ομάδες. Ποιος θέλει να βγει φέτος η Κατσικά; Τι θέλει παίκτες;  Να πάρει τους καλύτερους, δεν χρειάζεται οι άλλες ομάδες να δίνουν χρήματα. Την επόμενη χρονιά ποιος θέλει να βγει η Κράψη; Να γίνει μια από τα ίδια ώστε να μπορεί να βγει και δεύτερη ομάδα. Νομίζω ότι υπάρχουν οι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες ώστε να μπορούμε να έχουμε τρεις ομάδες στη Γ’ Εθνική και όχι να ματώνεις οικονομικά από την Α΄ κατηγορία.  Βέβαια δεν μπορούν οι ομάδες να συνεννοηθούν γιατί θέλουμε να κάνουμε τη λεζάντα μας αλλά έτσι δεν γίνεται τίποτα.

• Για το πόσοι προπονητές  είναι στα Γιάννενα με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος…

-Χωρίς να το γνωρίζω σίγουρα άκουσα πώς είναι κοντά στους 11. Ζητάνε από τη ΓΓΑ από την Ηλιόκαλη προπονητή να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και όλες οι ομάδες. Προσωπικά δεν έχω αλλά εδώ υπάρχουν 11, πώς θα γίνει για να δηλώσουν οι 63 ομάδες;  Αν ισχύει πώς μέχρι 30 Ιουνίου ο φάκελος κάθε ομάδας πρέπει να έχει κάποια δεδομένα για να δοθούν κάποια χρήματα και να συμμετέχεις στο πρωτάθλημα, από τις 63 ομάδες θα συρρικνωθεί το ερασιτεχνικό. Δυστυχώς ο κ. Αυγενάκης και όσοι είναι γύρω του δεν γνωρίζουν από ερασιτεχνικό, είναι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν γνωρίζουν πώς μία ομάδα σαν την Ηλιόκαλη οι άνθρωποί της εκεί χωρίς πανηγύρια, χορηγούς, παλεύουν να βρουν τα χρήματα, να συντηρήσουν την ομάδα του χωριού. Λένε ότι στην Α’ πρέπει να είναι προπονητές UEFA A και B κάτι που δεν ίσχυε πριν δέκα χρόνια που περάσαμε από τη σχολή προπονητών. Προσπαθούν να σφίξουν τη θηλιά και να πλήξουν το ερασιτεχνικό.

• Πιστεύεις πώς το πρωτάθλημα θα είναι πιο ανταγωνιστικό του χρόνου;

-Πέρα από τους παράγοντες που κάνουν μεγάλη προσπάθεια, έχουμε φοβερή ποιότητα προπονητών στον Νομό Ιωαννίνων, βοήθησαν η σχολή προπονητών, τα σεμινάρια, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Πλέον αν δεν έχεις τη γνώση σαν προπονητής εκτίθεσαι. Πρέπει να μπεις στο γήπεδο, να κάνεις προπόνηση, να δείξεις πράγματα, διαφορετικά δεν έχεις τύχη να επιβιώσεις. Οι προπονητές στα Γιάννινα έχουν εξελιχθεί, έχει ανέβει το επίπεδο, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν κίνητρα στους ποδοσφαιριστές να παίξουν μπάλα. Πηγαίνουν στις ακαδημίες, φτάνουν 14 ετών, θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα αλλά δεν υπάρχουν τρεις ομάδες στη Γ’ Εθνική, ομάδες που να κάνουν μία πρόταση στο ερασιτεχνικό. Όλοι κινούμαστε να επιβιώσουν οι ομάδες.

• Για το ότι τα νεαρά παιδιά ζητάνε και κάποια χρήματα στο ερασιτεχνικό γιατί πρέπει να έχουν και μικρούς οι ομάδες…

-Φέτος ο κανονισμός ήταν ένας πιτσιρικάς στην ενδεκάδα, πρόπερσι με δυο. Αυτός ο κανονισμός γεννά μισθοφόρους. Ο άλλος είναι 16-17 ετών,  η Ηλιόκαλη έχει δυο πιτσιρικάδες, θέλει άλλους δυο τρεις και σου λέει για να έρθω θέλω 500-1000 ευρώ. Φέτος με έναν έγιναν λίγο καλύτερα τα πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας προπονητής στον κόσμο που να έχει έναν 16 χρονο ή 17χρονο που να βγάζει μάτια και να μη το βάλει μέσα. Ένας προπονητής θέλει τον πιτσιρικά να συνεχίζει να πάει παραπάνω, γιατί θα ξέρει πώς έβαλε ένα λιθαράκι. Αυτός ο κανονισμός δεν βοήθησε να εξελιχθούν κάποιοι νεαροί πάικτες. Η πρόταση είναι να καταργηθεί τελείως και να βοηθήσεις τις ομάδες να επιλέξουν νεαρούς χωρίς να ζητάνε χρήματα και να βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό.

 «Βάλαμε τις βάσεις…»

• Πιστεύεις πως Κουτσελιό και Ηλιόκαλη ανέβηκαν δίκαια;

-Ήταν ένα ωραίο πρωτάθλημα γιατί εκτός από το Κουτσελιό που είχε άλλη ποιότητα και φάνηκε ότι τέλειωσε τη χρονιά αήττητο, με μία ισοπαλία, όλες οι άλλες ομάδες ήταν πολύ κοντά. Υπήρχαν ομάδες όπως η Νεοκαισάρεια, η Μουσιωτίτσα, η Δαφνούλα που ήταν σπουδαίες. Εμείς από τις τέσσερις τελευταίες ομάδες της κατηγορίας χάσαμε από Πλατανιά και Ραφταναίους που έπεσαν, χάσαμε από Ρωμανό, πήγαμε ισοπαλία με Συρράκο. Ήταν ανταγωνιστικό πρωτάθλημα αλλά δεν υπήρχε ιδιαίτερη ποιότητα με εξαίρεση το Κουτσελιό που πήγε στον τελικό και έχασε με 1-0 με χίλια ζόρια. Εμείς ήμασταν ίσως λίγο πιο προπονημένοι, πιο τυχεροί και καταφέραμε σε κάποια ματς να παόρυμε τους βαθμούς και να ανέβουμε απευθείας. Ήταν μία χρονιά που την ευχαριστήθηκα και βάλαμε βάσεις με τα παιδιά, κάναμε προπονήσεις τρεις φορές την εβδομάδα, τα παιδιά δούλεψαν σκληρά και είμαι χαρούμενος που δικαιώθηκαν. Χαρούμενος που το διασκέδασαν και στη φιέστα, ήρθαν και παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα, δώσαμε χαρά σε όλο το χωριό.

• Πόσοι παίκτες μπορούν να ανταποκριθούν στην Α;

-Υπάρχουν ομάδες στην Α’ που είναι υψηλού επιπέδου συγκριτικά με εμάς αλλά και ομάδες που μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί αλλά για μένα ποδόσφαιρο = προπόνηση. Ας μην έχουμε ποιότητα σαν Κατσικά, Καστρίτσα, Μέτσοβο, Ανατολή. Αν κάνουμε προπόνηση, κρατήσουμε τον κορμό της ομάδας, πάρουμε κάποιους παίκτες που θα μπουν στην ομάδα και θα ενσωματωθούν στο κλίμα, πιστεύω θα είμαστε ανταγωνιστικοί,να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και να δούμε στο τέλος πώς θα καταλήξει η βαθμολογία αλλά σχετικά με το πόσοι μπορούν δεν το ξέρω, εξαρτάται από την προπόνηση που θα κάνουν τα παιδιά.

• Πιστεύεις πως θα ανέβει η Κατσικά στη Γ’ Εθνική;

-Η Κατσικά έκανε κάτι πολύ σωστό, είχε τον Νίκο Γκούρα πέρυσι στη Γ’, η ομάδα έπεσε, δεν άλλαξε προπονητή, κράτησε κορμό, δούλεψε πλάνο, υπήρχε εμπιστοσύνη στον Νίκο και κατάφεραν να πάρουν πρωτάθλημα. Ήταν μία ομάδα που έκανε προπόνηση, από τις τέσσερις ομάδες που πήγαν στα μπαράζ, η Κράψη και η Καστρίτσα με ποιότητα, η Κόνιτσα καλή ομάδα, η Κατσικά ήταν η πιο προπονημένη ομάδα. Και βγήκε η ομάδα που δούλεψε περισσότερο μέσα στο γήπεδο. Για τα μπαράζ ανόδου, από τις 7 ομάδες, η Κατσικά κέρδισε δυο παιχνίδια που έπρεπε να τα πάρει. Εκτιμώ ο Νίκος και οι παίκτες του ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πώς θα είναι μέσα στις τρεις ομάδες που θα βγουν κατηγορία.

DOGORITIS ME PAIKTES PAS

Μέντοράς μου ο Γ. Πετράκης - εκπληκτικός φέτος ο ΠΑΣ 

• Πώς είδες τον φετινό ΠΑΣ Γιάννινα και ένα σχόλιο για Πετράκη, Γιαννίκη, Μεταξά…

-Με τον ΠΑΣ δεν σκέφτομαι προπονητικά αλλά σαν οπαδός. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έκανε μία εκπληκτική χρονιά, κανείς μας δεν πίστευε το καλοκαίρι ότι θα έκανε τέτοια πορεία και θα ήταν στην 6η θέση, τον είχα για 8ο, 9ο. Ξεκίνησε τα φιλικά με προβλήματα αλλά ο κ. Μεταξάς έκανε μία έξυπνη κίνηση, δεν άλλαξε τον σχηματισμό του Γιαννίκη (4-4-2) δεν άλλαξε άμυνα, τερματοφύλακα. Έφυγε ο Κάστρο, ήρθε ο Καραχάλιος. Είχε Ντομίνγκεθ, εκπληκτικό Περέα, Γκαρντάφσκι, Σνάιντερ. Πίσω η άμυνα όπως ήταν, όταν χρειαζόταν και ο Παντελάκης, ο Λοντίγκιν εξαιρετικός τερματοφύλακας. Επειδή δεν μπρούσε να βάλει γκολ στα φιλικά, ξεκινάει στην Τούμπα με σφιχτή άμυνα, το παστελώνει ο Κόντε. Μετά με Παναθηναϊκό κοντά οι γραμμές, όλα ωραία και μετά η ομάδα βρήκε την ποδοσφαιρική ταυτότητα. Ο Γιαννίκης ήταν άλλης φιλοσοφίας πίεζε ψηλά, ήθελε να κλέψουμε μπάλες και να εκδηλώσουμε επίθεση. Μπορεί να μην παίρναμε τα αποτελέσματα που θέλαμε αλλά στο μάτι μας άρεσε το ποδόσφαιρο που έπαιζε. Ο Μεταξάς το πήγε καλά με την στρατηγική, τακτική, σχηματισμό, πλάνο. Δεν έδωσε βέβαια ευκαιρίες σε κάποια παιδιά, ήθελα κάποια να τα δω πιο πολύ μέσα που ήταν στον πάγκο. Αυτός ξέρει καλύτερα, τους είχε κάθε μέρα στην προπόνηση. Αυτοί οι προπονητές είναι επαγγελματίες, τους ενδιαφέρει η εικόνα τους, το προφίλ τους, να καταλήξει η ομάδα όσο γίνεται πιο ψηλά και να έρθει μια καλύτερη πρόταση για αυτούς και να που ήρθε από τον Αστέρα Τρίπολης. Δυστυχώς ο ΠΑΣ είναι σκαλοπάτι τα τελευταία χρόνια για παίκτες και προπονητές για να δεχθούν μια καλύτερη πρόταση και αυτό με τα δεδομένα που υπάρχουν στη διοίκηση πρέπει να το αποδεχθούμε όλοι. Τον Πετράκη έχω την τιμή να τον αποκαλώ φίλο μου και ποδοσφαιρικό μου μέντορα, ένας σπουδαίος άνθρωπος και εκπληκτικός προπονητής.

• Για τον Γ. Χριστοβασίλη…

-Ο πρόεδρος δίνει ό,τι καλύτερο μπορεί να δώσει. Οικονομικά μέχρι εκεί αντέχει και η δική μου αίσθηση είναι ότι δεν μπορεί παραπάνω. Μιλάνε όλοι οι προπονητές με τα καλύτερα λόγια ότι δεν επεμβαίνει στο έργο τους αλλά δεν μπορεί να βάλει κάποια χρήματα και να φέρει καλύτερους παίκτες ή να κρατήσει κάποιους καλούς παίκτες. Βλέπουμε να βγάζει ο ΠΑΣ 2-3 καλούς παίκτες και να φεύγουν, το ίδιο γίνεται κάθε χρονιά.

• Πιστεύεις πως ο ΠΑΣ πρέπει να δώσει περισσότερη προσοχή στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο για να στελεχώσει τα τμήματα υποδομών;

-Δεν είμαι και ο πιο ειδικός για να μιλήσω για τις αναπτυξιακές ηλικίες αλλά εκτιμώ ότι ο ΠΑΣ  θα έπρεπε να δαπανήσει κάποια χρήματα σε αυτές τις ηλικίες, να έχει ένα πλάνο που με τα χρόνια να ανεβάζει παίκτες στη μεγάλη ομάδα. Ο κ. Αγγέλης και οι υπόλοιποι προπονητές κάνουν καταπληκτική δουλειά δεν ξέρω πως το έχει ο πρόεδρος στο μυαλό του αλλά εκείνο που εισπράττω από τους νεαρούς που θέλουν να παίξουν μπάλα είναι ότι θέλουν να φύγουν να πάνε αλλού Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Αγρίνιο να αγωνιστούν γιατί ο ΠΑΣ Γιάννινα «τρώει» τα δικά του παιδιά. Όσο για το ερασιτεχνικό είναι πολύ μακριά από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Βάλε τον καλύτερο παίκτη από το ερασιτεχνικό δεν μπορεί να βγάλει την προπόνηση του ΠΑΣ Το ερασιτεχνικό θα έπρεπε να βοηθηθεί από το στοίχημα, από τη ΓΓΑ να δώσουν χρήματα στις ομάδες ώστε να φτιάξουν υποδομές και αν υπήρχε καλό ερασιτεχνικό θα υπήρχαν και 2-3 ομάδες στη Γ’ Εθνική και εκεί θα μπορούσε ο προπονητής να πάει να πει σε αυτές τις ομάδες ότι αυτοί οι παίκτες να έρθουν στην προπόνηση να τους δω.

• Σε περίπτωση αποχώρησης του Ηρ. Μεταξά, τι στοιχεία πρέπει να έχει ο νέος προπονητής;

-Θα είναι πολύ δύσκολο αν φύγουν 10 παίκτες από την ομάδα για οποιονδήποτε προπονητή. Ο Χριστοβασίλης έχει αποδείξει ότι οι επιλογές που κάνει βγάζει λαγό από το καπέλο, γεννάνε και τα κοκόρια του, αλλά από ένα σημείο και μετά δεν είναι τύχη. Προφανώς έχει την εμπειρία και τη γνώση τόσων χρόνων ή τους σωστούς ανθρώπους δίπλα του να επιλέξουν παίκτες και προπονητές και γίνεται μια καταπληκτική δουλειά στην ομάδα. Δεν είμαι απαισιόδοξος αλλά όποιον και να φέρει, ακόμα και τον Μουρίνιο παίρνοντας μια καινούργια ομάδα πρέπει να την χτίσει από την αρχή.